Welke 4K HDR TV moet ik halen? - de ultieme 4K TV guide 

Welke 4K HDR TV moet ik kopen? 4K HD TV buyer's guide 2016-11-23T15:59:30
Nu de PS4 Pro op de markt is en de Xbox Scorpio over een jaartje in de winkels ligt, worden we overspoeld met vragen over wat nu de beste 4K HDR TV’s zijn om het maximale uit de nieuwe consoles te halen. Florian zoekt het uit in de ultieme 4K HDR gaming TV guide!

Het uitzoeken van een nieuwe TV is leuk, maar niet zo simpel. Sterker nog, het begint steeds meer op rocket science te lijken en je moet als gamer goed opletten dat je de juiste TV in huis haalt. In deze Feature geef ik per merk aan wat de beste opties zijn, zodat je een keuze kunt maken over wat de vetste TV voor je is. Ik ga er verder vanuit dat je deze 4K HDR Feature al hebt gelezen voor de nodige achtergrond informatie. Ik ga in deze Feature niet al te diep in op bepaalde zaken, die ik al in de vorige Feature heb besproken.
    

Waar moet een gaming TV aan voldoen?

Ook ik zelf ben driftig op zoek naar een gruwelijke 4K TV en heb daarbij een soort checklist ontworpen, waar een TV sowieso aan moet voldoen om kans te maken de vervanger te worden van mijn trouwe 65 inch plasma TV. De checklist bestaat uit:

 • 4K support: De TV moet uiteraard Ultra HD ondersteunen, oftewel een resolutie van 3840x2160. Technisch gezien heeft 4K een resolutie van 4096x2160, maar Ultra HD is de standaard geworden voor films en games en dus ook TV’s en de meeste monitoren.
 • HDR support: In ieder geval HDR 10 support, maar liever ook nog Dolby Vision support. Het lijkt er op dat HDR 10 de standaard gaat worden, sowieso op de PS4 Pro en de Xbox Scorpio, maar Dolby Vision is technisch superieur.
 • 10 bit paneel: Om gebruik te maken van HDR heb je een 10 bit paneel nodig, die in staat is 1.07 miljard kleuren te tonen, in plaats van de 16.7 miljoen die we al jaren gewend zijn.
 • Minimaal 1000 nits brightness: Naast het brede kleurenspectrum is het heel belangrijk dat het paneel fel genoeg kan worden om het contrast optimaal weer te geven.
 • Maximaal 0,05 nits zwartwaarde: Naast de maximale helderheid is een minimale zwartwaarde gewenst. Hierdoor is zwart ook echt zwart in plaats van grijs en zijn er door het hoge contrast vaak nog details waarneembaar in donkere delen op je scherm, zonder dat het een zwarte of grijze vlek wordt.
 • Goede motion handling: Dit is een hele belangrijke voor gamers, maar niet volledig meetbaar. De motion handling in een TV zorgt er voor dat beelden vloeiend blijven, ook bij snelle bewegingen zoals in sport, actie films en games. Over het algemeen zijn Sony en LG de beste in motion handling, maar dit is voor een deel afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Samsung en Panasonic gebruiken bijvoorbeeld een soort filter dat het ‘soap opera effect’ wordt genoemd om bepaalde beelden vloeiend te krijgen waar ik persoonlijk geen fan van ben, maar andere mensen juist bij zweren.
 • Maximaal 40ms vertraging: Dit is de allerbelangrijkste van allemaal! De tijd die er zit tussen wat jij op de controller doet en het daadwerkelijk ziet gebeuren op de TV moet zo laag mogelijk zijn. Er is niets zo irritant als input lag.

OLED vs LCD

Er bestaan 2 type TV’s, namelijk OLED en LCD. Beide technieken hebben voor en nadelen en iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben. De zwartwaarde in OLED schermen zijn perfect, omdat de pixel letterlijk uitgezet kan worden en daardoor is het contrast met felle kleuren uitzonderlijk mooi. OLED wordt met recht next-gen TV genoemd en is absoluut de toekomst, maar omdat de techniek nog zo nieuw is, zitten er nog wat kinderziektes in, zeker in de panelen van vorig jaar. OLED kan heel goed omgaan met zwart, maar nog niet zo goed met waardes iets boven zwart, waardoor je details verliest in donkere scenes en een ander nadeel is dat OLED TV’s lang niet zo fel kunnen worden als LCD TV’s. OLED TV’s zijn tot slot nog iets duurder dan LCD TV’s.

LCD TV’s hebben de nadelen van een OLED scherm vaak niet, maar dan lever je wel hard in op de zwartwaarde. Er is geen enkele LCD TV die puur zwart zo mooi kan weergeven als OLED TV’s, maar door het gebruik van nieuwe technieken voor LCD TV’s, zoals het zogenaamde FALD systeem, komen fabrikanten wel verdomd dicht in de buurt.

Is OLED beter dan LCD?
           

Edge-Lit vs. FALD

LCD TV’s maken gebruik van 2 verschillende technieken, genaamd Edge-Lit en FALD, oftewel full array local dimming. Dit is een mega technisch verhaal waar ik je niet mee ga vervelen, maar het maakt wel een groot verschil. Een FALD TV heeft over het algemeen vele malen betere zwartwaarde dan een Edge-Lit TV en de ‘screen uniformity’ is strakker. Het verschil tussen Edge-Lit en FALD is lastig uit te leggen, maar kan in tegenstelling tot HDR wel gecheckt worden op plaatjes en video. Google maar eens op FALD vs Edge-Lit en je ziet direct wat ik bedoel. Hou er wel rekening mee dat dit vaak extreme gevallen zijn van Edge-Lit TV’s, maar het geeft je wel een idee over het verschil tussen beide technieken. Kort gezegd wil je absoluut een FALD TV, maar daar is je spaarrekening het sowieso niet mee eens.
            

Instapmodellen

Ik heb lang getwijfeld om ook de instapmodellen te bespreken. Ik begrijp echt dat niet iedereen duizenden euro’s (over) heeft voor een nieuwe TV, maar de wat ‘goedkopere’ TV’s zijn simpelweg niet goed genoeg en ga ik dus niet aanbevelen aan mijn mede gamers. Als je nu geen geld hebt voor een high end TV, spaar dan even door en wacht tot volgend jaar als de nieuwe TV’s van 2017 worden gelanceerd en koop dan met korting een topmodel uit 2016. HDR is nog te nieuw en de wat oudere en goedkopere TV’s gaan er slecht mee om. Een goedkopere 4K HDR TV zal misschien wel een upgrade zijn ten opzichte van je huidige TV, maar als je hem naast een high end 4K HDR TV zet, ga je heel hard huilen.
       

Samsung

KS7000

De Samsung KS7000 is waarschijnlijk de meest perfecte betaalbare optie voor gamers. De TV heeft ondersteuning voor 4K, HDR 10, heeft een 10 bit paneel, maximale brightness van 1200 nits, minimale zwartwaarde van 0,016, goede motion handling en een vertraging van rond de 20ms in Game Mode, zelfs met HDR.

Minpunten van de KS7000 zijn het local dimming systeem en dat het een Edge-Lit TV is. Doordat local dimming niet perfect is, krijg je ‘blooming effects’ waarbij licht uit felle gedeelte van het scherm uitlekken naar zwarte gedeeltes. Denk aan het effect van zwarte balken die plaatselijk grijs worden bij films.

De formaten en officiële prijzen (tussen haakjes de goedkoopste prijs online):

Samsung UE65KS7000 65"        

KS8000/KS9000

De KS8000 is bijna hetzelfde als de KS7000, maar heeft een iets hogere brightness, betere motion handling en local dimming. Het scheelt allemaal niet veel, maar de KS8000 is ook niet heel veel duurder ten opzichte van de KS7000. Het design is wel iets anders met een enkele poot, in plaats van 2 pootjes aan het uiteinde van de TV.

De KS9000 is exact hetzelfde als de KS8000, maar is curved. Ik kan me niet voorstellen dat je voor een curved TV zou willen gaan, maar als dat je ding is, moet je zo’n 200 euro bij de prijs optellen.

De formaten en officiële prijzen (tussen haakjes de goedkoopste prijs online):

Samsung UE75KS8000L 75"      

KS9800

De KS9800 is het vlaggenschip van Samsung voor 2016 en is een van de beste TV’s die je nu kunt kopen. Op elk vlak is de KS9800 superieur ten opzichte van de KS8000 met een nog hogere brightness van 1500 nits, prachtige motion handling, zwartwaarde van 0,011 nits en veel betere local dimming. Dit is dan ook een FALD TV, in tegenstelling tot alle andere Samsung TV’s.

Dit zou mijn nieuwe TV worden, maar de KS9800 is alleen curved beschikbaar en dat is voor mij een dealbreaker. Curved voegt helemaal niets toe en ze zijn nog duurder dan de platte TV’s. Sowieso is de KS9800 peperduur.

De formaten en officiële prijzen:

 • 65 inch: 4500 euro
 • 78 inch: 10.000 euro
 • 88 inch: 20.000 euro

Samsung UE88KS9800 88"       

Sony

XD93

Je zou zeggen dat juist Sony voor de laagste vertraging in TV’s zorgt, maar dat is niet het geval. Desondanks heeft Sony ook een paar hele mooie TV’s waar je prima op kunt gamen, maar dat geldt alleen voor de 2 topmodellen, want de andere Sony TV’s voldoen helaas niet aan de checklist. De Sony XD93 doet dat wel en heeft ondersteuning voor 4K, HDR 10, heeft een 10 bit paneel, maximale brightness van 1000, zwartwaarde van 0,035 en een goede motion handling.

Ondanks dat het een Edge-Lit TV is, is de local dimming een stuk beter dan in de Samsung KS7000 en KS8000, maar is hierdoor wel een stuk minder fel voor de HDR highlights. Buiten dat het een edge-lit TV is, is het grootste nadeel van de XD93 de vertraging. 36ms in Game Mode is nog okay, maar zodra je HDR aanzet wordt dat 59ms.

De formaten en officiële prijzen (tussen haakjes de goedkoopste prijs online):

Sony XD93 75"    

ZD9

De ZD9 is het paradepaardje van Sony en momenteel de beste LCD TV die je kunt kopen. De ZD9 heeft ondersteuning voor 4K, HDR 10, 10 bit paneel, 1900 nits brightness, 0,003 zwartwaarde en de beste motion handling en local dimming die er op dit moment beschikbaar is in een LCD TV.

Ook de ZD9 is een FALD TV en tikt daarmee de hele checklist met gemak af, waardoor deze TV ook hoog op mijn verlanglijstje stond, maar de vertraging is net als bij de XD93 een beetje te hoog. In Game Mode is het net aan met 42ms, maar met HDR er bij kom je uit op 55ms. Anders was dit de perfecte TV geweest, behalve de prijs dan.

De formaten en officiële prijzen:

Sony ZD9 100"        

Panasonic

DX900

Panasonic heeft 1 geschikte 4K HDR TV voor gaming, de DX900. Het is een FALD TV met een 10 bit paneel, maximale brightness van 1200 nits, minimale zwartwaarde van 0,025 nits en een vertraging van 40ms in Game Mode, zowel met en zonder HDR.

De Panasonic DX900 is zeker een goede optie, alleen de motion handling is niet fantastisch. Hierdoor zijn niet alle beelden altijd even soepel, vooral bij snelle beelden in bepaalde games. Het is absoluut niet slecht, maar niet zo goed als bij de concurrentie.

De formaten en officiële prijzen:

Panasonic DX900 65"          

LG

B6, C6, E6 en G6

LG richt zich volledig op OLED en heeft een lijn van 4 TV’s die amper van elkaar verschillen, behalve dat de C6 curved is en de E6 en G6 veel beter geluid hebben. Ze hebben allemaal ondersteuning voor 4K, HDR 10 en zelfs Dolby Vision, 10 bit paneel, prima motion handling en minimale zwartwaarde van 0,0. So far so good, maar ook de LG OLED TV’s hebben wat nadelen.

OLED is een stuk minder fel dan LCD en de LG TV’s zitten dan ook rond de 650 nits. Dit wordt redelijk opgelost door de perfecte zwartwaarde, maar het verschil met high end LCD TV’s is nog best groot. Daarnaast is er wat geks aan de hand met de vertraging in de OLED panelen.

Er zit zo goed als geen verschil tussen de LG TV’s, maar de response tijd verschilt wel.

 • De B6 zit in Game Mode op 43ms, maar in HDR varieert het tussen de 38 en 54ms.
 • De C6, E6 en G6 zit in Game Mode op 34ms, maar in HDR op 67ms.

LG heeft al verschillende firmware updates uitgebracht om de vertraging naar beneden te halen en bezitters van de TV’s zijn zelfs een petitie begonnen om LG duidelijk te maken de response tijd te fixen.

De formaten en officiële prijzen (tussen haakjes de goedkoopste prijs online):

LG 77G6V 77"     

Andere merken en monitoren?

Philips heeft nog een 65 inch 4K HDR TV, maar de bovenstaande TV’s zijn betere alternatieven en verder heb je nog de Vizio P series en de LeEco TV’s, maar die zijn amper verkrijgbaar in Nederland en het importeren van je nieuwe peperdure TV zou ik je niet aanraden. Buiten dat je waarschijnlijk lang moet wachten en een shitload aan invoerrechten moet betalen, is het een hel om zo’n groot ding terug te sturen, mocht er wat mis mee zijn.

PC gamers moeten overigens nog even geduld hebben, voordat ze van HDR gaming kunnen genieten, want er zijn op dit moment helemaal nog geen monitoren die HDR ondersteunen. De verwachting is dat de eerste HDR monitoren voor de PC ergens half 2017 zullen verschijnen.

Kopen of wachten?

Alle bovenstaande TV’s zijn dikke aanraders en je games zullen er fantastisch uitzien, maar dat is zoals uitgelegd alleen het geval bij de high end modellen en daar betaal je flink voor. Als je op zoek bent naar een nieuwe 4K HDR TV en je hebt het geld liggen, moet je er absoluut voor gaan, maar als je schrikt van deze prijzen hoef je echt niet heel lang meer te wachten tot de prijzen gaan zakken.

Begin januari presenteren alle grote TV fabrikanten de nieuwe lijn voor 2017 tijdens CES, die verspreid over het komende jaar uit gaan komen. Op het moment dat het nieuwe model uitkomt kan je het bovenstaande 2016 model voor een veel lagere prijs in huis halen en dat is het perfecte moment om toe te slaan. Uiteraard moet je dan niet te lang kijken naar het 2017 model, want die zal weer een stuk beter zijn dan de bovenstaande modellen, maar daar betaal je dan weer de hoofdprijs voor. Zo blijf je aan de gang.

Voor mij persoonlijk is de perfecte TV nog niet gemaakt, maar ik heb dan ook zeer specifieke eisen. In een perfecte wereld wil ik namelijk de Sony ZD9 met de response tijd van Samsung TV’s en de zwartwaarde van OLED. Hopelijk komt er in 2017 een TV uit die daar heel dicht bij in de buurt komt en ja, daar ga ik met alle liefde de hoofdprijs voor betalen.

Ik heb namelijk al op veel verschillende TV’s HDR content en gaming gecheckt, omdat ik obsessief bezig ben met het zoeken van mijn eigen nieuwe TV en het verschil in kwaliteit tussen de ‘redelijk geprijsde’ TV’s en de bovenstaande topmodellen als de Samsung KS9800 en Sony ZD9 is gigantisch. Ik verwacht dat er volgend jaar weer zo’n stap wordt gemaakt in de high end TV’s en dat is het moment dat ik ga instappen.

Laat je sowieso niet verleiden tot een goedkoop model of de eerste generatie HDR TV’s uit 2014 en begin 2015. Die zijn inderdaad een stuk vriendelijker geprijsd, maar ze laten de voordelen van HDR letterlijk niet goed zien en dat is nu juist waar games een stuk mooier van worden. For the love of god, doe het niet en spaar door voor een echt goede 4K HDR TV. Je kijkt er immers elke dag een paar uur naar!

REACTIES (122) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord