Wurgcontracten, moddergooien en minderjarige esporters – Esport Hitjes 

Wurgcontracten, moddergooien en minderjarige esporters – Esport Hitjes 2019-09-10T14:48:24
Afgelopen maand was een beetje tam op gebied van esports. Brutus heeft echter toch zijn schaal popcorn leeggegeten met een aankomende rechtszaak tussen een Fortnite-god en één van de OG esport-teams. Hierom staat deze Esport Hitjes voor het grootste deel in het teken van die ongewone rivaliteit.

Speler klaagt team aan, shitstorm volgt

Turner ‘Tfue’ Tenney is de laatste weken onderwerp van gesprek binnen de wondere wereld van esport. De Fortnite-speler heeft zijn team FaZe Clan namelijk aangeklaagd wegens een vermeend wurgcontract. Tfue vindt namelijk dat FaZe Clan ongelooflijk veel geld van hem afpakt, zakelijke kansen belemmert, afgesproken bedragen niet betaalt en hem pusht wetten te breken.

Er was eens…
Tfue tekende op 30 april 2018 een contract bij FaZe Clan. De talentvolle Fortnite-speler zag direct een gigantische groei in populariteit en heeft ondertussen een gigantische fanbase op Twitch en meer dan tien miljoen abonnees op YouTube. Hij wordt gezien als een van de beste Fortnite-spelers op deze planeet en staat all-time op de tweede plek als het gaat om Fortnite-toernooi-inkomsten met meer dan een half miljoen dollar aan prijzengeld.

In mei liet hij echter plots weten dat hij zijn team gaat aanklagen. Volgens hem overtreedt FaZe Clan de Californische ‘Talent Agency Law’ en wordt er door middel van een wurgcontract misbruik gemaakt van het geld dat Tfue verdient. Zo staat in het contract bijvoorbeeld dat de esporter op bepaalde gebieden liefst 80% van zijn inkomsten af moet staan. Daarnaast zouden bepaalde leden van de organisatie hebben aangedrongen dat Tfue alcohol zou drinken, ondanks dat hij in die tijd 20 jaar was, wat in Amerika te jong is voor alcohol. Maar wel oud genoeg voor het vuren van geweren overigens.

Aan de andere kant
FaZe Clan is natuurlijk niet blij met de woorden van Tfue en heeft teruggeslagen. Zij geven aan dat het contract de standaard is en op vrijwel alle gebieden niet gehanteerd wordt. De organisatie claimt dat het over een heel jaar $60.000 aan de speler heeft verdiend Deze opbrengsten zouden het gevolg zijn van een sponsordeal die FaZe zelf regelde voor de speler. Tfue aan de andere kant zou door FaZe Clan gigantisch gegroeid zijn en veel meer geprofiteerd hebben.  

Het grootste pijnpunt bij FaZe Clan is de vertrouwensbreuk. Niet alleen claimen zij dat Tfue de woorden verdraait in zijn voordeel, zo zou het team bijvoorbeeld nooit geld hebben verdiend aan Tfue’s YouTube-, Twitch- en andere social media-activiteiten. Hier hebben ze echter volgens het contract wel recht op, maar zagen ze ervan af. Volgens FaZe Clan wil Tfue een breuk forceren om een eigen esport-organisatie op te richten, iets wat de speler zelf overigens ontkent.

Faze

Minderjarig
Door de rechtszaak zijn de speler en team begonnen met moddergooien en één van de slachtoffers is FaZe H1ghsky1. Hij is de jongste speler onder contract bij FaZe Clan met dertien jaar, althans dat claimde hij. Eigenlijk was hij op moment van tekenen nog maar elf jaar en mag hij officieel nog niet eens meedoen aan Fortnite-toernooien, daarvoor moet je  namelijk 13 jaar oud zijn.

Behalve een vervalst contract dat uitkomt, is H1ghsky ook verbannen op Twitch. Wegens het liegen over zijn leeftijd en streamen als minderjarige is hij niet meer welkom op het streamingplatform. H1ghsky1 zelf is daarom naar YouTube uitgeweken om te streamen, waar je als minderjarige wel met streamen mits er een volwassene bij zit. In dit geval de moeder van H1ghsky1.

En nu?
In den beginne kreeg vooral Tfue veel sympathie, maar dat begint nu een beetje om te slaan, gezien de populariteit die de speler heeft gekregen en hoe ondankbaar hij lijkt te zijn. Na een paar weken stilte heeft de advocaat van Tfue gisteren echter weer van zich laten horen. In een interview claimt hij bijvoorbeeld dat FaZe Clan veel meer heeft verdiend aan Tfue puur en alleen vanwege de aanwezigheid van de speler in het team, dat zou de organisatie namelijk indiret flink wat sponsors hebben opgeleverd.

Hoe dan ook is het een onderwerp waar veel grote namen binnen esports al een mening over gehad hebben. Op het einde zal het, hoe luguber het ook klinkt, alleen maar positief zijn voor de industrie zelf. Gezien dit soort contracten, maar ook het gedrag van de speler zelf in de toekomst beter be-/veroordeeld kunnen worden. Geen enkele sport is direct professioneel en dat is zeker bij esport ook niet het geval.

Ander nieuws

100Thieves winnaars in Anaheim
Esport-team 100Thieves is de winnaar van het Call of Duty World League-toernooi in Anaheim. Tijdens het toernooi was Gen.G de grote concurrent. Dat team werd echter tweemaal verslagen; in de poulefase en de grote finale. Door de overwinning neemt 100Thieves $125.000 mee naar huis, Gen.G moet het doen met $80.000.

Konami heeft PES andere naam gegevens wegens esport
Het mag geen verrassing zijn maar Konami heeft bevestigd dat de naam van Pro Evolution Soccer verandert naar eFootball PES vanwege onder andere esport, zo vertelde de senior director voor brand & business Jonas Lygaard. Konami wil met de nieuwe titel proberen om ‘eFootball te revolutioneren en de sport aan een wereldwijd publiek te koppelen’. Zoiets als FIFA elk jaar doet zeg maar.

House of Esports geopend in Rotterdam
Rotterdam doet er sinds dit jaar alles aan de esport-hoofdstad van Nederland te worden. Dat hebben ze kracht bijgezet door het openen van een House of Esports in de Nieuwe Persoonshal in de grootste havenstad van Nederland. In deze hal worden onder andere Fortnite, FIFA 19 en Mario Kart gespeeld. Ook worden er bijvoorbeeld workshops over gamen gehouden.

Wat staat er op de agenda?

Om onze uitgebreide esport-agenda te checken kan je hierheen gaan.

Game Day
Aankomend weekend is Game Day in Den Helder. Ondanks dat hier geen miljoen worden verdeeld, staat er wel de finale van CS:GO MijnDomein Masters op het programma. Hierbij mogen de teams €7500 verdelen. Dit kan je natuurlijk op Twitch volgen. Thanks voor de heads-up hierover Tricyphona.

Wat misschien nog wel vetter is tijdens deze Game Day is het feit dat Martin en Tjeerd gaan battlen. De twee PU-titanen gaan de strijd aan in potje Apex Legends en zullen daarbij gesteund worden door Twitch-streamers Achterklap en Matthia. Wie de derde persoon is in ieder team? Misschien jij wel, check hier voor meer info. Wil je de actie liever thuis volgen? Dan kan je op ons Twitch-kanaal alles meemaken.

GameDay

Wat doen de pro’s?
Het big boy-toernooi de komende weken is ongetwijfeld het wereldkampioenschap Rocket League dat van 21 tot en met 23 juni duurt. Helaas geen Nederlandse deelnemers, maar gezien het niveau in de reguliere competitie kan je genoeg vuurwerk verwachten. Huidig wereldkampioen Cloud9 is natuurlijk wel van de partij en is de grote favoriet.

Verder is in de wereld van CS:GO de ESL Pro League finales, van 18 tot en met 23 juni. Hierbij strijden de beste teams uit Noord-Amerika, Europa, Oceanië en Azië om een prijzenpot van $600.000. Nederlands virtuele sluipschutter Chris ‘ChrisJ’ de Jong heeft zijn vorm hervonden en is ook van de partij. Tot slot is ook League of Legends Rift Rivals over twee weken. Hierin spelen de beste teams van Europa en Noord-Amerika tegen elkaar. Ondanks dat er geen geld op het prijs staat, zorgt de rivaliteit altijd voor mooie potjes.

 

 

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord