‘Gamedesign vandaag de dag zuigt’ 

‘Gamedesign vandaag de dag zuigt’ 2013-03-21T11:54:54
In de categorie 'vroegah was alles betuhr', vannacht een beteuterde gamedesignveteraan die claimt dat... uh, vroeger alles beter was. Gelukkig is er ook genoeg vrolijk nieuws, onder andere over de nieuwe Carmageddon, Sniper Elite 3 en The Witcher 3!

Carmageddon: Reincarnation gaat next-gen

Zucht, het lijkt wel als de dag van gisteren dat de Wacht de originele Carmageddon voor het eerst speelde. Hij zat in de derde klas van de middelbare, en raakte op het schoolplein met zijn vriendjes maar niet uitgepraat over deze überbrute racegame. We zijn inmiddels echter zestien jaar verder en velen hebben de serie al lang en breed uit het oog verloren. Of zijn zelfs te jong om die shit überhaupt te kennen...

Het is daarom geweldig dat er een Carmageddon-remake aankomt, volledig gefinancierd via Kickstarter. Maar waar we er eerst nog vanuit gingen dat het hier om een simpel arcadegamepie voor Xbox Live of PlayStation Network ging, is vannacht bekend geworden dat Carmageddon: Reincarnation een heuse next-gen titel gaat worden! Dank hiervoor gaat uit naar Les Edgar, oprichter van de ooit fameuze Bullfrog-studio en tevens stinkende rijkaard: de man doneerde namelijk maar liefst 3,5 miljoen dollar bovenop het eerder via Kickstarter bij elkaar geharkte bedrag van 625.000 Amerikaanse grijpstuivers.

Carmageddon op de next-gen, dus. Wat verwacht je ervan?

carmageddon

 

The Walking Dead: Survival Instinct gameplay

The Walking Dead is allang niet meer puur en alleen een geweldige TV-serie; het is uitgegroeid tot een waar entertainmentfenomeen. Zo hadden we natuurlijk al de fantastisch sfeervolle The Walking Dead-game van Telltale, een episodisch festijn dat een fantastisch verlengstuk op de TV-afleveringen vormde.

En vanaf morgen ligt ook Survival Instinct in de shops. Voor zover we het kunnen beoordelen een redelijk traditionele zombieblaffer, maar zoals je in onderstaande video kunt zien, zitten er ook zeker survival horror-elementen in. De Wacht is nog niet héél erg gehyped, maar zeker wel nieuwsgierig!

 

Xbox Live gigasale krijgt vervolg!

Ook toegeslagen tijdens de megasale van vorige maand op Xbox Live? Het was een waar koopjesfestijn, waarbij de Drie Dwaze Dagen schril afsteken. 

En weet je wat het toffe is? Microsoft doet het volgende week gewoon nog een keer! Vanaf 26 maart staan er weer keiharde kortingen op stapel voor topgames. Wil je weten welke, houd deze pagina dan goed in de smiezen!

xbox spring sale

 

Sniper Elite III in Afrika

Ja, de Wacht weet het. Scherpschietgames zijn door de bocht genomen bijna altijd ruk. Zo bleek Sniper: Ghost Warrior 2 vooral weer een feest voor liefhebbers van oliedomme A.I. en lineair leveldesign, en was Sniper Elite V2 van vorig jaar al niet veel beter. Toch blijven sluipschutters cool.

Zou het onlangs aangekondigde Sniper Elite III dan wellicht driemaal is scheepsrecht betekenen? In ieder geval is nu bekend waar deze game zich af zal spelen, en dat is best een originele keuze. Een keertje niet in de jungle of in het door de Tweede Wereldoorlog verwoeste Europa, maar Afrika! Het lijkt er dus op dat Erwin Rommel en zijn fameuze Afrikakorps de tegenstanders zullen zijn. De Wacht vindt het allemaal best, zolang het maar niet weer op een Rommeltje uitdraait.

sniper elite 3 afrika 

Super Mario Earth

Kijk, met zo'n wereldkaart had de Wacht vroeger vast veel beter opgelet tijdens de Aardrijkskundelessen. Wat jullie?

super mario earth

 

Witcher 3 extreem ambitieus

The Witcher 2 was één van de beste RPG's van deze generatie. Het derde deel wil hetzelfde bewerkstelligen, maar dan voor de next-gen systemen. De volwassen thema's die de serie kenmerken zijn ook in The Witcher 3 weer present, en dan zelfs nog een tikkeltje extremer. Het verhaal speelt dan ook weer een bijzonder grote rol, alsook de invloed die de speler hierop kan uitoefenen. Ter voorbeeld: The Witcher 3 kent liefst 36 verschillende eindes. Over ambitieus gesproken!

It focuses on matters most personal for Geralt, but at the same time we are still keeping complex the politics, intrigues and mature subjects like racism, that are so important for The Witcher setting. Part of Geralt's impact is the Witcher 3's deeper moral choice system which isn’t presented in black or white binary questions. Each choice will help players reach one of 36 ‘world states’ by the time the end credits roll."

Beken: wie heeft er al spontaan een erectie gekregen?

the witcher 3

 

‘Gamedesign vandaag de dag zuigt’

Zo! Die zit! Richard Garriott – de legendarische gamedesigner die onder andere achter de Ultima-spellen zit – is van mening dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van levels, spelwerelden en omgevingen er vandaag de dag maar weinig van bakken. Kort gezegd: gamedesign anno 2013 zuigt! De man denkt dan ook nog wel eens met weemoed terug aan ‘zijn tijd’, de legendarische jaren '80 en '90 toen mannen als Will Wright, Peter Molyneux en hijzelf hun ding deden:

Other than a few exceptions, like Chris Roberts, I've met virtually no one in our industry who I think is close to as good a game designer as I am. I'm not saying that because I think I'm so brilliant. What I'm saying is, I think most game designers really just suck.

Hmmm, een scherpe mening, die natuurlijk om repliek smeekt. Dus, ben jij het eens met Garriott en valt het jou ook op dat spellen designtechnisch vroeger beter in elkaar staken dan nu? Staken adventures als King’s Quest en Dungeon Keeper echt beter in elkaar dan een tegenwoordige titel als Skyrim? Of is deze meneer gewoon een oude, arrogante zeur?

gamedesign horrible

 

GTA V vs. real-life

Hoeveel lijkt Los Santos uit Grand Theft Auto V nu eigenlijk op het échte Los Angeles? De mannen (en vrouwen) van PlayStation Access gingen, met een stel GTA V-sceenshots bij de hand, op onderzoek uit in de stad der engelen. De resultaten zijn opzienbarend!

 

REACTIES (49) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord