Wat weten we al van Uncharted 4: A Thief's End

Wat weten we al van Uncharted 4: A Thief's End? 2016-01-11T09:50:10
Dit jaar komt het laatste deel in de Uncharted reeks uit en Naughty Dog heeft al beloofd om helemaal los te gaan met zijn eerste nieuwe PS4 titel. Bas heeft enorm veel zin in het nieuwe avontuur van Drake en vat alles wat we al weten even voor je samen.

Naughty Dog is de grote ontwikkelstudio waar Sony de laatste jaren blind op kan vertrouwen. Op 27 april komt het vierde en laatste deel in de Uncharted-serie uit op de PS4. Inmiddels hebben we al het nodige geleerd van de aankomende titel en daarom lijkt het ons verstandig nog eens terug te blikken op alle kennis die we al hebben opgedaan. Uncharted 4: A Thief's End belooft weer een indrukwekkende en actievolle achtbaanrit te worden die menig gamer weg gaat blazen.

Uncharted 4

       

Resolutie en framerate

De resolutie en framerate van een game zijn tegenwoordig bijna net zo belangrijk als de gameplay. In eerste instantie heeft ontwikkelaar Naughty Dog geprobeerd om het singleplayer avontuur weer te geven met 60 frames per seconde. Helaas is het de studio niet gelukt. Daarom moet het spel het, net als bijna iedere adventure game op de console, stellen met 30fps. De resolutie waarin het spel wordt weergegeven op je beeldbuis is 1080p. Naughty Dog kennende gaat Uncharted 4 een nieuwe standaard worden voor grafische pracht en praal.

Naast een adembenemende singleplayer staat Uncharted sinds het tweede deel garant voor een plezierige multiplayer. Uncharted 4: A Thief's End bevat weer een online component en deze zal wel weergegeven worden met 60 frames per seconde. Dit gaat echter ten koste van de resolutie, want die ligt in de multiplayer namelijk op 900p. Voor iedereen die niet bekend is met de multiplayer, hebben we hieronder de Paris Games Week trailer nog even toegevoegd.

           

Personages

In de voorgaande drie Uncharted-delen hebben we al de nodige interessante personages leren kennen. Goed nieuws voor de veteranen van de serie, want een hoop bekende gezichten keren weer terug in het vierde deel. Het belangrijkste personage Nathan Drake, die van zijn stem wordt voorzien door Nolan North, keert natuurlijk terug. Het gezicht van de serie is een aantal jaren ouder geworden, maar is nog altijd in staat om zijn omgeving voor te liegen om een nieuw avontuur te beleven. Samen met zijn trouwe kompaan Victor Sullivan, of kortweg Sully, gaat Drake weer opzoek naar een schat. Dit keer is het echter wel de bedoeling dat de schatzoekers minimaal een deel van de schat echt mee huiswaarts nemen.

Uncharted 4

Een ander bekend gezicht, namelijk Elena Fisher, keert ook terug. Als de vrouw van Nathan Drake is ze niet zo enthousiast over een mogelijk nieuw avontuur. Naast de vertrouwde drie personages is er ditmaal ook een nieuwe smoel te verwelkomen. Sam Drake, de broer van Nathan, duikt voor het eerst op en gaat een grote rol in het verhaal spelen. Sam wordt van zijn stemgeluid voorzien door de alom bekende Troy Baker. Drake dacht altijd dat zijn broer was omgekomen, maar in Uncharted 4 leert hij wel beter.

     

Gameplay vernieuwingen

De eerste nieuwe Uncharted op de PS4 gaat gretig gebruikmaken van de extra kracht die de nieuwste Sony console te bieden heeft. Eén van de dingen waaraan dit te merken is, zijn de grotere gebieden waarin de gevechten met vijanden plaatsvinden. Uncharted 4 is nog altijd een lineaire game, maar de locaties die je bezoekt zullen meer als een sandbox aanvullen. Zo is er nu meer ruimte voor je om je vijanden te flanken. Helaas geldt dit ook voor je vijanden, die maar al te graag Drake in zijn rug schieten.

Een ander element dat opvalt uit de trailers is de grijphaak die Drake gebruikt om zich van rotspilaar naar rotspilaar te begeven. Deze grijphaak geeft je als speler meer mogelijkheden om door de gebieden te navigeren of om cinematische kills te maken door de haak te combineren met een headshot met je shotgun.

Uncharted 4

Twee kleine nieuwe elementen die we verder nog hebben leren kennen, zijn de struiken die gebruikt kunnen worden als stealth-element om jezelf in te verstoppen en de jeep die door de speler bestuurd kan worden. Stealth is niet nieuw in de Uncharted-serie, maar echt goed uitgewerkt is dit nooit helemaal geweest. Laten we hopen dat dit in deel 4 wel het geval is.

Als laatste weten we dat Uncharted 4 voor het eerst keuzemogelijkheden krijgt in de dialogen. Dit doet vermoeden dat er op basis van de keuzes die de speler maakt, meerdere eindes zijn. 

     

Het laatste deel

Hoewel Naughty Dog het niet bevestigd heeft, is iedereen er wel over uit: Uncharted 4 wordt het laatste deel in de Uncharted-serie. Althans, het laatste deel van Drake en Sully. Dit valt namelijk op te maken uit de aankondigingstrailer van de game. Hierin is namelijk een dialoog te horen tussen de twee personages waarin beide tot de conclusie komen dat dit echt het laatste avontuur is.

Bij ontwikkelaar Naughty Dog werd destijds bij de onthulling van The Last of Us aangegeven dat de studio de behoefte had om na Uncharted weer eens iets anders te doen. Dit gevoel lijkt bij de studio op dit moment weer aanwezig. Dat Naughty Dog überhaupt een vierde deel maakt is bijzonder. Eerdere series als Jak and Daxter en Crash Bandicoot hebben beide maar drie delen gekregen van de ontwikkelaar.

     

Uncharted 4: A Thief's End Trailers

Het laatste jaar zijn we al regelmatig verwend door beelden van de game. Om je geheugen op te frissen hebben we alle trailers toegevoegd op de volgorde waarin ze zijn uitgebracht, beginnend met de E3 2014 trailer.

E3 2014

PlayStation Experience 2014

E3 2015

Paris Games Week 2015 (multiplayer)

PlayStation Experience 2015

    

Special Edition

Uncharted 4 krijgt net als eerdere delen ook een special edition. Eigenlijk zijn er zelfs twee speciale edities. De grootste en duurste is de Liberatilia Collector's Edition die ongeveer 130 euro kost en een speciale statue van Drake bevat. De 'gewone' special edition kost 80 euro en bevat een steelcase en een artbook.

Uncharted 4

Uncharted 4

Op de redactie hebben we inmiddels meer zin in Uncharted 4 dan dat Gordon heeft om de headlines van De Telegraaf te halen. Hoe zit dat bij jullie?

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord