Wat weten we over Final Fantasy XV

Wat weten we over Final Fantasy XV? 2014-12-11T16:38:28
Jaren geleden kondigde Square Enix Final Fantasy Versus XIII aan, maar de titel werd later veranderd naar Final Fantasy XV. Wat weten we nu eigenlijk over die game? Florian heeft samen met zijn Summons alle info verzameld en in deze Feature gepropt.

Als ik heel eerlijk ben, vind ik eigenlijk Final Fantasy X de laatste echt vette Final Fantasy game. Begrijp me niet verkeerd, ik heb me prima vermaakt met de delen na FFX, maar het had nooit meer die magie die me acuut weer als een klein jochie achter m’n PSOne liet voelen. Ik heb echter goede hoop dat Final Fantasy XV weer heel speciaal wordt en ik kijk er dan ook al lang naar uit. Tijd om alle info even bij elkaar te zetten.

FFXV1


Noctis Lucis Caelum

Fainaru Fantaji Fifutin, zoals de Japanners het zeggen, werd in 2006 aangekondigd als Final Fantasy Versus XIII en is onderdeel van de Fabula Nova Crystallis serie. Naast Final Fantasy XIII, XIII-2, Lightning Returns, Type-0 en Agito wordt Final Fantasy XV de zesde game in de serie, maar gek genoeg heeft FFXV helemaal niks te maken met de andere games. Het is een compleet op zichzelf staand verhaal met een nieuwe wereld, characters en design en heeft op geen enkele manier raakvlakken met de andere Final Fantasy games.

FFXV2

De wereld van Final Fantasy XV is een beetje vergelijkbaar met onze aarde. De main character heet Noctis Lucis Caelum en is de prince in zijn royal family. De familie bezit de allerlaatste crystal in de wereld en heerst over een technisch ver gevorderde stad, genaamd Lucis. Door een jarenlange oorlog om de Crystals zijn alle steden in de wereld zo goed als compleet verwoest, maar omdat Lucis afgeschermd was van de buitenwereld heeft het niets te maken gehad met de oorlog. Lucis is dus de enige stad waar het nog steeds erg goed gaat en ook de enige stad die nog in het bezit is van een Crystal. Uiteraard zijn er andere steden die de Crystal met krachtige powers graag in het bezit willen hebben en zo ontstaat er een nieuwe oorlog met als doel de destructie van Lucis en het bemachtigen van de Crystal.


Forces van Niflheim

De game begint net na de eerste oorlog. Er is een vredesakkoord getekend door de grote steden, maar Niflheim, een van de steden, heeft er schijt aan. Net na het ondertekenen vallen ze alle steden, inclusief Lucis aan en Niflheim weet de Crystal te stelen. Het lukt Noctis Lucis te ontsnappen tijdens de aanval en zweert de Crystal terug te halen naar Lucis en daarbij de forces van Niflheim uit te schakelen.

FFXV3

Gelukkig hoeft Noctis niet in z’n eentje proberen de wereld te redden, want hij krijgt hulp van andere characters. Gladiolus Amicitia is een soort bodyguard van de familie, maar wordt door Noctis een beetje gezien als zijn broer. Ignis Stupeo Scientia is een oude jeugdvriend van Noctis en heeft een militaire achtergrond. Prompto Argentum is een vriend van Noctis uit het minder welvarende gedeelte van de stad en Cor Leonis is een mysterieuze man die de jongens een beetje beschermt en support geeft. Naast deze groep zijn er ook al andere characters bevestigd, zoals Stella Nox Fleuret, Luna, een nog onbekende man en een vrouwelijke dragoon, maar daar is verder nog maar weinig over bekend.


Active Cross Battle

Wat Final Fantasy XV anders maakt dan de eerdere games is de stijl. Dit is by far de meest duistere Final Fantasy game ooit, maar ook de gameplay is anders dan we gewend zijn. De gameplay is namelijk veel sneller dan normaal, vooral in de gevechten. Vroeger ging het allemaal turn-based en ondanks dat de Final Fantasy XIII games al best wel een ‘actief’ battlesysteem had, raakte het nooit helemaal die traagheid kwijt. In Final Fantasy XV wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde Active Cross Battle systeem en dat is een beetje vergelijkbaar met hoe Kingdom Hearts 2 werkt. Je kiest wel of je een attack, magic of item wilt gebruiken, waarna de character je keuze uitvoert, maar je kunt wel ook volledig vrij bewegen, springen, ontwijken en counteren. Het lijkt er zelfs op dat je speciale combo moves kunt uitvoeren met de andere characters!

FFXV4

De battles spelen zich ook niet meer af in speciale battle arena’s, zoals we dat kennen  uit oudere FF games. Het gevecht speelt zich dus gewoon af in de ‘normale’ spelwereld en nee, er zijn ook geen random encounters meer, alle vijanden zie je gewoon. Als kers op de taart heeft Square Enix ook al bevestigd dat de Summons, de gigantische monsters die je kunt oproepen, weer terug zijn. Na FFXII wordt dit sowieso het meest snelle en dynamische vechtsysteem in een Final Fantasy game ooit.


Chocobo

Over de grootte van de wereld is nog niet zo heel veel bekend, maar het is al wel duidelijk dat de game veel grotere open setpieces heeft dan de vorige Final Fantasy games. Sommige gebieden zien er reusachtig groot uit, en dat moet eigenlijk ook wel als je gebruik wil maken van het nieuwe vervoersmiddel. Naast de bekende Chocobo’s en je airship kan je namelijk ook de auto pakken om de wereld mee te verkennen! Je kunt er voor kiezen om zelf te rijden, maar je kunt ook een van de andere characters laten rijden, waardoor je tijd hebt om lekker als de toerist om je heen te kijken, want sjeezus, Final Fantasy XV ziet er prachtig uit.

FFXV5

Het lijkt er op dat dit een wat realistischere Final Fantasy game wordt. Niet alleen de characters en de wereld zien er meer uit zoals in real life, maar er zit ook een realistisch weather-systeem in de game, en een dag-/nachtcyclus. Een dag in Final Fantasy XV duurt 30 minuten in het echte leven en het is zelfs al bekend dat als je niet regelmatig slaapt met je character, je stats flink zullen gaan zakken!


The Last Guardian

Final Fantasy XV is net als The Last Guardian al dik 8 jaar in ontwikkeling. Meestal is dat geen goed teken, maar bij Final Fantasy XV zie ik dat toch even anders. Square heeft halverwege de ontwikkeling het roer flink omgegooid en daar zullen ze echt wel goede redenen voor hebben gehad. Final Fantasy XIV was crap bij launch, maar daar is uiteindelijk een verdomd leuke MMO uitgekomen. Ik krijg een beetje hetzelfde gevoel bij FFXV. Hoe slecht de game ooit was zullen we in het geval van FFXV nooit weten, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat als de game uitkomt ergens eind volgend jaar, het een topper is. Ik hoop het ook vooral, het is lang geleden dat een Final Fantasy game me compleet van m’n stoel blies.

FFXV6

Square Enix heeft laten weten begin volgend jaar met nieuwe info te komen over Final Fantasy XV, dus misschien kan je binnenkort wel een deel 2 van deze Feature verwachten. Er zit sowieso een demo van FFXV bij Final Fantasy Type-0 HD! Type-0 komt in maart 2015 uit.

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord