World of Warcraft Classic: niet zoals vroeger 

World of Warcraft Classic: niet zoals vroeger 2019-08-30T11:01:56
World of Warcraft Classic is inmiddels drie dagen oud. Deze versie van WoW laat je tijdreizen naar 2004. In die 15 jaar is er echter nogal wat veranderd… In ons leven, onze voorkeuren, én in gaming an sich. Of Classic alsnog een leuke ervaring biedt, zoekt Alie voor je uit!

Inlogproblemen

Het lijkt echt wel 2004! De systemen en servers van World of Warcraft liggen compleet op hun gat als ik Classic wil induiken. De servers gingen om middernacht open, maar het is al tegen enen als ik eindelijk mijn eerste stappen in een bizar druk Elwynn Forest zet. Mensen die geen gametime konden kopen, login queues… Ik vraag me af waarom Blizzard onvoldoende voorzorgsmaatregelen genomen heeft, terwijl het duidelijk was dat het ENORM druk zou worden? Nu ga ik niet beweren dat ik voldoende technische kennis heb om gedegen uitspraken over die voorzorgsmaatregelen te doen. Wat ik als klant echter wel mag verwachten, is dat Blizzard na 15 jaar die kennis wel heeft!

   

Er gaat niets boven voorpret!

Ondanks bovenstaande inlogproblemen zit mijn stemming er om 1 uur echter nog prima in. Ik had snoep en bier, én had enorm veel zin om mijn oude guildies weer te zien! Al sinds de aankondiging van Classic keken we met z'n allen uit naar de launch. Stiekem vroeg ik daarbij me wel eens af of we echt terug verlangden naar WoW Classic óf naar ons oude leventje. We zijn letterlijk opgegroeid met World of Warcraft. We gingen in 2004 nog naar school of studeerden, en kenden nog weinig echte verantwoordelijkheden.

World of Warcraft Classic
     

Nostalgische gevoelens

Het lijkt wel of mijn generatie sowieso extreem vatbaar is voor nostalgische gevoelens. Retroconsoles, arcadehallen en Pokémon GO; ik vind het allemaal geweldig! Niets geeft me echter zo erg het gevoel in een tijdmachine te zijn gestapt dan World of Warcraft Classic. Man, wat was ik in toen ik net begon met spelen verliefd op de omgeving en de muziek, wat was het magisch om Stormwind binnen te lopen, wat ging ik enorm veel dood én wat vond ik het allemaal mooi! In 2019 is het (bijna) net zo magisch om weer als lowly level 1 in Elwynn Forest rond te dwalen. Ik loop met een grote glimlach rond, maar toch voelt het anders…
      

Bijna verliefd

Ken je dat gevoel dat je jaloers bent op iemand die een classic als Mass Effect nog moet spelen? Dat zij voor de allereerste keer die magie mogen ervaren? Omdat hoe vaak jij de game ook zult herspelen, het nooit meer zo wordt als die allereerste keer? Dat heb ik dus met WoW Classic. Aan de ene kant is het heel fijn dat ik in 2019 dus wel meteen snap hoe de core gamplay mechanics werken, hoe ik gear moet repairen en geblindeerd kan aanwijzen waar de Defias Brotherhood zich ophoudt, maar aan de andere kant neemt het ook een stukje van de magie weg.

World of Warcraft Classic
     

Gaming is veranderd

Als je World of Warcraft Classic naast World of Warcraft Vanilla legt, zijn er geen verschillen. De wereld is hetzelfde, de quests zijn hetzelfde, de graphics zijn hetzelfde; het is letterlijk dezelfde game! Toch VOELT het nu dus anders. Dat komt dus mede door de jarenlange ervaring in de MMORPG, maar ik zoek de verklaring ook in gaming in zijn totaliteit.
     

Ninja's en wachtrijen

Terwijl ik om 12 uur nog netjes mijn beurt aan het afwachten ben, waren een aantal van mijn oude guildies al wel in game. Ze klaagden me ondertussen de oren van mijn kop over ninja’s en lange wachtrijen bij mobs! Ik vroeg me stiekem af of ze eigenlijk vergeten waren hoe World of Warcraft vroeger was. Ja, je moet je quests goed lezen, je zoekt je suf naar het juiste questgebied en moet vervolgens 50 mobs grinden om één quest te completen. Zo was het vroeger en zo is het in Classic weer. Keken ze stiekem toch meer uit naar het gevoel van vroeger dan naar de game zelf?

World of Warcraft Classic
      

De nieuwe, gestroomlijnde ervaring

Mijn guildies lijken dus vergeten hoe grindy WoW vroeger ook alweer was. Het was heel normaal om 50 mobs te moeten doden voor 1 quest. Een nieuwe (westerse) MMORPG zou daar in 2019 nooit meer mee weg komen! Als je de MMO’s van vroeger vergelijkt met huidige exemplaren is de ervaring tegenwoordig veel gestroomlijnder. Dat geldt zelfs voor het huidige World of Warcaft. 50 mobs doden? Maak daar tegenwoordig maar 10 van! Daarnaast sluiten de quests veel beter op elkaar aan en zie je (als je de draad toch effe kwijtraakt) in één oogopslag waar je moet zijn. Daarnaast zijn er talloze quality of life-verbeteringen toegepast, met als belangrijkste voorbeeld matchmaking.
     

Waar zijn de lootboxes?

Als zelfs mijn oude guildies al klagen, vraag ik me af of jongere gamers de oude grind überhaupt wel waarderen of zelfs accepteren… Lootboxes, microtransacties, F2P; de jonge gamer groeit op met hele andere mechanics dan ik. Ik vond het back in the day helemaal niet gek dat ik questteksten moest lezen, dat ik geen markers op mijn map zag en dat er geen matchmaking-systeem was. Ik was bereid om bizar veel tijd in de game te stoppen, zonder dat er shortcuts beschikbaar waren. Of gamers, die er niet bij waren in 2004, dit nu nog accepteren, durf ik niet te zeggen.

World of Warcraft Classic
     

Sociaal netwerk

Waar de nieuwkomers echter wel met volle teugen van gaan genieten, zijn de vriendschappen, die je soms echt voor het leven sluit. Ik ben nu drie dagen aan het gamen en heb al meer mensen gesproken dan in al mijn tijd in Battle for Azeroth. Je hebt elkaar echt nodig! Zodoende was WoW vroeger eigenlijk vooral een soort sociaal netwerk. Vergeet daarbij niet dat World of Warcraft door de jaren heen meer dan 140 miljoen spelers in Azeroth heeft mogen verwelkomen. De hoeveelheid connecties tussen al deze mensen is onvoorstelbaar... Guilds, party's en chats in de steden; ik zie het 15 jaar na dato gewoon opnieuw gebeuren! Ik heb daarom sterk het vermoeden dat WoW Classic niet alleen oude vriendschappen zal herstellen, maar ook nieuwe vriendschappen zal doen ontstaan!
     

Dit is geen review

Zoals jullie hebben gemerkt, is dit geen review geworden. Het voelt een beetje gek om Classic te reviewen... Dat is in 2004 immers al gebeurd! Toch wil ik natuurlijk wel een soort van conclusie verbinden aan deze feature.

Ik vermaak me uitstekend in World of Warcraft Classic, daar doen eventuele day one-problemen niets aan af. Toch is het dus niet zoals vroeger. Dat ligt echter aan mij en aan mijn luxe gamersbestaan. Wil ik echt weer grinden zonder te profiteren van al die fijne quality of life-verbeteringen? Op dit moment zeg ik volmondig 'ja'. Mijn verlangen naar nostalgie wordt door Classic namelijk enorm verzadigd. Of ik de game langer dan een paar maanden blijf spelen, is echter afhankelijk van die andere factor: connecties! Als mijn guildies eenmaal klaar zijn met zeuren en ik de komende weken nog wat nieuwe vrienden kan maken dan zou het zomaar kunnen dat Classic toch weer net zo leuk wordt als Vanilla. Zelfs als ik 50 mobs per quest moet grinden!

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord