Wat we niet willen zien in de nieuwe Mario-film 

Wat we niet willen zien in de nieuwe Mario-film 2017-12-05T10:05:46
Er gaan geruchten rond dat Nintendo plannen heeft een nieuwe Mario-film de wereld in te helpen. Voor mensen die zich de 'sciencefiction'-speelfilm Super Mario Bros. herinneren, gaan meteen alarmbellen rinkelen. In de hoop nieuwe trauma’s te voorkomen zet Elinse, stagiair bij Gamer.nl, op een rijtje wat we niet willen zien in deze film.

Hoewel het nog niet meer is dan achterklap, kan je toch niet anders dan blij worden van het idee dat Nintendo en Illumination Entertainment samen een animatiefilm gaan maken over Super Mario. Als de makers van Despicable Me en de Minions daadwerkelijk aan dit project gaan beginnen, dan hebben ze een duidelijk voorbeeld van hoe het absoluut niet moet: een zekere film over loodgieters met Bob Hoskins, John Lequizamo en Dennis Hopper in de hoofdrollen… Of een minstens zo slechte tv-show waarin het woord Super zelfs twee keer voorkomt, voor extra ironie.

Super Mario Bros. film    

Weg met die dino-gekte

Super Mario Bros. kwam uit in 1993. Als je twee dingen moet opnoemen waar kinderen begin jaren ’90 gek van waren, dan staan Mario en dino’s bovenaan het lijstje. Voor elk kind dat dino’s oud, lomp en dood vonden, waren er duizenden die zielsveel hielden van de prehistorische reptielen. En dat wisten de directors van de film en de serie The Super Mario Bros. Super Show!, want raad eens wat het thema is? Dinosauriërs!

Zo vonden makers van The Super Mario Bros. Super Show! het nodig om Dinosaur Land toe te voegen aan het Mario-universum. Wat voor dino’s komen er nu voor in Mario, behalve Yoshi? O, genoeg. Zo heb je Blargg, Rex, Eerie, Reznor, Dino Rhino en Dino-Torch. Dat klinkt alsof een kleuter het heeft verzonnen, maar dit zijn toch echt referenties naar Super Mario World en Mario Paint.

Annabel Jankel en Rocky Morton keken hiernaar en konden zich geen beter scenario voor de geest halen voor hun film Super Mario Bros.. In de film is 65 miljoen jaar geleden een meteoor ingeslagen op aarde, die alle dinosauriërs van de planeet vaagde. Dat betekent echter niet dat deze wezens ook uitstierven; de meteoor heeft op de een of andere manier een tweesplitsing van het universum veroorzaakt, waardoor al deze prehistorische reptielen getransporteerd werden naar de nieuwe dimensie. Daar zijn ze over de jaren heen ge(d)evolueerd in een mensachtig ras. Nu wil Koopa, een afstammeling van de T-Rex, de andere dimensie overnemen. Interessant verhaal, maar misschien een beetje heel erg vergezocht en het heeft natuurlijk geen fluit met Mario-games te maken.

Super Mario Bros. Super Show!    

Kleuterverhalen

Sommige games hebben interessante verhalen met diepgang, maar dat geldt eigenlijk niet voor de Mario-games. Logisch ook voor franchise die zich voornamelijk richt op actievolle en vrolijke gameplay die voor iedereen en dus ook kinderen bedoeld is. Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje met Mario: Bowser ontvoert Peach en Mario moet haar redden. Zo hier en daar draait het verhaal, zoals in Super Mario Odyssey, daar een beetje omheen, maar de basis blijft hetzelfde.

In de televisieserie Super Mario World (1991) dachten de makers dat deze focus op actie zich ook wel zou lenen voor een navertelling. Ja, zoals een kleuter dat zou doen. Zo is er bijvoorbeeld een volledige aflevering waarin Mama Luigi Yoshi letterlijk vertelt hoe hij zijn weg worstelde door bepaalde Super Mario World-levels. Dat gaat ongeveer zo:

‘En toen kwam ik een Koopa tegen, en die stompte ik zo op zijn hoofd! Of die ene keer, in die grot, met lava. Toen moest ik een vlot van schedels gebruiken om te overleven! En dan die keer dat ik dacht veilig te zijn er opeens een Magnum Bill op me afvloog!’ 

Misschien is dat soort en-toen-en-toen-verhaaltellingen interessant voor kinderen die nog geïntrigeerd zijn door de verhalen van de Teletubbies, maar voor niemand anders. Dus, Nintendo en Universal Pictures, beledig onze intelligentie niet zo, alsjeblieft.
     

Pijnlijke pasta-grapjes

In de uitgebrachte Mario-series en de film kun je niet gemist hebben dat Mario Italiaans is. Dat betekent natuurlijk dat hij van pasta houdt. Zonder twijfel. Er wordt alleen zo vaak naar Mario’s afkomst verwezen dat het pijn doet. Daarbij houden echt niet álle Italianen van pasta. Dat noemt men namelijk een vooroordeel. Toch houdt Mario zo veel van pasta dat hij ooit zei: "If food isn't pasta, it doesn't count!"
In The Super Mario Bros. Super Show! vatten ze het begrip pasta alleen wel heel breed op. https://youtu.be/EoCmh6fC-xQ?t=5m31s
Echt? Ze willen salami cheesecake gebruiken om Mario weer beter te maken? Dat is wel een heel verre neef van pasta! En toch is Mario heel serieus over dat zijn voedsel altijd pasta moet zijn. Kijk hieronder maar het gedeelte van een aflevering waarin Mario Super Sushi moet eten om sterker te worden. Echter lijkt het erop dat Sushi niet genoeg voor hem is en mixt hij het met spaghetti. https://youtu.be/Hz35mZIoybM?t=11m8s

En we vergeten natuurlijk niet zijn prachtige pastaspreuk:
´Pattycake pattycake pasta man, give me pasta power, as fast as you can! Pastala power!´

Dit betekent trouwens allemaal niet dat hij compleet Italiaans is; hij heeft namelijk een Brooklyns accent en laat ook vaak weten dat hij uit Brooklyn komt. Hij is dus een Italian American, net zoals bijvoorbeeld Michael Corlioni of Quentin Tarantino, waarmee de doelgroep zich natuurlijk een stuk beter kan identificeren. En die eten natuurlijk ook alleen maar pasta. -_- Hoe dan ook zijn we klaar met die pastagrappen. We willen ze niet zien in de nieuwe film!
    

Mario als loodgieter

Dat Mario een loodgieter is, is algemeen bekend. Toch is het niet perse waar de Mario-games over gaan. Hij gaat wel door pijpleidingen, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. In films en series moet zijn baan als loodgieter echter altijd eindeloos benadrukt worden. Hier zijn bijvoorbeeld wat mooie Mario-citaten uit The Super Mario Bros. Super Show! die wat meer zijn loodgieterachtergrond benadrukken:
'When the plumbing gets tough, the tough get plumbing!'
'Faster than a vanishing clog! More powerful than an electric drainsnake! It's Super Mario!'
'Unstoppable? We're plumbers! If we can unstop a stop, we can stop the unstoppable!'

Oké, we snappen het nu wel: Mario is een loodgieter. Genoeg geweest! In de Super Mario Bros.-film hebben Mario en Luigi zelfs ontstoppers aan de muur hangen als decoratie in de woonkamer. Dat is alsof je een salarisadministrateur bent en je huiskamer behangt met loonstrookjes. Ja, dan moet je wel echt veel van je baan houden. Maar inmiddels is Mario allang geen loodgieter meer, dus een aankomende film kan dit hele beroep gelukkig totaal over het hoofd zien.
     

Breinbrekende referenties

Het is waarschijnlijk geen toeval dat in de geanimeerde Mario-series een stuk nadrukkelijker verwezen wordt naar de games. Zo zijn Goomba’s hier meestal gewoon afgebeeld zoals wij die kennen. In de Super Mario Bros.-film bleek het achter lastig te zijn om de verhoudingen van Goomba (groot hoofd, klein lichaampje) te behouden en werd er dus maar voor het tegenovergestelde gekozen. 

Super Mario Bros Dennis Hopper

Die rechter is de misvormde Goomba in kwestie, want die linker, dat is Bowser. Ja, Bowser is hier geen dinosaurus of draak, maar een mens, namelijk Dennis Hopper. Dit is iets waar generaties aan Mario-fans hun hoofd over hebben gebroken. De film staat volledig in het teken van dino’s, maar een van de weinige echte dino’s… die is dan weer geen dino. En, o ja, hij heet Koopa, niet Bowser. Slim hoor, de Japanse naam gebruiken terwijl iedereen hem in Amerika en Europa kent als Bowser. Het is alsof ze er lol in hadden om alle logische verwachtingen van een Mario-fans kapot te maken. Gelukkig wordt de aankomende Mario-film volgens geruchten een animatiefilm, dus is er sowieso weinig kans dat er een Bowser met het uiterlijk van Dennis Hopper in voor zal komen.
   

Mario is Mario

De film Super Mario Bros. draait net als de games om Mario. Behalve dan dat hij eigenlijk een soort vaderfiguur is van Luigi… en dat de film gaat over Luigi’s liefdesleven in plaats van de zijne… en dat Luigi ook Mario heet. Dat is namelijk z’n áchternaam, waarmee hij dus Luigi Mario heet en zijn broer Mario Mario. Hi-la-risch. Maar aangezien de belevenissen van Luigi belangrijker lijken te zijn dan die van Mario, had de film niet beter Luigi the Movie kunnen heten? Misschien wilden ze ook een keer een kans geven aan die arme jongen op wiens buik ‘tweede keus’ geschreven staat. Die arme Luigi.

Toch zou medelijden niet de doorslag moeten geven in wie de hoofdrol krijgt; Mario gaat gewoon over Mario, dat hoort gewoon zo (sorry, Luigi). Dat betekent niet dat Luigi niet mag voorkomen. Het was ook best wel pijnlijk om te zien dat Luigi niet in Super Mario Odyssey voorkwam en dat Bowser zich Luigi niet eens kan herinneren wanneer Mario met zijn groene pakje bij de pimp komt. 

    

Lessen geleerd

Mario is dus, zoals hierboven beschreven, aan een hele boel gekke uitwerkingen onderhevig geweest, op zowel het kleine als het grote scherm. Gelukkig zijn deze beschamende iteraties niet voor niets geweest, want er kunnen genoeg lessen uit geleerd worden voor die eventuele animatiefilm: geen dino’s aub (tenzij het Bowser is), laat de schrijvers onze intelligentie niet beledigen, Mario is geen loodgieter meer dus vergeet dat, maar laat hem wel gewoon de hoofdrolspeler zijn.
Goed, met deze instructies is een succes natuurlijk verre van gegarandeerd, maar veel slechter kan het in ieder geval niet worden.

Een dino ofzo

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord