Final Fantasy XV - Preview 

Final Fantasy XV - Preview 2016-09-09T12:53:48
Het komt meestal niet goed met games die gigantisch lang in ontwikkeling zijn, maar volgens Florian is dat bij Final Fantasy XV absoluut niet het geval. Hij kan het weten, want hij heeft de game al een paar uur mogen spelen.

Maar liefst 10 jaar geleden werd Final Fantasy XV voor het eerst geshowd, toen nog in de vorm van Final Fantasy Versus XIII. Deze Final Fantasy game is dus nu al dik 10 jaar in ontwikkeling, al heeft Square toegegeven niet altijd even druk te zijn geweest met de game, mede door de ongeplande Final Fantasy XIII trilogie. Pas toen de Final Fantasy XIII saga helemaal klaar was en Versus XIII werd omgedoopt tot Final Fantasy XV kwam er schot in de zaak. Nu is het eindelijk bijna zover dat de game daadwerkelijk gaat uitkomen, al werd deze op het nippertje nog even uitgesteld naar eind november. Sjeezus, wat ben ik blij dat ze dat hebben gedaan!

Vs


Perfect excuus

Square liet weten Final Fantasy XV niet zonder day one patch al op de disc te willen uitbrengen, aangezien er een hoop Japanse gamers geen toegang hebben tot het internet, of een hele slechte verbinding hebben, zodat een paar GB’s binnentrekken geen optie is. Best een mooi gebaar en een begrijpelijke reden, maar ik zeg je nu dat het ook een beetje een gevalletje ‘perfect excuus’ is, want nu ik de code heb gespeeld kan ik concluderen dat de game technisch een zooitje is. Toegegeven, in mijn code zat de day one patch uiteraard nog niet, maar het zou mij heel erg verbazen als ze dit allemaal recht hadden kunnen trekken met 1 patch. We zullen het nooit weten, want de game is dus 2 maanden uitgesteld, maar wedden dat er naast de ‘on-disc day one patch’ alsnog een extra patch online staat op release eind november?

Bug

Uiteraard ga ik er verder niet over zeiken in een preview, maar het viel wel op hoe ruw de code nog was en dat ze bij Square overuren zullen moeten gaan draaien om de game te poetsen en polijsten. Ik ben dus blij dat ze er nog wat langer de tijd voor nemen, want Final Fantasy XV verdient het zo hard! Als ik door de technische mankementen heen kijk moet ik namelijk zeggen me vreselijk te hebben vermaakt in de paar uur dat ik met de game mocht stoeien. Sterker nog, voor zover dat mogelijk was kijk ik nu nog meer uit naar de release!


Noctis Lucis Caelum

Final Fantasy XV begint vrij onschuldig met wat uitleg over de wereld en het koninkrijk. De main character in de game, genaamd Noctis Lucis Caelum, is de Prins van Lucis en wordt door zijn vader op een simpele missie gestuurd met zijn vrienden en bodyguards. Zonder al te veel te verklappen gaat het al snel gruwelijk fout in je thuisbasis terwijl je op pad bent en ben je uit op wraak. Dit wordt in Final Fantasy stijl uiteraard allemaal in prachtige CGI filmpjes verpakt en zuigt je direct in het verhaal. Niet veel later in het verhaal moest ik helaas stoppen met mijn playthrough, maar ik kan niet wachten om te zien wat er daarna gebeurt.

Car

Meteen aan het begin van de game heb je de Regalia tot je beschikking, de auto die je ongetwijfeld hebt gezien in de verschillende trailers. De wereld bestaat uit een groot eiland en je kunt overal naartoe rijden en de brute wagen verandert later zelfs in een airship. De Regalia is, naast uiteraard de Chocobo’s, de beste manier om je voort te bewegen in de wereld van Final Fantasy XV en je hebt de keuze om zelf te rijden, of om een marker te zetten op je map en je te laten rijden door een van de andere characters. Allemaal leuk, maar aan het begin van de game gaat het kreng stuk en zal je hem naar een garage moeten duwen.


Hack & slash missies

Het maakt de eigenaar van de garage uiteraard geen ruk uit dat je een Prins bent en je zal geld moeten betalen voor het fixen van de Regalia. Gelukkig zit er een vreettentje naast de garage met een eigenaar die wel wat geld over heeft voor het verwijderen van wat ongedierte en zo pak je de eerste missies van de game aan. Het hele eerste stuk van de game speelt zich af in dezelfde omgeving als de eerste demo, al is de wereld wel verder aangekleed met details.

Dit stuk is al zo groot dat je meteen een idee krijgt van de schaal van deze game. Alleen al met het doen van de simpele hack & slash missies was ik soms minutenlang aan het lopen en ik moest mezelf dwingen om na dik een uur verder te gaan met de main story mission, want ik had het benodigde geld al lang bij elkaar. Ik weet nu al dat ik daar bij launch al meerdere uren ga rondlopen en alle side missions ga doen, want ik had nog lang niet alles gedaan.

Kamp

Final Fantasy XV heeft een dag en nacht cyclus en het is raadzaam om in de nacht een kamp op te zetten, zodat je veilig bent. Vijanden worden in de nacht sterker en er zijn zelfs vijanden die alleen maar ’s nachts rondlopen. Zodra je kamp is opgezet kan je er ook voor kiezen om wat te eten, zodat je stats de volgende dag een boost hebben, maar het allerbelangrijkste is het veilig stellen van je experience! De experience die je verdient tijdens de battles overdag krijg je pas op het moment dat je een kamp hebt opgezet. Hierdoor zou je in theorie XP kwijt kunnen raken als je game over bent, maar de game is erg makkelijk op het begin, waardoor dit bijna onmogelijk is.


Dynamische gevechten

Het vechtsysteem in Final Fantasy XV is goed uitgewerkt, zeker voor een Final Fantasy game die geen turn-based battles gebruikt. De gevechten zijn volledig real time, waardoor je om de vijanden heen kunt lopen en ze van achteren kunt aanvallen, kunt counteren en on the fly van wapen kunt wisselen. De gevechten zijn voor het eerst in een Final Fantasy game echt snel te noemen, maar je kunt tijdens de battles even op adem komen door naar bepaalde save points te dashen. Je HP en MP loopt dan iets sneller dan normaal weer omhoog en je kunt een dash aanval doen, zodat je weer midden in de actie staat. Alleen dit zou al zorgen voor leuke dynamische gevechten, maar Final Fantasy XV doet er nog een schepje bovenop.

Battle

Doordat je tijdens de battles kunt wisselen van wapen en je magic tot je beschikking hebt, zit er al flink wat variatie in de moves die je met Noctis kunt doen, maar je kan ook nog switchen van character! Alle characters zijn speelbaar en hebben zo hun eigen moves en talenten, dus is het vooral bij boss fights zaak om daar slim gebruik van te maken. Als je dit goed doet, kan je zelfs een combo maken, waarin verschillende characters vette moves achter elkaar maken als je op het juiste moment van character wisselt. Rete spectaculair, maar het feest is pas helemaal compleet als je door het maken van vette moves het ‘samenwerk balkje’ vol krijgt. Dan kan je namelijk een soort super move doen, waarbij alle characters samenwerken voor een mega attack. Zo fokkin vet, ik zat bijna te juichen bij Square op kantoor.


Game breaking bug

Na een uurtje of 4 ontdekken, vechten en door de mooiste landschappen te hebben gereden, waarbij ik eigenlijk om de 10 meter wilde uitstappen om te gaan verkennen, kwam ik aan bij de zee, met een prachtig restaurant aan de baai. Ik moest daar voor de missie een bepaald ingrediënt halen, maar helaas moest ik daar door de zoveelste glitch stoppen met de game. De game detecteerde niet dat ik het ingrediënt had gekocht, waardoor ik niet verder kon met de missie, oftewel een echte game breaking bug. Zelfs restarten en meerdere exemplaren van het ingrediënt kopen werkte helaas niet.

Draak

Er kwam hierdoor een abrupt einde aan mijn playthrough, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik heb heel lang getwijfeld of Final Fantasy XV de hype waar kan maken, maar dat weet ik nu bijna zeker. De chemistry tussen de characters, het meeslepende verhaal, de dynamische gevechten, het gigantische aantal side missions, de prachtige omgevingen en de vette graphics hebben indruk op me gemaakt en ik hoop oprecht dat Square het voor elkaar krijgt om de game technisch perfect te krijgen. Dit zou weleens mijn game of the year kunnen worden.

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord