Exclusief: Total War: WarhammerRealm of the Wood Elves gespeeld! 

Exclusief: Total War: Warhammer – Realm of the Wood Elves gespeeld! 2016-11-17T17:52:32
Wouter is niet de meest subtiele strateeg, een soort generaal Custer gedurende z’n laatste veldslag, maar dankzij Total War: Warhammer is hij daar hard verandering in aan het brengen. Binnenkort gaat hij deze briljante game weer volledig no-lifen, want Realm of the Wood Elves komt eraan!

Het gaat lekker bij Creative Assembly. De ontwikkelaar heeft net een deal gesloten met Wargaming om Total War: Arena te ontwikkelen, opende een nieuwe studio (aan de overkant van de straat) waar Halo Wars 2 in elkaar geknutseld wordt en hebben ook nog een historische Total War in de maak. Maar Total War: Warhammer is helemaal een succesverhaal! De game wordt als een dolle verkocht, zelfs de DLC vindt gretig aftrek, en dus wordt dit Warhammer-project sowieso een trilogie. Zoals beloofd. De volgende twee delen krijgen in ieder geval vier speelbare rassen en een nieuwe, minstens even grote map als het al verschenen deel, waarbij de add-ons ook nog tierig zullen welen.

Dus we hoeven niet bang te zijn voor een gebrek aan Warhammer de komende jaren! Dit jaar komt eerst nog Realm of the Wood Elves uit, het tweede nieuwe ras dat aan de Total War: Warhammer wordt toegevoegd na de Beastmen van The Call of the Beastmen (als we de Chaos even vergeten, die was namelijk meteen na launch verkrijgbaar). Ik had het bijzondere voorrecht om voor de tweede keer in mijn leven het Creative Assembly-kantoor in Horsham, Sussex te mogen bezoeken, dit keer om met boselfjes een zeer brute battle tot een goed einde te brengen!

Total War: Warhammer - Realm of the Wood Elves 1   

Realm of the Wood Elves: magie en bogen

Dat is niet gelukt, trouwens, die battle tot een goed einde brengen. Althans, de eerste keer dat ik het met de Wood Elves opnam tegen een van twee kanten aanstormend leger van Beastmen, was het een Crushing Defeat (lees: je bent een loser) en de tweede keer een Valiant Defeat (leuk geprobeerd, maar je bent nog steeds een loser). Dit lag totaal aan mijn gebrekkige tactics, want de Wood Elves is een fantastische krijgsmacht die vooral gespecialiseerd is in ranged units en magie. Hun troepen bestaan natuurlijk in de eerste plaats uit mooie, groen getatoeëerde elfenpopjes, schietend met hun lang bogen of zwevend op de power van magie. Maar ook rond stampende Dryads, Tree kin en Treemen, boomachtige lui die natuurlijk aan de Ents van The Lord of the Rings doen denken, maken deel uit van een Wood Elf-leger.

Total War: Warhammer - Realm of the Wood Elves 2

Dan zijn er nog Great Eagles, Forest Dragons en Hawk Riders die het luchtruim bewaken; ook allemaal groenvriendelijke units. Wood Elves komen namelijk uit het bosachtige Athel Loren en omarmen daar de natuur als geen ander ras, meer zelfs dan hippies uit San Francisco. De eco-vriendelijke elfjes aanbidden de onsterfelijke Orion, een demigod-koning die elke winter sterft in vlammen, om herboren te worden onder de schaduw van de enorme Oak of Ages. Een boom die overigens ook een nieuw gameplay-element toevoegt, want de Wood Elves zijn ook op de world map weer heel anders en verfrissend…

Total War: Warhammer - Realm of the Wood Elves 3    

Realm of the Wood Elves: nieuwe campaign-elementen

Okay, Total War n00bs, nu wordt het technisch: Wood Elves worden blij van hun bos in Athel Loren en dat betekent dat de building chains van dit ras allemaal beperkt zijn tot de settlements die zich daar bevinden, maar die hebben dan ook allemaal 10 building slots per stuk. Je kunt in principe alle andere dorpen veroveren, maar die kunnen maar een beperkt aantal functies krijgen: legers verversen, units bouwen (die dan vervolgens wel gebruik kunnen maken van de ‘global recruitment pool’ tegen lokale prijzen) of exploiteren van de lokale resources. Ben zeer benieuwd hoe deze halve handicap in de praktijk gaat uitpakken, maar het zorgt er hoe dan ook voor dat de lore van de Wood Elves, en natuurlijk hun naam, in stand wordt gehouden. Precies wat Creative Assembly zo fucking goed doet in deze game…

Total War: Warhammer - Realm of the Wood Elves 4
Een andere boeiende nieuwigheid op de campaign map is een onderdeel dat eigenlijk een Wonder genoemd kan worden, iets wat spelers van bijvoorbeeld Age of Wonders of Civilization waarschijnlijk als muziek in de oren zal klinken. The Great Oak is een uit 5 tiers bestaand ‘bouwwerk’ die fungeert als een victory condition van de Wood Elves campaign. Je zult hem steeds groter zien worden op de map naarmate je er meer Amber in stopt en aan het einde zal je ´m moet verdedigen in een eindbaasachtig gevecht. Noice. En daarmee kom ik wéér op een nieuw element van de Wood Elves, want Amber is een volledig nieuwe resource die moeilijke keuzes van de speler zal afdwingen. Je kunt dit goedje, dat je verdient door settlements te veroveren, namelijk gebruik om nieuwe units te unlocken, maar je zal het -zoals gezegd- ook nodig hebben voor je Great Oak. En ja, het volgroeien van dit boompje is een victory condition… M’n hoofd breekt nu alvast.

Total War: Warhammer - Realm of the Wood Elves 5   

Realm of the Wood Elves: beter dan de Beastmen... ?

Ik was niet heel erg onder de indruk van de Beastmen, het eerste DLC-ras dat aan Total War: Warhammer toegevoegd werd. Het leek teveel op de Chaos Warriors, bood weinig nieuwe interessante gameplay-elementen en het nomadische bestaan van de barbaarse beesten vond ik niet heel aantrekkelijk. De Wood Elves doen eigenlijk alles anders. Qua units zijn ze nauwelijks met een ander ras te vergelijken, ze hebben tot de verbeelding sprekende Legendary Lords (Orion en Durthu) en de campaign wordt totaal anders dankzij The Great Oak en het moeten gebruiken van Amber. Dit gaat sowieso weer tientallen uren extra tactische fun toevoegen aan Total War: Warhammer en wordt zo te zien gewoon de grootste, meest interessante uitbreiding voor deze game tot nu toe.

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord