Nintendo gaat Walibi juridisch kapot maken na schending auteursrecht 

Nintendo gaat Walibi juridisch kapot maken na schending auteursrecht 2018-10-31T11:01:03
Walibi staat wellicht een wereld van juridische pijn te wachten. Het pretpark gebruikt namelijk al ruim twee jaar Nintendo-personages tijdens de Halloween Fright Nights, die dit jaar van 8 tot 28 oktober in de avonduren plaatsvonden. Nintendo heeft hiervoor echter nooit toestemming gegeven en onderzoekt of intellectueel eigendom is misbruikt.

Nintendo gaat achter Walibi aan omdat bloederige versies van onder andere Mario, Luigi, Peach en Zelda opdoken tijdens de Halloween Fright Nights die vorige maand plaatsvonden in Walibi Holland. Het pretpark heeft geen toestemming gekregen van Nintendo om de personages te gebruiken. Na berichtgeving van de entertainmentnieuwssite Looopings besloot de PU-redactie om de hele situatie in kaart te brengen. Wat gebeurt er nou precies?

Walibi houdt ieder jaar de Halloween Fright Nights tijdens de periode rondom Halloween. Die griezelavonden staan uiteraard in het teken van bangmakerij en hiervoor worden verschillende enge schepsels en personages gebruikt.

Het Walibi-park is tijdens de Fright Nights verdeeld in verschillende ‘Scare Zones’ en sinds 2016 heet een van die gebieden Game Over. De naam zegt het al; hier lopen allerlei game-figuren rond waaronder enge versies van Mario, Luigi, Peach en Zelda. Het ding is alleen dat Walibi helemaal geen toestemming heeft van Nintendo om bloederige versies van hun bekende personages te gebruiken in het pretpark.

Een kaartje om de Fright Nights dit jaar te bezoeken kostte zo’n €37,50, dus daar werden ook nog eens dikke money’s verdiend. Dit gebeurt overigens al twee jaar lang, maar Nintendo weet sinds kort pas wat er allemaal gebeurt in Walibi Holland.

Dit bericht bekijken op Instagram

Knock Knock!!

Een bericht gedeeld door Walibi Halloween Fright Nights (@frightnightswalibi) op

Volgens Looopings onderzoekt een internationaal team namens Nintendo of Walibi misbruik maakt van intellectuele eigendommen van de Japanse gaming-gigant. Het is namelijk zo dat er auteursrecht rust op de personages van Nintendo. Hub Dohmen, advocaat en specialist op het gebied van intellectueel eigendom, legt kort uit wat dat auteursrecht precies inhoudt:

Belangrijk is dat er naar de totaalindruk van de personages wordt gekeken zoals Walibi hen neerzet in de Fright Nights. Als die totaalindruk bij het publiek direct de associatie met de Nintendo-personages oproept, dan krijg ik de indruk dat inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht dat Nintendo op hun personages heeft. Wereldwijd geldt dat het auteursrecht op een bepaald werk pas vervalt als de originele maker van dat beschermde werk zeventig jaar overleden is. Die jaren mag je pas rekenen vanaf 1 januari in het jaar waarna de maker overleden is.

Dit bericht bekijken op Instagram

Where are you Mario!!

Een bericht gedeeld door Walibi Halloween Fright Nights (@frightnightswalibi) op

Mario- en Zelda bedenker Shigeru Miyamoto is uiteraard nog gewoon onder ons en de foto’s die je in deze feature kan bewonderen roepen toch echt wel de associatie op met de bekende loodgieter en zijn vriendjes, Toch? Walibi lijkt hier dus echt wel vette inbreuk te maken op het auteursrecht dat in handen is van Nintendo.

Power Unlimited vroeg Walibi en Nintendo uiteraard om een reactie, maar helaas kon niemand iets vertellen over de situatie. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Was zwaar geslaagd

Een bericht gedeeld door Brandon (@brandon.rtng) op

Naast Mario, Luigi en Peach gebruikte Walibi in het verleden ook een ander populair game-personage, maar dan wel eentje van Ubisoft. Ezio Auditore da Firenze, uit de Assassin’s Creed-games, duikt namelijk ook op tijdens de griezelavonden in Walibi. Ubisoft lijkt het, in tegenstelling tot Nintendo, allemaal niet zo veel te boeien dat er een enge Ezio rondloopt in het pretpark:

We vinden het integendeel juist leuk dat onze personages gebruikt worden. Een verschil is wel dat Ezio in een 18+ game verschijnt en de Nintendo-personages niet. In die context kunnen we ons de verontwaardiging bij Nintendo wel voorstellen.

Tegenover Looopings liet een woordvoerder van Nintendo nog weten dat hun personages volgend jaar waarschijnlijk niet meer te ontmoeten zijn tijdens de Fright Night. Mocht Power Unlimited nog een reactie van Nintendo of Walibi ontvangen, dan krijgt dit nieuwsbericht uiteraard een update.

Nintendo is niet alleen in het nieuws vanwege juridische schermutselingen, vandaag werd namelijk ook een Nintendo Direct aangekondigd die exclusief over Super Smash Bros. Ultimate gaat. Hier kan je een uur aan Super Smash Ultimate-gameplay bekijken en hier vind je een korte gameplay-trailer. 

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord