Xbox One vs PlayStation 4: De specificaties 

Xbox One vs PlayStation 4: De specificaties 2013-05-25T20:01:30
De PlayStation 4 werd al in februari onthuld en afgelopen week heeft ook Microsoft z’n nieuwe console gepresenteerd in de vorm van de Xbox One. De specs zijn zo goed als bekend en Florian zet beide nieuwe consoles tegenover elkaar in deze moddervette Feature!

Voordat we beginnen met het naast elkaar leggen van de specs moet ik er wel bijzeggen dat vooral van de PlayStation 4 zo’n beetje alles in detail bekend is gemaakt, maar dat de exacte specs van de Xbox One hier en daar nog een beetje vaag zijn. Toch is er zeker genoeg bekend om een goed beeld te krijgen van de kracht van beide consoles en wat het kan betekenen voor de games, want daar draait het uiteindelijk om! Laten we beginnen met de CPU, het kloppende hart van de nieuwe consoles.


CPU

De PlayStation 4 heeft een single-chip custom x86 ‘Jaguar’ processor van AMD met 8 cores. De CPU is geklokt op 1.60GHz. De Xbox One heeft een 8 Core CPU, custom built door Microsoft, maar in feite is dit ook gewoon een aangepaste AMD processor. Er zit dan ook amper verschil tussen de chips, waardoor geen van beide echt een voordeel heeft.

Winnaar: Beide, de CPU is zo goed als gelijk.

Xbox One


GPU

De PlayStation 4 krijgt een AMD Radeon graphics chip met 1152 stream processors en 1.84TFlops graphics core. De Xbox One krijgt een D3D 11.1 chip met 32MB ESRAM. De chip heeft 768 stream processors en dus 1.2TFlops. De PlayStation 4 heeft hier dus het voordeel, maar dat komt ook door het gebruik van het samenwerkende RAM geheugen. Daarover hieronder meer.

Winnaar: PlayStation 4


RAM

De PlayStation 4 krijgt 8GB GDDR5 geheugen met een memory clock van 5.5GHz met een maximale bandbreedte van 176GB/s. De Xbox One krijgt 8GB DDR3 geheugen, geklokt op 2133MHz, met een maximale bandbreedte van 68.3GB/s. Om het verschil te compenseren heeft de Xbox One 32MB ESRAM-cache geheugen, maar daarmee haalt het nog niet de snelheid van de PS4. Daar komt ook nog bij dat het OS van de Xbox One 3GB nodig heeft, terwijl het OS van de PlayStation 4 het met 1GB doet. Zo blijft er op de PS4 dus meer over voor games.

Winnaar: PlayStation 4

PS4


Harddisk

Het is nog niet bekend hoe groot de harddisk gaat worden in de PlayStation 4, maar Sony heeft wel gezegd dat je veel opslagruimte krijgt. De geruchten gaan dat er 500GB in de PS4 komt te zitten. Ook de Xbox One krijgt een 500GB HDD, dus waarschijnlijk doet Sony lekker mee. En nee, het wordt geen Solid State Drive!

Winnaar: Beide, allebei 500GB


Optical Drive

De games staan ook deze generatie gewoon nog op disc en zowel de PlayStation 4 als de Xbox One gaan een 6x Blu-ray drive gebruiken. Op beide consoles kunnen dus Blu-ray games en films worden afgespeeld, net als DVD’s. Dual-layer Blu-ray’s bevatten maximaal 50GB aan data. Beide consoles zijn niet backwards compatible.

Winnaar: Beide, allebei een Blu-ray/DVD drive.

Xbox


USB en communicatie

Beide consoles ondersteunen USB 3.0 en ook het wifi verhaal is zo goed als gelijk. Gigabit Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n en Bluetooth 2.1 zijn op beide consoles aanwezig, dus zal je geen moeilijkheden hebben om je console aan je netwerk te hangen. De Xbox One heeft dan weer wel iets extra’s maar dat is bedoeld voor Kinect.

Winnaar: Je zou de Xbox One de winnaar kunnen noemen, want die heeft ondersteuning voor Kinect.


A/V aansluitingen

De PlayStation 4 heeft een HDMI output met 1080p en 4K support. Ook is er nog gewoon een ouderwetse analog A/V output en een optical output voor het geluid. De Xbox One heeft ook een HDMI output met 1080p en 4K ondersteuning en een optical out voor het geluid, maar geen analog A/V voor oudere TV’s. In plaats daarvan heeft de Xbox One ook een HDMI input, die is bedoeld om je live-TV reciever op aan te sluiten.

Winnaar: Als je puur naar de specs kijkt is de Xbox One de winnaar met 2 HDMI ports. Als je nog steeds zo’n shitty oude TV hebt is de Xbox One echter geen optie.

Xbox One


Camera

De PlayStation 4 Eye heeft een dual lens met een resolutie van 1200x800x2. De nieuwe Kinect schopt kont met een 1080p camera en een 250.000 pixel depth sensor, waardoor Kinect 2.0 ontzettend precies wordt. Kinect checkt 2GB aan data per seconde, waardoor één op één bewegingen mogelijk worden. Vertraging zal verleden tijd zijn.

Winnaar: De Xbox One, Kinect 2.0 is een prachtig stukje techniek.


Controller

De PlayStation 4 krijgt een vernieuwde Dual-Shock controller met motion sensing six-axis, touch pad, lightbar en ‘share’ knop. Er zijn aanpassingen gedaan aan de sticks, buttons en triggers, maar het design is grotendeels gelijk gebleven. De Xbox One krijgt een vernieuwde Xbox 360 controller met een nieuwe d-pad en nog 40 andere aanpassingen. De functionaliteit is verder hetzelfde gebleven en ook het design is niet schokkend veranderd.

Winnaar: Puur technisch gezien de PlayStation 4, maar bij de Xbox One is Kinect ook voor een groot deel de controller en als je het zo bekijkt wint de Xbox One.

Controllers


Voorlopige conclusie

Als je puur naar de grafische power van de next-gen consoles kijkt is de PlayStation 4 de winnaar. De betere GPU en het snellere RAM geheugen maakt de PS4 op papier de krachtigste console, maar ik heb ook wel geleerd daar niet teveel waarde aan te hechten. De PlayStation 3 is ook sterker dan de Xbox 360, maar dat kan je in de cross-platform games niet zien. Er zijn een aantal PS3 exclusives waar de Xbox 360 het misschien een beetje moeilijk mee zou hebben, maar het verschil tussen beide consoles is uiteindelijk niet zo groot gebleken. Dat komt echter wel vooral door de Cell-chip van de PlayStation 3!

Ondanks dat de Cell-chip een krachtig stukje hardware was, werden de devs knettergek door de complexe architectuur van de chip. Cross-platform games werden daardoor vaak gepoort naar de PS3, omdat ontwikkelen voor de PS3 simpelweg een bitch was. Ook first party devs hadden moeite met de Cell-chip en met de aankondiging van de PS4 heeft Sony eigenlijk al aangegeven een fout te hebben gemaakt, die ze met de PS4 weer gaan rechttrekken.

Xbox PS4

Volgens verschillende devs heeft de PS4 deze keer de meest easy architecture en tools om games te ontwikkelen, dus zou het zomaar kunnen dat cross-platform games deze generatie vooral op de PS4 worden ontwikkeld. Als de devs dan wel de volle kracht van de PS4 benutten zou de game (in theorie) er iets beter uit moeten komen te zien op de PS4 dan op de Xbox One. Zo hebben devs al gezegd dat er een mogelijkheid is dat games op 60fps gaan draaien op de PS4 en op 30fps op de Xbox One. Toch zal het allemaal wel meevallen en ligt de grafische power uiteindelijk verdomd dicht bij elkaar.

REACTIES (281) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord