PlayStation 5 krijgt special editions 

PlayStation 5 krijgt special editions 2020-06-16T04:35:52
De zwart/wit kleurencombinatie van de PS5 valt niet bij iedereen in de smaak, maar blijkbaar komen er ook andere kleurencombinaties en special editions in de toekomst! Alle details in deze overvolle Nachtwacht met daarnaast nieuws over Xbox Series X, Smart Delivery, Ratchet & Clank: Rift Apart, PS VR, Phil Spencer, Resident Evil VIII, Silent Hill, The Last of Us: Part II en nog veel meer next-gen nieuws. Het lijkt wel E3!

Verdacht Xbox Series trademark

Boomshakalaka! We weten eigenlijk allemaal wel dat er naast Xbox Series X nog een andere Xbox console in ontwikkeling is met de codenaam Lockhart. Deze console, waarschijnlijk Xbox Series S genoemd, moet een soort instapmodel worden voor de nieuwe generatie, maar officieel heeft Microsoft nog steeds niets laten weten over deze console. Met zoveel rook moet er haast wel een vuurtje zijn!

Er zijn nu opnieuw aanwijzingen voor een andere console naast Xbox Series X, aangezien Microsoft een verdachte trademark heeft vast laten leggen. Het gaat namelijk om een ‘Xbox Series’ trademark, zonder een letter aan het eind. Een soort algemeen Xbox Series trademark dus.

Series

Deze trademark is voor Microsoft beschikbaar in de volgende categorieën:

 • Toys and video games.
 • Software and educational use.
 • Software to record, broadcast and edit content.

Dit zijn de zoveelste aanwijzingen dat Microsoft van plan is om daadwerkelijk nog een Xbox uit te gaan brengen, maar het blijft de vraag wat Lockhart precies is en of deze console tegelijk uit moet komen met Xbox Series X. To be continued maar weer!


Smart Delivery games

In een uitgebreide blogpost heeft Microsoft nogmaals alle details uitgelegd omtrent het Smart Delivery systeem. Dit is een meesterlijk systeem, waarbij gamers altijd en overal de beschikking hebben tot de juiste versie van een Xbox game, afhankelijk van de gebruikte console. Het maakt dan niet uit of je een game op Xbox One S, Xbox One X, of Xbox Series X speelt, je hebt altijd automatisch de beste versie te pakken. Check de uitgebreide uitleg hier.

Kort gezegd kan je een aantal games via Smart Delivery gratis en voor niets upgraden voor Xbox Series X en Microsoft heeft nu laten weten welke games er tot nu toe Smart Delivery ondersteuning krijgen. Het gaat om:

SD

 • Halo Infinite 
 • Cyberpunk 2077 
 • Assassin’s Creed Valhalla 
 • Destiny 2 
 • DiRT 5 
 • Scarlet Nexus 
 • Chorus 
 • Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 
 • Yakuza: Like a Dragon 
 • The Ascent 
 • Call of the Sea 
 • Gears 5 
 • Second Extinction 
 • Metal: Hellslinger

Dit is op zich al een prima lijstje, en Microsoft heeft laten weten dat er de komende weken en maanden steeds meer games toegevoegd zullen worden. Dit geldt overigens ook gewoon als je de bovenstaande games via Xbox Game Pass speelt! Microsoft steelt absoluut de show wat dit soort features betreft, terwijl het nog steeds behoorlijk onduidelijk is hoe dit allemaal gaat werken op de PS5.


Ratchet & Clank: Rift Apart gameplay was niet nep

Potjandriedubbeltjes, wat ziet Ratchet & Clank: Rift Apart voor de PlayStation 5 er ongelooflijk strak uit. We kregen tijdens het PS5 event van een aantal dagen terug de eerste trailer en gameplay beelden te zien van de nieuwe Ratchet & Clank en het zag er volgens een hoop gamers blijkbaar een beetje te mooi uit, want ontwikkelaar Insomniac Games werd op Twitter overladen met vragen van sceptische gamers, of de getoonde beelden wel echt gameplay footage was, en niet een zwaar bewerkte render.

Insomniac Games reageerde kort maar krachtig met:

Ratchette

“All footage we showed was captured in real time from a PlayStation 5. It’s a full-length Ratchet & Clank game built from the ground up for the PS5 console.”

Daarnaast liet de ontwikkelaar weten dat die gruwelijk vette reflecties in Ratchet & Clank: Rift Apart inderdaad mogelijk zijn door het gebruik van ray-tracing en dat het zo snel switchen van dimensies in de game niet mogelijk zou zijn zonder de bizar snelle SSD in de PS5. Pppfff… Geef het, geef het nu!


PS VR compatible met PS5

Newsflash! PlayStation CEO Jim Ryan heeft in een interview de bevestiging gegeven dat de PS5 compatible is met PS VR. Het heeft er alle schijn van dat een eventuele nieuwe PS VR headset nog even op zich laat wachten, dus tot die tijd kan de huidige PS VR gewoon gebruikt worden. Hij is fijn! Grappig om te zien ook, hoe het design van de inmiddels bijna 4 jaar oude PS VR verdomd goed past bij het design van de PS5 en DualSense controller.

PSVR


Phil Spencer nu 30 jaar bij Microsoft

Newsflash 2! Phil Spencer, Mr. Xbox himself, is in 1990 begonnen bij Microsoft en dat betekent dat hij er inmiddels 30 jaar werkt. Phil heeft de afgelopen jaren veel betekent voor Xbox en gaming in het algemeen en Microsoft noemt het dan ook heel toepasselijk een ‘game changing career’. Hopelijk blijft de beste man nog flink wat jaartjes plakken.

Phil


DF checkt de PS5 reveal

Tijd nu voor meer PlayStation 5 nieuws in deze Nachtwacht, te beginnen met de onvermijdelijke reactie van de Digital Foundry nerds over het PS5 event van een aantal dagen terug. Het mooie van deze gasten is dat ze details zien, die je normaal gesproken niet zou opvallen, zoals het gebruik van bepaalde technieken, resolutie en framerate. Als je net als de Wacht dit soort technisch gelul over next-games goed kunt waarderen is het absoluut de moeite waard om de presentatie nog een keer te kijken, met commentaar van DF.


PlayStation 5 krijgt special editions

Ondanks dat het overgrote deel van de gamers wel enthousiast zijn over het design van de PlayStation 5, is er nu al veel vraag naar vooral andere kleuren. Niet iedereen kan de two-tone combinatie van zwart en wit waarderen en het internet is dan ook helemaal los gegaan met vette special editions en kleurencombinaties in fotoshop, om aan te tonen wat er mogelijk is met dit design. Check bijvoorbeeld de PS5 in Spider-Man stijl op het plaatje.

Matt McLaurin, de vice president van UX (user experience) design bij PlayStation, heeft op LinkedIn wat vragen beantwoord en daaruit blijkt dat Sony absoluut van plan is om special editions en kleurencombinaties uit te brengen van de PS5. Volgens hem is de PS5 zelfs meer te customizen dan welke console dan ooit! Zo zei hij:

Spidey

“You will definitely be seeing special editions. This hardware is also customisable in ways that previous generations of consoles weren’t. You can count on even more beautiful special editions. Customization with special editions will be beyond anything seen before. There will be a special edition for everyone.”

Hij heeft daarnaast ook laten weten dat de getoonde wit/zwarte PS5 de standaard versie is en dit zal ook de enige versie zijn tijdens de launch. De andere kleurencombinaties en special edition PS5 consoles komen dus pas later. Al sinds de reveal vraagt de Wacht zich af of die witte kappen misschien wel gemakkelijk te vervangen zijn voor andere? Misschien voor de DualSense controller ook wel? Zou dat een officiële customize feature zijn?


PS5 UI wordt compleet anders dan op de PS4

In het verlengde hiervan heeft Matt McLaurin wat kleine hintjes gegeven over de user interface van de PS5. Terwijl Microsoft praktisch hetzelfde Xbox One dashboard gaat gebruiken voor Xbox Series X, is Sony veel meer van plan. Hij laat weten er niet teveel over te kunnen vertellen, aangezien Sony de PS5 UI binnenkort gaat showen, maar het wordt compleet anders dan we gewend zijn van de PS4.

Tijdens het PS5 event kregen we een kleine teaser van de UI en Matt heeft alvast zin om meer te laten zien. Hij zei:

UI

“Excited about what we’ve got to show there. As it’s UI it’s practical first, but it’s a whole new visual language and a complete rearchitecting of the user interface. It’s a very interesting evolution of the OS. it’s a 100% overhaul of the PS4 UI and has some very different new concepts. PS5 OS is more subtle than flashy, but no pixel is untouched. We will be seeing more on the PS5 UI soon.”

Tot slot liet hij weten dat Sony nog veel meer details over de PS5 bekend gaat maken de komende tijd, of zoals hij zelf zegt: “Much more reveals are on the way.” Ja hoor, laat maar komen!


Waarom Resident Evil VIII next-gen exclusive is

Slecht nieuws nu voor horror fans die hoopte Resident Evil VIII op de PS4 of Xbox One te spelen. De game, met subtitel Village, werd voor het eerst getoond tijdens het PS5 event en even later werd bevestigd dat Resi 8 ook naar Xbox Series X en PC zal komen. Van een versie voor de huidige consoles ontbreekt ieder spoor, maar een insider geeft behoorlijk wat sappige tekst en uitleg over de situatie!

Een insider genaamd AestheticGamer, heeft de afgelopen weken hintjes gedropt over de nieuwe Resident Evil, die nu allemaal waar blijken te zijn. Nu legt hij uit waarom de game niet naar de PS4 en Xbox One zal komen, terwijl dit wel het plan was.

Resi

“With the updated graphic fidelity overhaul they're doing, the way RE8 was designed lead to past-gen consoles having a lot of pop-in/long texture loads/load times because the game has you travelling through most of the Village and had a lot of load zones. Because there's a bigger focus on exploration this would lead to the last-gen console versions having notable issues, and it was holding back how pretty they could make certain scenes. So they decided to drop the last-gen versions of the game to make it so the game had no loading at all and push the graphic overhaul further without the limitations of last-gen tech in mind.”

De simpele uitleg is dus eigenlijk dat Resi 8 niet naar de huidige consoles komt, omdat het technisch niet mogelijk is door de snelle SSD in de next-gen consoles. Zou dit een nieuwe trend worden?


Silent Hill wordt onthuld op het volgende PS5 event?

Nu we het toch over horror games hebben, kunnen we het net zo goed even hebben over Silent Hill. Er zijn al maanden geruchten dat er wel degelijk een nieuwe Silent Hill in de maak is en de verwachting was dat de game tijdens het PS5 event onthuld zou worden. In plaats daarvan kregen we de nieuwe Resident Evil te zien en AestheticGamer denkt dat Silent Hill op het volgende PS5 event aanwezig zal zijn, dat volgens hem in augustus zal plaatsvinden.

Volgens de insider is de PS5 show in tweeën geknipt en is Silent Hill naar het tweede deel verschoven, om Resi 8 alle ruimte te geven. Daarnaast geeft hij nogmaals de bevestiging dat de game 100% in ontwikkeling is bij een Japanse ontwikkelaar. Hij zei:

Silent

“Silent Hill made by a Japanese developed studio that started in 2019 I know 100%. I know Konami went hunting for pitches in 2018. I even got a reconfirm from a very close industry friend that a Silent Hill game is in the works. I noticed Toyama and his team's game was not at this event, like at all. They have been working on something. I know the event was split in two, with some reveals pushed to August. I suspected Silent Hill may be one as it's not in the launch window, & I had doubts RE8 & SH may be at the same event. But I guarantee you a Silent Hill is in the works. The exact details on the Japan Studio stuff is outsourced, but I PERSONALLY know for a fact Silent Hill is in the works by some Japanese studio, that I do have personal connections to know.”

Deze insider is nog niet op bullshit betrapt, dus dit klinkt allemaal behoorlijk geloofwaardig, maar neem het voorlopig nog even met een korreltje zout. Over een maandje of twee weten we het zeker!


DF checkt The Last of Us: Part II

Over 3 nachtjes slapen komt The Last of Us: Part II uit, get hyped! Dat de game een absoluut meesterwerk is heb je ongetwijfeld al meegekregen in de Review van Wouter en de Wacht, en het is daarnaast ook nog eens een technisch wonder te noemen op de inmiddels 7 jaar oude PS4. Digital Foundry komt met de resolutie en framerate cijfers en gaan diep in op de gebruikte technieken van Naughty Dog, waardoor The Last of Us 2 de mooiste console game ooit is geworden.

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord