Next-gen consoles info overload 

Next-gen consoles info overload 2012-09-17T12:57:56
Beste gamers, we hebben hier met een legendarische Nachtwacht te maken. Deze Nachtwacht bestaat namelijk volledig uit next-gen nieuws! Zo zoekt DICE naar next-gen devs, is het ontwikkelen voor de Xbox Durango 2x zo duur als voor de 360, zijn de next-gen consoles perfect voor Just Cause en vindt ook Vigil Games dat het tijd wordt voor nieuwe hardware. De eye candy wordt vannacht verzorgd door Borderlands 2 en de eerste multiplayer beelden van Far Cry 3, en dat maakt dit weer een MonsterWacht. Fock yeah!

Super Smash Bros. voor de PS3
Zoals je in de intro hebt gelezen bestaat het nieuws uit deze Nachtwacht volledig uit next-gen gelul, maar voordat we daar aan gaan beginnen is er één gerucht dat daar totaal niks mee te maken heeft. Eind vorig jaar waren er aanwijzingen dat Sony werkte aan een eigen Super Smash Bros. game, die vol met PlayStation characters zou zitten. Sindsdien hebben we er weinig meer over gehoord, maar in een enquête vraagt Sony ineens wat we van de naam 'PlayStation All-Stars Battle Royale' vinden! Als dat geen aanwijzing is, weet de Wacht het ook niet meer.

Er waren ook al geruchten over de naam 'Title Fight', maar het lijkt er dus op dat Sony de naam wil veranderen naar PS All-Stars Battle Royale. Volgens de geruchten wordt de game ontwikkeld door SuperBot Entertainment, in samenwerking met de Sony Santa Monica Studio. Vorig jaar kwamen we er al achter dat SuperBot zich met een 'combat heavy' game bezig houdt en het is bekend dat ook Santa Monica Studio aan een aantal onaangekondigde games werkt. Het lijkt dus een simpele rekensom!

Als we de rumors mogen geloven gaat Sony deze game op de komende E3 officieel presenteren. Over twee maandjes weten we het zeker.

DICE zoekt next-gen devs
De nieuwtjes over de volgende generatie consoles komen echt met bakken uit de hemel en het is dan ook misschien wel voor het eerst dat de Nachtwacht eigenlijk alleen maar uit next-gen geruchten bestaat! De meeste nieuwtjes van tegenwoordig komen door vacatures van game developers en ook DICE heeft nu versterking nodig van devs die zich gaan bezig houden met de next-gen consoles.

DICE is dan ook op zoek naar een senior software engineer die zich bezig houdt met de huidige en volgende generatie hardware. Er staat ook een kleine omschrijving bij:

"We believe in tailoring the role for the individual but tasks might include implementing new features and workflows for content creators, keeping track of performance and memory and optimizing for current- and next-gen."

Er zijn steeds meer ontwikkelaars die op deze manier al hebben laten weten bezig te zijn met de next-gen consoles en er zullen nog vele volgen. Zo weten we het bijvoorbeeld al van Bethesda, Remedy, Epic, EA, Square, Activision, Ready at Dawn en nog veel meer. Het enige dat nog mist is de officiële aankondiging van de PlayStation Orbis en Xbox Durango!

Borderlands 2 gameplay  
Zoals de Wacht al zei gaat al het nieuws over de next-gen consoles, maar beelden van de volgende  generatie games showen is zelfs voor de Wacht iets te lastig. Gelukkig is er dan ook nog een shitload te beleven op de huidige consoles! Wat dacht je bijvoorbeeld van dik 7 minuten nieuwe Borderlands 2 gameplay footage? Ja, dat is lekker toch?

Deze footage hebben we trouwens te danken aan het feit dat er geen dubstep in de game zit! Om dat vreselijke feit een beetje goed te maken laat ontwikkelaar Gearbox namelijk de nieuwe footage zien. Geen wop-wop-wop dus, maar wel nieuwe footage!

Next-gen games ontwikkelen 2x zo duur
Allemaal leuk natuurlijk al dat gelul over de volgende consoles, maar achter de schermen zijn de devs ook bezig met de nadelen van het overstappen naar nieuwe hardware. Zo moeten de devs het bekende achterlaten en opnieuw leren ontwikkelen voor de nieuwe en krachtigere hardware, ze zijn de console install-base kwijt, waardoor er een stuk minder games verkocht worden, en als klap op de vuurpijl zijn de games ook nog eens een stuk duurder om te maken!

Een anonieme onwikkelaar, die al bezig is met de Xbox Durango, heeft laten weten dat het maar liefst twee keer zo duur is om een game voor de next-gen console te maken, in vergelijking met de huidige consoles. Dit komt volgens de ontwikkelaar vooral door de hoeveelheid polygonen en betere textures.

"I'm having to double my budget for models. If we want to take advantage of Durango's capabilities it takes a lot more time for each model. This can also result in either a longer time to develop a title, or the need to put more artists on, or both."

Tot slot nog even een sappig detail over deze anonieme ontwikkelaar? Deze studio werkt aan een next-gen sequel van een game die al eerder op de Xbox 360 en PS3 verscheen! Begin maar met raden.

Just Cause perfect voor next-gen consoles
Just Cause was voor de huidige consoles absoluut een toffe free roamer. Toch zou juist een open wereld game zoals Just Cause van dikkere hardware kunnen profiteren en daar is ontwikkelaar Avalanche het dan ook volledig mee eens! Dat wil echter niet zeggen dat Just Cause 3 bij deze is bevestigd, want de uitspraak van de big boss bij Avalanche, Mr. Christofer Sundberg, is nogal vaag.

"There is a very strong emotional attachment to the franchise as it was created by me and my design team here so we would obviously like to see a very bright future for Just Cause. In this day and age when everyone is struggling to make money, my opinion is that the Just Cause IP is perfect for everything that next-gen has to offer."

Hij geeft het dus niet toe dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Just Cause, maar hij ziet de franchise wel graag terugkomen, dus trek je conclusie. Helemaal aangezien we weten dat  Avalanche aan twee nieuwe projecten werkt!

"As we've said before they are two pretty damn cool and big licenses which we have chosen to work on just because they allow us to create two new open-world/sandbox experiences in worlds where we've seen a lack of features that Avalanche Studios has to offer."

In ieder geval één van de twee nieuwe games van Avalanche gaat gepresenteerd worden op de komende E3. Reken echter niet op Just Cause 3, dat moet volgens de geruchten een launch game worden voor de next-gen consoles!

Tijd voor nieuwe hardware volgens Vigil
Ook Vigil Games, de ontwikkelaar van Darksiders, is wel toe aan de nieuwe generatie hardware. Marvin Donald, game director van Darksiders 2, laat weten dat de huidige consoles zeker nog wel even meekunnen, maar als het aan hem ligt komen de opvolgers liever vandaag dan morgen. Dat komt volgens hem, omdat het gat tussen de high-end PC's en de PS3 en Xbox 360 te groot wordt.

"I think it's about that time when we should be using that term 'next generation' again. I can definitely see how the 360 and PS3 could survive for a couple more years and I think gamers would be relatively happy with that, but they've had a long life-cycle already. For me personally it's about that time for a new generation."

"I play PC games as well and there's a significant delta between cutting edge PC's and consoles. Call of Duty, for example, there's a significant difference there with what they're able to do with shaders and resolutions."

Daarnaast zegt hij dat een heleboel games tegenwoordig op de PS3 en Xbox 360 niet eens in 720p draaien, omdat de consoles dit niet aankunnen. De games draaien in 640p of zelfs nog lager, maar met de volgende generatie kunnen we eindelijk echt van 1080p graphics genieten!

"Also, a lot of PS3/360 games aren't really running at 720p - that might be the technical output, but is that what the games are really rendering? Sometimes it's as low as 640p or something in the 500 range. That's scaled down for performance reasons, but with the next generation of consoles we won't have to do that anymore and you'll get true 1080p without cheating."

Persoonlijk ziet de Nachtwacht het wel zitten om de graphics van de next-gen hardware te bewonderen in haarscherp 1080p op zijn 63" 3D TV, maar daar is hij vast niet de enige in, toch?

Far Cry 3 multiplayer
Het is natuurlijk zaak dat we deze legendarische next-gen Nachtwacht uit knallen met een big bang en aangezien het nog steeds moeilijk is om beelden te showen van next-gen games doet de Wacht het met 'the second best thing'. Jawel, de eerste beelden van de Far Cry 3 multiplayer zijn hier! Wat kan het leven van een gamer soms toch fijn zijn, of niet dan?

<update>
De beelden bleken uiteindelijk illegaal online te zijn verschenen, dus wij hebben het vervangen voor een reportage van onze eigen Jan, die speciaal naar Zweden vloog om de Far Cry 3 multiplayer te checken. In ieder geval een waardige afsluiter van deze Wacht en het is meteen duidelijk dat ook de multiplayer van Far Cry 3 gaat rocken!

REACTIES (45) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord