Xbox One import FAQ 

Xbox One import FAQ 2013-11-24T20:50:05
Het is 22 november geweest en dat betekent dat de Xbox One buiten Nederland in de winkels ligt. Florian gaf je al details over het importeren van de Xbox One en nu hij de console thuis heeft staan kan hij nog veel meer info geven. Geniet van de Xbox One import FAQ!

Yep, ik ben sinds afgelopen vrijdag de trotse bezitter van een Xbox One Day One Edition, inclusief een paar games. Mijn Xbox One komt uit Frankrijk en ondanks dat ik van tevoren eigenlijk wel wist dat het geen problemen zou opleveren, is het toch wel fijn dat ik nu bepaalde dingen kan bevestigen. Als je nog twijfels had over het importeren van de Xbox One, kan ik die nu hopelijk helemaal wegnemen door te komen met de keiharde feiten. Hoe werkt een buitenlandse Xbox One in Nederland? Lees lekker verder!

Werkt de Day One update in NL?

Zodra je de Xbox One voor het eerst opstart wordt je begroet door een melding dat er een update klaarstaat voor de console. Wat je ook doet, je MOET die update accepteren, anders kan je helemaal niks met je Xbox One. Je komt niet eens in het dashboard! Hier in Nederland zal die update nog niet online zijn zou je denken, maar niks is minder waar. Zonder ook maar iets met m’n Xbox Live account te hoeven doen werd de update gedownload en geïnstalleerd.

Xbox


Kan je de Xbox One op Nederlands zetten?

Zodra je de Day One update hebt geïnstalleerd gaat het feest pas echt beginnen. De Xbox One vraagt welke taal je spreekt en past daar de landen op aan waar je de keuze uit hebt. Hier komen we bij het eerste kleine probleempje van de import Xbox. Als taal kan je nog geen Nederlands kiezen en dus zal je waarschijnlijk kiezen voor Engels. Daarna krijg je de keuze uit landen als USA, UK en Canada. Je kunt de boel dus niet combineren. Je kunt niet zeggen dat je in Duitsland of Frankrijk woont, maar graag Engels wil lullen. Vreemd, maar zo is het!

Aangezien je waarschijnlijk geen zin hebt om het dashboard van de Xbox One in een vreemde taal te hebben of dat je Duits of Frans tegen je Kinect moet lullen, zal je dus moeten kiezen voor de Engelse taal en een land waar de voertaal Engels is. In eerste instantie heb ik dan ook gekozen om de UK als land te gebruiken, al heb ik dat later omgewisseld naar de USA. Verder in deze FAQ daar wat meer over.


Eigen account gebruiken op de Xbox One?

Ik was bang dat als ik de UK als land zou kiezen, ik niet m’n eigen Xbox Live account kon recoveren. Ik had verwacht dat Xbox Live accounts gebonden zijn aan landen, maar dat blijkt absoluut niet zo te zijn. Je kunt gewoon inloggen op je eigen account, ongeacht de landinstellingen in je Xbox One. Ik heb op bijna elke Xbox Live Marketplace even gekeken en dat kon allemaal met m’n eigen account. Je eigen Xbox Live account gebruiken is dus geen probleem!

Xbox


Kinect in het Engels?

Zodra je de Engelse taal kiest, moet je ook Engels gaan praten tegen je Kinect. Persoonlijk heb ik al mijn consoles altijd op de Engelse taal staan, al is het alleen maar dat ik 100% wil vermijden dat de games in het Nederlands opstarten. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel Nederlandse vertaling in een game, dus daar had ik geen problemen mee. Zodra je bijvoorbeeld het land instelt op Duitsland of Frankrijk zal je ook Duits en Frans tegen je Kinect moeten lullen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is dat niet echt een optie. Kinect staat dus lekker op het Engels en dat werkt allemaal goed.


Games in het Engels?

Mijn Xbox One komt uit Frankrijk, maar het werd al snel duidelijk dat dit geen kloot uitmaakt. Alle Europese Xbox One consoles zijn exact hetzelfde en dus maakt het uiteindelijk niet uit waar je de console vandaan haalt. Met games wist ik dat niet zeker, aangezien games weleens uitkomen in landen met exclusief de taal van het land waar de game in de winkels ligt. Ik was dus heel even bang dat ik bijvoorbeeld Forza 5 geheel in het Frans moest gaan spelen, maar ook dit blijkt niet zo te zijn. Ik heb in de tussentijd al aardig wat launch games geprobeerd en allemaal draaien ze gewoon in het Engels, zolang je Xbox One maar op het Engels staat ingesteld. Ook hier geldt weer, als je Xbox One wel op het Duits of Frans staat, is de game ook in het Duits of Frans. Alle games zijn dus speelbaar in het Engels!

Forza


De Xbox Live Marketplace werkt gewoon?

Ja, je kunt zonder problemen de Store op om games, films, series, muziek en apps te downloaden. Afhankelijk van welke Store je zit kan je een shitload aan apps downloaden, zoals YouTube, Netflix, NFL en Hulu+, maar je moet er wel rekening mee houden dat niet al deze apps zullen werken. Ze starten allemaal wel op, maar voor een hoop van dit soort services heb je een account nodig. NFL kijken via de app kan je dan shaken, want de app verwacht een USA account met een gekoppelde USA credit card. Dat kan je vergeten met je Nederlandse credit card, tenzij je zover wil gaan dat je een USA adres van Google aftrekt en dat invult bij je account gegevens. Houd er dan wel rekening mee dat je credit card provider daar niet blij mee zal zijn en uit voorzorg je credit card zal blokkeren. Oppassen dus met bepaalde apps en services!


Games kopen via de Store?

De meeste apps zijn voor ons Nederlanders toch niet zo interessant, maar het zou wel leuk zijn als je games kunt kopen via de Store, toch? Dit is mogelijk, maar het is wel iets lastiger dan je gewend bent. Aangezien er nog geen Nederlandse Store is, heb je geen andere keuze dan games via een buitenlandse Marketplace binnen te trekken. Maar hoe ga je dan betalen voor de games?

Ik had mijn Xbox One in eerste instantie op UK staan, dus dan moet ik games kopen van de UK Store. De Nederlandse Store is nog niet online, dus je hebt niet echt een andere keuze. Je zou dan je credit card kunnen koppelen aan de UK Store, maar dan moet ik weer een Engels adres uit m’n duim zuigen met het risico dat m’n credit card geblokkeerd wordt. Ook voor de Duitse of Franse Store is dit het geval, dus dingen kopen met je CC is niet echt een optie. Wat moet je dan?

Lik

Pre-paid Xbox live tegoed kopen natuurlijk! Het probleem met die gift cards is dat die krengen wel regio gebonden zijn. Als je hier in NL een Xbox Live tegoedje koopt van bijvoorbeeld 20 euro, gaat de code echt niet werken op een UK account. Je moet dus Xbox Live codes zien te regelen voor het land waar je Xbox One staat aangemeld. In mijn geval moest ik dus UK tegoed gaan fixen om games te kunnen downloaden.

Gelukkig zijn er een hoop webshops die Xbox Live tegoed aanbiedt via het internet voor alle regio’s. Je kunt dus heel gemakkelijk UK tegoed kopen via het internet en die code voer je dan weer in op je Xbox One. Games en content kopen kan dus zeker, maar het is iets omslachtiger dan normaal.


Switchen van land?

Je kunt zo vaak je wil wisselen van het land waar je zogenaamd zit. Zoals gezegd had ik mijn Xbox One eerst op UK gezet, maar toen ik wilde overgaan van het aankopen van games bedacht ik me dat de pond veel duurder is dan bijvoorbeeld de dollar. Na het checken van alle Stores ben ik dan ook tot de conclusie gekomen dat we worden genaaid hier in Europa. Een voorbeeld: Op de Europese Stores betaal je voor Dead Rising 3 65 euro. Op de UK store betaal je omgerekend 54 euro en dat is dus al een stuk beter, maar die Amerikanen hebben het pas echt goed. Daar betaal je voor Dead Rising 3 omgerekend maar 45 euro! Drie keer raden wat ik toen heb gedaan.

Inderdaad, ik heb de regio van m’n Xbox One op USA gezet! Op het internet heb ik (voor weinig) Xbox Live tegoed gekocht voor USA accounts en dat ingevoerd op de USA Store. Het bedrag wordt meteen toegevoegd aan je account en je bent klaar om te shoppen. Het werkt allemaal als een tiet en de games zijn zo nog een stuk goedkoper ook!

Xbox


Werken USA games op EU accounts?

Je zou kunnen krijgen dat aangeschafte games op de USA Store ook echt alleen maar werken in samenwerking met een USA account, maar dat is gelukkig niet het geval. Ik heb bijvoorbeeld zo’n golf game gekocht op de USA Store en dat gespeeld met m’n account, gekoppeld aan de USA Store. De game werkt zo naar behoren, maar ik was toch even benieuwd of de game nog steeds zou werken als ik bijvoorbeeld weer switch naar de UK of Frankrijk. Het antwoord is heel simpel. Alle games werken en dan maakt het niet uit met welk land je account gebonden is. No worries there!


Switchen naar Nederland?

Veel gamers vragen zich af of je een import Xbox One straks op het Nederlands kan zetten, zodra de Xbox One hier officieel uitkomt. Het antwoord is ja. Je kan nu ook naar hartenlust switchen tussen alle landen, dus als Nederland volgend jaar aan de lijst wordt toegevoegd switch je gewoon naar Nederland toe. Ook al je games zullen gewoon nog werken, dus je hebt geen reden om de regio op bijvoorbeeld de UK of USA te houden. Of nou ja, is dat wel zo?

Persoonlijk wil ik helemaal niet Nederlands lullen tegen Kinect en ik wil al helemaal niet dat m’n dashboard en vooral de games in het Nederlands worden afgespeeld. Daarnaast is het wel weer duidelijk dat we hier in Europa de hoofdprijs betalen voor games, dus ik zit er zelfs aan te denken om mijn account sowieso op de USA te houden, zelfs als Nederland straks beschikbaar wordt. Waarom zou je switchen?

Xbox

De enige reden waarom je zou moeten switchen naar Nederland is downloadable content! Alle games zijn regio vrij, maar DLC is dat vaak niet. Als je dus een game uit bijvoorbeeld de UK haalt, ben je verplicht ook je DLC voor die game uit de UK Store te trekken. Andersom werkt dat dus ook zo. Als je de Xbox One op de USA laat staan, zullen je aangekochte games uit Nederland gewoon werken, maar de DLC niet.


Doen, of nog even wachten?

Ik had verwacht dat er wat mee haken en ogen zouden zitten aan het uit het buitenland halen van je Xbox One, maar dat valt allemaal reuze mee. Eigenlijk het enige waar je mee zit is DLC en het feit dat je niet je eigen credit card kunt gebruiken op een buitenlandse account. Het fixen van buitenlandse Xbox Live codes is wel zo simpel dat ik het helemaal geen probleem vindt om het op deze manier te doen, maar dat is misschien heel persoonlijk. Als je de Xbox One koste wat het kost op de Nederlandse Store wilt hebben, moet je inderdaad nog even wachten. De gamers die wel houden van een klein avontuurtje en vooral nu al willen genieten van de next-gen Xbox kunnen de console rustig uit het buitenland importeren.

Meer vragen over het importeren van de Xbox one? Stel ze in de comments en ik zal proberen op alle vragen antwoorden te geven. Brand maar los!

REACTIES (131) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord