Haat richting Epic Games Store exclusives was nooit Valve’s bedoeling 

Haat richting Epic Games Store exclusives was nooit Valve’s bedoeling 2019-09-09T13:30:18
Twee weken voor de release van Metro Exodus kondigde ontwikkelaar 4A Games een tijdelijke exclusiviteitsdeal met de Epic Games Store aan. Valve noemde de game ‘unfair to Steam customers’, wat voor heftige reacties zorgde richting Metro Exodus en een groot aantal Epic Games Store exclusives die volgden. Valve geeft aan dat dit nooit de bedoeling was.

Slechts twee weken voor de release van de game werd bekendgemaakt dat Metro Exodus voor PC-spelers tijdelijk exclusief in de Epic Games Store verkrijgbaar is. Iedereen kon verwachten dat deze keuze ophef ging veroorzaken, maar een algemen opmerking op de Steam-pagina van Metro Exodus heeft het vuur nog verder aangewakkerd. Over de exclusiviteitsdeal werd de volgende opmerking geplaatst, vrij pontificaal op de plek waar je voorheen de game van 4A kon kopen:

Metro Exodus Steam-pagina

Die opmerking had de poppen natuurlijk aan het dansen! Metro Exodus was de eerste van een groot aantal games waarvan de ontwikkelaars enorm veel haat hebben ontvangen vanwege hun exclusiviteitsdeal met Epic. Het gaat zelfs zo ver dat ontwikkelaars talloze bedreigingen krijgen van gamers. Daarnaast worden de betreffende games bedolven onder negatieve reviews die niets met de inhoud van de game te maken hebben. Dit verschijnsel wordt ook wel 'review bombing' genoemd.

In een gesprek met Kotaku tijdens een Valve-evenement vorige week, liet ontwikkelaar en designer Nathaniel Blue van Steam weten dat het niet de bedoeling van het bedrijf was om al deze ophef te veroorzaken. Het  gebruik van het woord ‘unfair’ ging over de timing van de aankondiging, niet over het hele idee van exclusiviteit.

I don’t think that was our intent to upset people. It wasn’t the intent of the message. It was more about the timing. The game was about to launch, and then it was [exclusive to the Epic store]. So that was the only goal of that. What came out of that was not what we expected. It wasn’t meant to be this lightning rod.

Metro Exodus

Wat de bedoeling ook was, het effect is inmiddels wel duidelijk. Dit is ook de reden dat Valve sinds de release van Metro Exodus niet meer reageert op exclusiviteitsdeals met Epic:

In the future we didn’t continue to do that because our goal is not to upset the community or light anyone’s hair on fire.

Wat de review bombs betreft, Steam heeft een anti-review-bomb-systeem ingeschakeld dat tot nu toe gemixte resultaten heeft opgeleverd. Nadat Borderlands 3 ge-review bombed werd vanwege hun exclusiviteitsdeal met Epic, markeerde het systeem een hoop negatieve reviews als off-topic en werden beoordelingen van de Borderlands games van Steam gehaald. Hier werkt het systeem dus naar wens, maar dit is niet altijd het geval. De pagina's van een aantal minder bekende games staan nog steeds vol met negatieve reviews waar Epic in genoemd wordt.

Nathaniel Blue geeft aan dat ze nog steeds bezig zijn met het verbeteren van reviews:

It’s a work in progress. We’re going to constantly work on reviews, because we want them to represent where games are at and the status of games as best as possible. If it doesn’t, then we’re like, ‘There’s something wrong we can work on.’

Wat je dan ook vindt van de Epic Games Store, dreigementen richting de ontwikkelaars zijn niet te rechtvaardigen. Johan vindt het bestaan van de Epic Games Store zelfs een goede zaak! Samuel nam de rivaliteit tussen de twee platforms onder de loep, in Steam versus the Epic Games Store.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord