Gamers worden bespioneerd 

Gamers worden bespioneerd 2013-12-09T19:44:38
Heet, kokend heet nieuws. De National Security Agency, oftewel NSA, blijkt op grote schaal te spioneren in videogameland. Dit bleek uit documenten van Edward Snowden, voormalig medewerker bij de instantie.

In de documenten die Edward Snowden uit de doeken deed, bleek dat de NSA sterk aanwezig was in bijvoorbeeld World of Warcraft. Medewerkers maakten accounts aan en speelde onder hun avatar, op zoek naar mogelijke terroristische complotten. Daarnaast werden sommige spelers die veel invloed op hun server genoten ingehuurd om verslag te doen van mogelijk verdachte activiteiten.

In de documenten staat dat het afstand nemen van online games een gevaar kan zijn, omdat kwaadwillende groepen zo in volledige anonimiteit ongehinderd hun snode plannen kunnen bekokstoven. Buiten World of Warcraft zijn er echter nog veel games die het doelwit zijn (geweest) van de NSA. Zelfs hele services kunnen in de gaten worden gehouden.

Zo heeft de instantie de mogelijkheden om alle data van de 48 miljoen spelers die Xbox Live telt, te verzamelen! Geen rustgevende gedachte, maar geoorloofd volgens de NSA om bovengenoemde reden.

Games staan ook onder verdacht toezicht omdat ze, volgens de documenten, ‘realistische wapentraining’ en dergelijke voorbereidende ervaring kunnen bieden. Zo kaart het document aan dat een aantal van de 9/11 kapers nooit een vliegtuig had gevlogen, maar via Microsoft Flight Simulator hebben geleerd hoe zo’n stalen doodskist ongeveer in elkaar zit.

Nu het nieuws naar buiten is, wat deels te danken is aan een collaboratie tussen The Guardian, The New York Times en ProPublica, blijkt overigens dat er nog nooit een situatie is geweest waarbij al deze spionage ook maar enigszins succesvol is geweest.

Dus, wat is de deal? Nou, op zowel Xbox Live, World of Warcraft, Second Life en waarschijnlijk nog honderden andere games is spionage aan de gang. Onrechtvaardige, illegale spionage, door een Amerikaanse instantie die door hun eigen paranoia denkt dat het makkelijker voor criminelen is om een Troll op WoW aan te maken voor de communicatie, dan de duizenden andere manieren die er zijn. Of er verandering gaat komen door de verontwaardiging is natuurlijk de vraag. I’m afraid they can’t do that.

REACTIES (91) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord