Guitar Hero Live – preview 

Guitar Hero Live – preview 2015-04-14T15:36:27
Ze komen terug; de plastic gitaren plus bijbehorende software, waarmee je je waarlijk een rockster kunt voelen. Dit keer in de vorm van Guitar Hero Live, iets wat met gemak een rock-simulator genoemd kan worden. Is dat iets waar Wouter, Ex-Guitar Hero ‘held’, op zit te wachten?

Dan denk je dat je wel een aardig robbertje kunt Guitar Heroën… Maar alle kennis die ik opgedaan heb met Guitar Hero 1 tot en met World Tour en zelfs nog een aantal Rock Bands, zijn met de komende Guitar Hero teniet gedaan. De controller is namelijk totaal anders, heeft compleet andere controls met een gameplay tot gevolg waar GH-veteranen hard aan moeten wennen. De 5 gekleurde knoppen op de hals van de oorspronkelijke plastic gitaar, zijn vervangen door twee rijen van drie knoppen, boven op elkaar. Ze zijn zwart en wit, kleurloos dus eigenlijk, en dat staat direct in verband met de stijl van deze reboot.

       

Guitar Hero geschiedenis

Even een klein geschiedenis-lesje: Guitar Hero is een op Guitar Freaks gebaseerde serie (zeg maar gerust gejat), waarin je met een gitaar-controller op de maat van muziek ‘noten’ moet aanslaan. Deze laagdrempelige gameplay zorgde voor casual, maar verdomd vermakelijke muziekpret, een heleboel delen lang. Totdat Rock Band ten tonele verscheen, een serie die het concept eindelijk naar een hoger plan wist te brengen door ook drums, bass en zang aan het geheel toe te voegen. Guitar Hero had geen keuze om hetzelfde te doen, pompte nóg meer games en spin-offs de markt in, het schoolvoorbeeld van uitmelkerij. Al snel trad ‘verzadiging’ op (lees: eerder was fucking klaar met die muziekgames) en Activision, na tegenvallende verkoopcijfers van spin-offs DJ Hero 2 en Band Hero, draaide de nek om van de Guitar Hero-franchise.

            

Reboot

Dat was 2005 tot en met 2010, maar anno 2015 is het tijd voor een reboot, want blijkbaar is de mensch daar klaar voor (niet geheel toevallig is Rock Band 4 ook in ontwikkeling). En wat houdt zo’n nieuwe richting in? Nou, de volgende, vier veranderingen:

  1. Er moest een nieuwe gitaar komen. Guitar Hero was vooral een succes dankzij de verkopen van de hardware, want met name door de prijzen voor de gitaren stroomde Bobby Kotick z’n rekening vol met pegels. Activision kan het niet maken om mensen een nieuwe controller te laten kopen met precies dezelfde knoppenindeling, dat is een recept voor muiterij.
  2. Het directe gevolg van de nieuwe knoppenindeling, is andere gameplay.
  3. De muziekwereld is veranderd onder andere dankzij Spotify, dus de manier waarop Guitar Hero muziek gaat aanbieden moet daarop inspelen. Je wil per slot van rekening een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken, dus moet je modern en, achem… ‘hip’ zijn.
  4. Het directe gevolg van deze nieuwe richting, is een nieuwe stijl. Het cartooneske, ‘edgy’ design van de vorige delen was redelijk rock-gecentreerd, maar dat past niet meer bij de nieuwe, moderne Guitar Hero.

       

Nieuwe gitaar, nieuwe gameplay

Terug naar de controller: Ik heb aardig wat ervaring met Guitar Hero. Goed ben ik zeker niet, daar zijn m’n vingertjes niet soepel genoeg en m’n brein te langzaam voor, maar op Medium scoorde ik gemiddeld toch wel boven de 90% correcte noten en de eerste paar songs van Hard wist ik meestal wel te halen. Maar deze kennis betekende NIETS op het moment dat ik met de nieuwe controller ging spelen. Sterker nog, ik denk dat het eerder tegen me werkte, dan gunstig voor me was, want het feit dat de fret buttons op twee rijen boven elkaar zitten, was extreem verwarrend voor m’n slome hersenpan. Ik snapte de instructies die ik kreeg (een pijltje dat naar beneden wijst op het midden van de ‘highway’ –het gedeelte van de game waar je je noten kunt zien-, betekent dat je de middelste knop onderaan moet indrukken), maar dat ik moest wennen aan deze besturing, is een understatement.

Voor de rest is de controller trouwens redelijk hetzelfde gebleven, met een whammy bar (een staaf waarmee je de muziek kunt distorten) op dezelfde plek en ook nog steeds een Star Power knop (dat nu Hero Power genoemd wordt), hoewel de functie van die laatste nog in nevelen gehuld is. Blijkbaar dient het dus niet langer als puntenverdubbelaar?

       

GH Live en GHTV

Guitar Hero is ruwweg in twee modes verdeeld: het offline gedeelte behelst een soort singleplayer tour genaamd GH Live, waar ik het straks over ga hebben, maar het online gedeelte speelt vooral in op de moderne musica-tijden. Deze service wordt GHTV genoemd en is eigenlijk een soort muziekdienst die verschillende kanalen aanbiedt, waarvan elk een andere muziekstijl presenteert. Veel van de nummers op deze zenders zijn verre van rock-achtig en bedienen dus een brede muzieksmaak, en dat is dus dan ook de bedoeling van GHTV.

Goed, als je online gaat krijg je muziekclips te zien, terwijl de menu’s lijken op een mix van Spotify en theverge.com. Voor de singleplayer is in principe deze ‘real-life’, onconventionele stijl doorgezet, want in plaats van dwaze tekenfilmfiguurtjes die overdreven stereotypes representeren, een weinig subtiele referentie zijn naar bestaande artiesten of gewoon echt een bestaande artiest moeten voorstellen (zoals in de oorspronkelijke serie), zie je… echte mensen. Nou ja, ‘écht’. Je ziet acteurs, waarvan je mede-bandleden daadwerkelijk een muziekachtergrond hebben om de optredens enigszins overtuigend over te brengen, terwijl het publiek gecast is op hun kwaliteiten om op overdreven manieren hun respect voor, of teleurstelling over jouw gitaarskills over te brengen. Daarbij komen ook nog eens de reacties van je bandleden (er zijn een aantal verschillende bands gecast, passende bij verschillende muziekstijlen), die ook duidelijke feedback geven op hoe goed of hoe slecht je je gitaargerag timed. Hoeveel variatie er zit in deze gefilmde beelden, hoe de venues van elkaar verschillen en dus de mate waarin je dezelfde beelden voorgeschoteld krijgt, dat moet nog blijken. Veel hiervan zal op de E3 onthuld worden en ik heb nog veel meer informatie voor je in PU06, (21 april in de winkels), want daarin staat de gehele coverview in het teken van Guitar Hero Live!

        

Verwachting:

Ik heb nog m’n twijfels over deze opnieuw uitgevonden Guitar Hero, maar het is in ieder geval duidelijk dat het anders is geworden; andere stijl, andere controller en (nog) bredere doelgroep dankzij meer muzieksoorten. Of ik straks weer met dol enthousiasme de poor-man’s rockstar ga uithangen? Oh jazeker! Maar voor hoe lang?

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord