Xbox One S sneller maar luidruchtiger dan Xbox One 

Xbox One S sneller maar luidruchtiger dan Xbox One 2016-08-03T14:42:23
Ondanks de eerdere berichten van Microsoft dat de extra rekenkracht die de Xbox One S heeft geen gevolgen zou hebben voor gameplay in de praktijk blijkt toch dat er een kleine toename in FPS is in vergelijking met de Xbox One. Daar staat tegenover dat de console net iets luider is dan zijn voorganger.

Uit benchmarks uitgevoerd door DigitalFoundry blijkt dat de Xbox One S net iets sneller is in games die de FPS niet limiteren tot 30. Bij een test op Project Cars bleek de framerate zelfs 7% hoger te liggen op de Xbox One S, dan bij het originele model. De toename in FPS komt door een lichte overclock van 7% op de GPU die Microsoft heeft doorgevoerd om High Dynamic Range voor 4K tv´s te kunnen ondersteunen. Of een game voordeel ondervindt ligt aan het frameramelimiet van de game, als die vast is gezet op 30 FPS door de developer dan heeft de extra rekenkracht van de One S weinig effect. Als de game geen limiet heeft, of het limiet niet kan halen, dan biedt de nieuwere console een klein voordeel in FPS van rond de 7%.

Credits voor Eurogamer en DigitalFoundry voor de uitgebreide test

Omdat de toename in FPS varieert van game tot game, en in sommige zelfs niet aanwezig is, heeft Microsoft besloten om er geen selling point van te maken voor de Xbox One S, verklaart het bedrijf tegenover DigitalFoundry. Hoewel je dus daadwerkelijk meer FPS krijgt in sommige games raadt MS toch aan om te wachten tot de Xbox Scorpio als je meer kracht wil in je console.

Het kleinere formaat van de Xbox One S en de minimale overclock op de processor is mogelijk door het nieuwe procedé dat de fabrikant van de One S gebruikt. In plaats van de 28nm chip die de orginele Xbox One kreeg, heeft de S versie een 16nm chip met FinFETs, die er voor zorgen dat de chip niet alleen een stuk kleiner is, maar ook veel minder stroom nodig heeft. Gezien de efficiëntie van de Nvidia chips met hetzelfde procedé zou het best zo kunnen zijn dat de One S nog meer ruimte heeft voor een grotere overlock, aldus Eurogamer. Ondanks het lagere stroomverbruik, wat gemiddeld van 110 watt naar 80 watt is gegaan, is de akoestiek er niet op vooruitgegaan. Uit de test van Eurogamer blijkt dat de Xbox One S 3 decibel luider is dan zijn voorganger, een hoorbaar verschil in geluidsniveau. 

Xbox One Ass

De overclock op de GPU is niet gigantisch, de kloksnelheid is van 853Mhz naar 914Mhz gegaan. De CPU heeft zijn oorspronkelijke kloksnelheid van 1,75Ghz behouden. Omdat de GPU een kleine overclock heeft gekregen gaat het geheugen van de Xbox One S ook automatisch omhoog in bandbreedte, van 204 GB/s naar 219GB/s. De Xbox One S staat sinds gisteren voor €399 te koop in Nederland.

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord