Wat moet ik weten voordat ik een videokaart koop? 

Wat moet ik weten voordat ik een videokaart koop? 2018-10-02T12:54:53
Van alle basiscomponenten van een systeem heeft de videokaart zelden de prioriteit op het boodschappenlijstje. Dat is jammer, want de videokaart heeft verreweg de meeste invloed op de prestaties in games. Daarom is het een goed idee om te bedenken welke videokaart je gaat halen voordat je aan het bouwen van een systeem begint, maar dat is niet altijd even simpel. Gelukkig heeft Floris een gids samengesteld die haarfijn uitlegt waar je aan moet denken.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Asus. De inhoud is volledig bepaald door Floris.

Als je geen speciale wensen hebt dan is je budget de belangrijkste factor voor het kiezen van een videokaart. Meer geld aan een videokaart uitgeven zorgt grofweg voor meer prestaties, het loont daarom bijna altijd om de duurste grafische kaart te zoeken die binnen het budget van je systeem past. Hier zijn echter wel een paar uitzonderingen op te bedenken, met name in het top- en budgetsegment.
     

Budget is alles

De allergoedkoopste videokaarten zijn namelijk ronduit ongeschikt om op te gamen. Kaarten zoals de GT 1030 lijken vanwege hun lage prijs aantrekkelijk als budgetoptie, maar zijn absoluut niet ontworpen om op te gamen. Dit soort kaarten zijn bedoeld voor workstations en pc’s die extra video-uitgangen nodig hebben, ze kunnen daarom domweg niet genoeg kracht opbrengen om mee te gamen. Voor gamers op een budget is het beter om kaarten zoals de ASUS ROG Strix RX560 of ASUS Cerberus GTX 1050 Ti te kopen, deze zijn namelijk wél ontworpen om mee te gamen, met alle voordelen van dien.

Mochten deze kaarten alsnog niet binnen je budget passen dan is het tweedehands kopen van kaarten uit de vorige generatie een goed alternatief. Sites zoals Tweakers Vraag & Aanbod en Marktplaats hebben high-end kaarten uit de vorige generatie vaak beschikbaar voor een derde tot een kwart van de originele prijs. Bovendien zullen de low-end videokaarten zoals de GTX 960 uit de vorige generatie nu voor een paar tientjes beschikbaar zijn.

Aan de andere kant van het spectrum, bij de allerduurste kaarten, heeft een gamer ook weinig te zoeken. Videokaarten zoals de Titan V of zelfs een Quadro kunnen uiteraard extreem hoge prestaties leveren, maar niet genoeg om de torenhoge prijs te verantwoorden. De prijs gedeeld door het aantal frames per seconde komt vaak uit op een prijs die vele malen hoger ligt dan redelijkere opties. Daarom is het aan te raden om niet hoger te gaan dan een GTX 1080 Ti, aangezien dit de best presterende kaart is die nog op gamers is gericht. Mocht je wel meer geld kwijt kunnen dan is het beter om te investeren in koeling van de videokaart, door bijvoorbeeld een hybride water/luchtgekoelde kaart te kopen zoals de Asus ROG Poseidon GTX 1080 Ti.

Het formaat

Zodra je een type kaart hebt uitgekozen kan je natuurlijk kiezen voor een standaarduitvoering, maar voor sommige kasten is dit geen optie. Voor computers die in een extreem klein chassis worden gebouwd zijn zogenaamde Low Profile-kaarten beschikbaar, die ongeveer een derde minder breed zijn dan reguliere uitvoeringen. Het nadeel van deze kaarten is dat ze vaak minder krachtig zijn en slechtere koeling hebben dan normale varianten. Vanwege de slechtere koeling kunnen alleen zwakkere kaarten koel worden gehouden, zoals de GTX 1050 Ti.

Mocht je geen behoefte hebben aan een minder brede kaart, maar wel een dunnere, dan zijn single slot-kaarten de beste optie. Zoals de naam al impliceert nemen deze één PCIe-slot op, in plaats van de gebruikelijke twee. Dit is met name handig voor pc’s die maar een beperkt aantal slots hebben. Dezelfde beperking van de low-profile kaarten geldt ook voor de single slot-kaarten: de koeling is beduidend slecht dan op een kaart van vol formaat.
     

Wat heb je aan raytracing?

Afgelopen Gamescom kondigde Nvidia haar nieuwe videokaarten aan, die als eerste consumentenkaart ooit ondersteuning bieden voor real-time raytracing. Zoals de naam impliceert projecteert de videokaart bij raytracing een straal vanuit de camera. Deze straal onthoudt welke oppervlakken het heeft geraakt en welke lichtbronnen het heeft gezien. Hierdoor zijn de belichting en reflecties in een 3D-beeld realistischer en mooier, wat met name goed te zien in de trailer van Battlefield V.

De serie krijgt de prefix ‘RTX’, in plaats van ‘GTX’ dat voorheen als voorvoegsel werd gebruikt. Het nieuwe voorvoegsel duidt uiteraard op de ondersteuning voor real-time raytracing. Voorlopig zijn er drie kaarten in deze serie: de RTX 2080 Ti, de 2080 en de 2070. ASUS heeft de introductie van deze nieuwe serie aangegrepen om het ontwerp van haar ROG Strix, Dual en Turbo RTX 2080 (Ti) videokaarten te verbeteren.

Hardware expert Bart van Brenk van ASUS voegt toe: “De nieuwe Dual videokaarten zijn voorzien van Wing-blade ventilatoren welke voorheen voorbehouden waren aan de luxere ROG Strix videokaarten. Beide versies zijn voorzien van een tot wel 50% groter koeloppervlak. De Turbo variant is voorzien van een nieuwe 80mm ventilator en een nieuwe behuizing waardoor meer lucht door de koeler kan stromen in krappe ruimtes.” Vanwege de verbeterde koeling in krappe ruimtes hoef je voor systemen in een klein chassis dus niet meer terug te vallen op low-profile kaarten, met alle snelheidswinst van dien.

De kaarten in de RTX-serie zijn zonder meer beter en koeler dan de voorgaande generatie. Die verbeteringen zijn uiteraard niet gratis, de RTX-kaarten zijn net zoals de 10-series GeForce-GPU’s flink aan de prijs. Met de aanschaf van een 20-series kaart krijg je wel het beste van het beste wat Nvidia te bieden heeft op dit moment, dus als je geen compromissen wil maken op prestaties is een RTX-GPU de enige keuze.
       

Compatibiliteit

Het laatste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een videokaart is compatibiliteit met de rest van het systeem. Moderne componenten zullen praktisch altijd goed samenwerken en zelfs het mengen van componenten met zes generaties verschil is geen probleem. Waar je wel tegen aan kan lopen is een voeding die niet genoeg stroom kan leveren voor de desbetreffende grafische kaart, of niet de juiste verbinding heeft. Mocht je niet zeker weten hoeveel stroom je systeem verbruikt dan kan je een rekenhulp gebruiken om dit uit te zoeken.

REACTIES (14) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord