Battlefield Hardline - Preview 

Battlefield Hardline - Preview 2015-02-02T15:04:44
Eind vorig jaar checkte Jan in Londen de singleplayer van Battlefield Hardline. Recent vloog hij opnieuw naar de Engelse hoofdstad voor de multiplayer. Wordt Hardline meer dan verkapte DLC voor Battlefield 4? Jan vindt van wel…

Terwijl DICE momenteel koortsachtig aan Star Wars: Battlefront loopt te sleutelen, heeft Visceral de ‘ondankbare’ taak om Battlefield Hardline tot een succes te maken. En dat is lastiger gezegd dan gedaan. Battlefield 4 was behoorlijk buggy en dat zijn gamers nog niet vergeten. Daarnaast werd Hardline door veel gamers al meteen weggezet als Battlefield 4 DLC of Battlefield 4 met een andere skin. Tja, zo lust ik er nog wel 10. Als Hardline 19 maart in de schappen ligt, heeft Visceral (Dead Space, Dante’s Inferno) ruim tweeënhalf jaar aan deze game gewerkt. En ze geven dit spel zeker een eigen smoel mee.

BF Hardline

 

BATTLEFIELD HARDLINE: SPLINTER CELL?

Over de singleplayer heb je al kunnen lezen. Wat ik daar vooral zo leuk aan vond was de gepolijste aanpak – de makers willen je het gevoel geven dat je naar een tv-show zit te kijken – en de ‘sandboxy’ aanpak van sommige levels. Zo dien je meerdere keren een zwaarbeveiligd gebouw te infiltreren maar hoe je dat doet, is helemaal aan jou. Dat kan via de hoofdingang met veel kans op een vroeg alarm, maar ook via een zijingang, via de achterkant, via een balkonnetje waar veel minder bewaking is of via het dak. Bijkans Splinter Cell-iaans!

Battlefield: Hardline


BATTLEFIELD HARDLINE: HEAT 2.0

Eenzelfde aanpak zag ik ook in de Heist-mode waarbij de robbers een bank moesten binnenvallen, drie zakken geld mogen weggraaien en vervolgens met de buit weg moeten zien te komen, om uiteindelijk met een helikopter te vluchten. Als cops moet je dit natuurlijk voorkomen en splits je je op, in kleine groepjes om enerzijds de kluis te bewaken en anderzijds verschillende uitgangen in de gaten te houden waar het geboefte wel eens zijn opwachting zou kunnen maken. Deze multiplayer-mode wist direct mijn hart te stelen en dat had deels met de productiewaarden van de map en de mode te maken. De bank is een enorm, statig gebouw opgetrokken uit marmer met een grote lobby, een enorme trap en verschillende vertrekken, verdeeld over verschillende lagen. De kluis zelf is zogezegd op verschillende manieren te bereiken. Na een tijdje kwam ik erachter dat je ook een explosief op een dak kunt plaatsen en dat scheelt een hoop cops die je op deze manier omzeilt. Je moet dan wel via diverse balkonnetjes en brandladders de route pakken, maar als je eenmaal weet hoe deze loopt, is het een heerlijk alternatief. Medejournalisten vonden Heist niet allemaal even leuk omdat de mode te veel leunt op de in hun ogen, overpowerde shotgun maar zelf had ik het idee dat ik in Michael Mann’s Heat meespeelde. Man, man, man… wat gaaf. Ook als cop geeft het een kick de boefjes vlak voordat ze denken weg te komen, met een kogelregen te doorzeven en alsnog de zak met geld terug te pakken. Sowieso heeft de map meerdere exit routes. Zelfs na een middag spelen, bleef deze mode me verrassen.

Battlefield: Hardline


BATTLEFIELD HARDLINE: CAPTURE THE CAR

De andere twee modi waren Conquest en Hotwire. Conquest is de bekende mode die je kent uit Battlefield waarbij je verschillende strategische punten in de map moet bezetten. Hotwire is Visceral’s versie van Capture The Flag, alleen de vlaggen zijn in dit geval gestolen auto’s. Aan de cops om ze terug te vorderen, aan de criminelen om ze te bereiken, erin te springen en zo lang mogelijk ermee door te rijden. Het levert een dolle boel op waarbij de snelheid hoog ligt, verschillende woeste achtervolgingen plaatsvinden, terwijl shoot-outs uit rijdende auto’s eveneens aan de orde van de dag zijn. De crossmotors blijken hier een populair voertuig. Je sjeest makkelijk door de huizen van het woestijndorpje door en je scheurt zo naar een te kapen/te vorderen bolide. Het zorgt voor een fijne, explosieve dynamiek.

Battlefield: Hardline


BATTLEFIELD HARDLINE: HOOGTEVREES

Net zo hectisch maar een totaal andere sfeer is er in de Downtown map (voorheen bekend als High Tension). Deze stedelijke setting heeft een aangenaam decor: diverse, toren hoge (begaanbare) wolkenkrabbers, twee bruggen die over een brede weg liggen in het midden en samen een viaduct vormen, een nabij gelegen parkeergarage en bouwplaats en een gigantische hoge hijskraan/hoogwerker. Met name die laatste bezorgt je spontaan hoogtevrees. Het blijkt ook een heerlijke sniper-spot en vanuit hier schiet ik – laf maar met een duivelse grijns – menig vijand koelbloedig neer. Overigens is het verstandig je niet te lang op te houden in de kraan want als de tegenpartij met een helikopter aan komt zetten, kun je je nergens verstoppen. En Levolution zorgt ervoor dat diezelfde hijskraan naar beneden kan storten. Jijks!

Battlefield: Hardline

 

BATTLEFIELD HARDLINE: MEER DAN EEN TUSSENDOORTJE?

Al met al heb ik me prima vermaakt met Battlefield Hardline. Het voelt fris en tegelijkertijd vertrouwd. Er is meer nadruk op teamplay waarbij je niet dingen unlocked via ranks maar via cash. Ranks zijn nog steeds belangrijk, daarmee krijg je toegang tot bepaalde type upgrades, maar je hebt cash nodig om diezelfde upgrades te kopen. En cash verdien je niet enkel door alleen maar kills te maken. Als jij bijrijder bent, bij een speler die goed plankgast en voortdurend in Conquest mode strategische punten bezet, straalt dat ook op jou af en scoor jij ook dikke punten. Hopelijk overheerst dit positieve gevoel straks ook bij de volledige game en bewijst Visceral dat ze met Battlefield Hardline meer hebben gedaan dan een tussendoortje af te leveren.

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord