Storyworld: zo moet een museum zijn 

Storyworld: zo moet een museum zijn 2020-09-17T14:52:38
Wouter lééft voor verhalen. Dus toen hij uitgenodigd werd voor een museum over verhalen in een van z’n favoriete steden op de wereld, hoefde hij geen seconde na te denken. ’Ja, natuurlijk ga ik naar Storyworld in Groningen!’

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Storyworld. Lees hier wat dit betekent.

StoryWorld

Of ik nou games speel of Dungeons & Dragons, films of series kijk, artikelen schrijf of aan scripts werk, ik doe het allemaal voor één ding: mijn liefde voor verhalen. Alles wat ons menselijk maakt en ons onderscheidt van dieren, zit in onze drang om deel uit te maken, toeschouwer of verteller te zijn van een narratief. In een wereld zonder verhalen zou ik niet willen leven, want dan gebeurt er gewoon letterlijk niets!

’Storytelling is a gift’, zoals de site van Storyworld ons vertelt, en daar ben ik het volmondig mee eens. Het basisconcept van het museum, dat zich op de zesde verdieping van het Forum in Groningen stad bevindt, spreekt me dan ook hárd aan. Het focust zich op verhaalvertelling in games, animatieseries en -films en strips/comics, drie van de prachtigste, meest fantasierijke media op aarde. Klinkt als dolle lol, dus ik spring op de trein en begeef me naar de stad waar ik zoveel heerlijke, kansloze uren heb doorgebracht die ik nooit meer terugkrijg.

Het middelpunt van cultuur in hartje Groningen

Oei, wat is Groningen veranderd! Google Maps stuurt me naar een plek achter de Grote Markt waar je niet eens kon komen toen ik vroegâh de straten van de Groningse stad onveilig maakte. Waar ooit een lelijke parkeergarage stond, reikt nu een moderne toren naar de hemel, als een soort goedkope, Nederlandse Shard. Het heet het Forum Groningen en is eigenlijk een soort cultuurcentrum waarbinnen je een grote bibliotheek, horeca , een filmhuis en exposities kunt vinden. Het is waar de meer gecultiveerde Groninger die wel eens aan het puntje van z’n snor draait en soms een monocle draagt het liefst rondhangt, zeg maar.

Ik word verwacht op de zesde verdieping en het eerste dat ik van Storyworld zie is een lifesize Spider-Man met de Martinitoren op de achtergrond. Dit museum scoort meteen al punten dus, en het geeft me een soort nostalgische tevredenheid om deze iconische combo te zien. Als ik verder loop zie ik vlak voor de ingang een samenvatting van wat de bezoeker kan verwachten van Storyworld; we gaan de wereld induiken van strips, animatie en games, om er achter te komen hoe verhalen worden verteld in deze verschillende soorten media. My body is er klaar voor!

Storyworld Spider-Man

De lege pagina

Storyworld begint met een lege pagina. Want ja, dat is vaak het startpunt van een creatief proces, en daarom een passend begin voor een tentoonstelling over het creatieproces. Die lege pagina, waar ik zelf ook wel eens langer dan ik wilde naar heb zitten staren, wordt al snel gevuld met schetsen van voornamelijk animatiefilms. Aan de muren zie ik tekeningen van onder andere de Disney-film Aladdin, Aardmans animatieserie Wallace and Gromit en de Ghibli-productie The Red Turtle. Al snel wordt me duidelijk dat Storyworld inzoomt op Nederlandse creators, zoals Michael Dudok de Wit, waar we The Red Turtle aan te danken hebben, en Piet Kroon, die onder andere voor Ice Age en Shrek 2 animeerde.

StoryWorld

Het blijkt al snel dat Storyworld een bijzonder interactief museum is. Kleintjes gaan zich hier niet vervelen, en ik dus ook niet, want bijna elke ruimte heeft wel iets te doen. Het begint met een soort scherm in de vorm van een hoofd, waar je je gezicht op kan projecteren als je op de juiste plek staat. Op de wand naast het gezichtsscherm staan vier verschillende uitdrukkingen (boos, treurig, blij en verbaasd) en als je die imiteert, dan verandert je gezicht op het scherm in die emotie en krijg je een uitleg hoe je dit tekent. Hoewel de sensoren mijn blije gezicht niet konden registeren - wat, toegegeven, misschien meer aan mij dan aan hen ligt - was ik toch danig geëntertaind.

Storyworld houdt je bezig

Gedurende de hele expositie bleef ik trouwens geëntertaind, want het geheel is duidelijk ingesteld op geeks met een korte aandachtspanne. Elke meter is volgestopt met zaken die mijn interesse wekken; van prachtig artwork tot en met boeiende storyboards, van uiteenzettingen over hoe een verhaal opgebouwd moet worden tot en met flashy video’s die enthousiasmeren over popcultuur.

En telkens kwam er weer iets dat je met je handen kon doen: je eigen comic maken met behulp van een maquette, een prachtige geanimeerde achtergrond samenstellen, met behulp van een soort gokmachine tekenstijlen combineren… steeds werd ik weer verrast door nieuwe, originele bezigheden. 

Gaming in Storyworld

Het gamesgedeelte van Storyworld zal voor velen van ons het hoogtepunt zijn. De ‘entree’ alleen al -  een soort slakkenhuis bestaande uit een viertal rondlopende schermen die een knap gemonteerd geschiedenislesje in gaming laten zien - is bijna net zo leuk als een aflevering van de Netflix-serie High Score. Daarna kom je in een ruimte waar de bezoeker spelenderwijs meer te weten komt over hoe je verhalen vertelt in games, aan de hand van demo’s die speciaal voor Storyworld gemaakt zijn. Best wel indrukwekkende staaltjes game design, moet ik zeggen, en het zijn er ook nog eens best veel.

StoryWorld

Een van de games vertelt over lore, oftewel achtergrondverhaal, en laat je in een 3D-grot op zoek gaan naar drie sleutels om een kist in het midden van het level mee te openen. Bij elke sleutel die je vindt, krijg je een beetje verhaal mee en als je eenmaal de kist opent nadat je alle sleutels hebt gevonden, wordt je ondervraagd over deze verhaalelementen. Natuurlijk viel ik zelf hopeloos door de mand, aangezien ik alleen teksten in games lees als ik écht hardcore geïnvesteerd ben in een spel. Maar jij bent nu gewaarschuwd, dus jij telt voor twee en acet deze quiz!

PAC-MAN en Suske en Wiske

De laatste ruimte van Storyworld was voor mij een nostalgietrip van jewelste, want de wisseltentoonstelling die er was toen ik het museum bezocht, ging over Suske en Wiske. Ik verslond deze strips vroeger en ik werd zeer vrolijk van om meer te leren over Tante Sidonia, Jerom, Lambik en hun makers, Willy Vandersteen en Paul Geerts. Maar vanaf 3 oktober staat dit gedeelte helemaal in het teken van PAC-MAN, een expositie die de hilarische naam Wakawaka! heeft gekregen. Als je dus meer wil weten over de oorsprong van PAC-MAN en je op de originele arcadekast van de gele happer wil spelen, bezoek dan Storyworld vanaf begin oktober.

Storyworld Suske & Wiske

Het is als je het mij vraagt sowieso een goed idee om een bezoekje aan Storyworld te brengen. Het is dan ook precies mijn ding qua onderwerp, want ik ben een groot fan van zowel comics, animatiefilms als games en ben in het specifiek geïnteresseerd in de verhaalvertelling van deze media. Toch zelfs als je dat wat minder hebt, is Storyworld nog steeds een heerlijk dagdeeltje uit, waarbij je evenveel leert als dat je vermaakt wordt, terwijl je nationale trots een flinke boost krijgt. En dat allemaal in een van de mooiste steden in Nederland, wat wil je nog meer?

Speciale korting

Mocht je geïnteresseerd zijn om een bezoekje aan Storyworld te brengen: we hebben een speciale actiecode voor je weten te regelen, waardoor je een kaartje kunt scoren voor €8 (in plaats van de reguliere ticketprijs van €9). Die code is te gebruiken is tot en met 31 oktober. Genoeg tijd om én de Suske en Wiske tentoonstelling én vanaf 3 oktober die van PAC-MAN mee te pakken dus. Voer de codepuckman in bij het bestellen van je tickets op de website van Storyworld.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord