Gameverslaving wordt vanaf volgend jaar erkend als ziekte 

Gameverslaving wordt vanaf volgend jaar erkend als ziekte 2017-12-22T13:45:45
Na een onderzoek van tien jaar lang heeft de WHO (World Health Organisation) geconcludeerd dat gameverslaving een ziekte is. Volgend jaar moet deze verslaving toegevoegd worden aan de internationale lijst van ziektes. En de game-wereld weent...

Het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is tot de conclusie gekomen dat gameverslaving wel degelijk een ziekte is. Dit meldt VTR.be. De criteria die ze hebben gebruikt om dit te bepalen zijn nog niet bekendgemaakt. Hier moet volgend jaar verandering in komen.

De criteria voor gameverslaving zijn echter wel bekendgemaakt en die luiden als volgt:

  • obsessief bezig zijn met games
  • terugtrekkingsgedrag vertonen als er niet gegamed wordt
  • zichzelf almaar meer tijd gunnen om te gamen
  • mislukte pogingen hebben ondernomen om het gamen af te bouwen (of te stoppen)
  • geen belangstelling tonen voor andere activiteiten, zoals hobby's
  • ondanks besef van gevaren voor de gezondheid excessief blijven gamen
  • liegen over gamegebruik
  • gamen als uitlaatklep voor angsten en frustraties
  • relaties verliezen of verwaarlozen

Paar opvallende zaken: Je moet in ontkenning blijven, anders ben je verslaafd (zie punt 4). Gamen is geen hobby (punt 5). Je moet je schamen voor je verslaving, anders ben je niet verslaafd (punt 7). Hoe dan ook, gamen zonder schuldgevoel is volgens dit lijstje de beste manier om niet verslaafd te zijn. Good to know!

Een onderzoek van de Universiteit van Utrecht noemt 29 uur per week (zo’n vier uur per dag) gamen een gameverslaving. Het blijkt dat één op de tien jongens tussen de 12 en 15 aan dit aantal uren komt. Veel van ons hier op de redactie halen dit aantal ook met gemak, maar we maken ons weinig zorgen, tbh. We zijn dan ook geen jongens tussen 12 en 15 jaar oud, maar dan nog. 

Jif

Een paar maanden geleden is er een ander onderzoek gepubliceerd die beweert dat gameverslaving niet bestaat, dus gelukkig is er een wederwoord. Hoe denken jullie hierover? Laat het vooral weten in de reacties!

REACTIES (50) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord