Wat is Ready Player One

Wat is Ready Player One? 2017-10-16T16:47:33
Steven Spielberg werkt momenteel aan de verfilming van Ready Player One, over een jongen die avonturen beleeft in een VR-wereld vol verwijzingen naar games, films, series en muziek. Wordt dit een van de grootste geekfilms ooit? PeterKoelewijn las het boek en praat je bij!

Ready Player One is een boek voor jongvolwassenen geschreven door Ernest Cline in 2011. Een jaar eerder verkocht hij de filmrechten al aan Warner Bros., wat veel zegt over de verfilmingspotentie van het verhaal. Ready Player One is dan ook zeer filmvriendelijk geschreven en tikt een boel clichévakjes van de Hollywood blockbusterfilm af. Niettemin is de setting zeer interessant en klikt het perfect met veel thema’s die spelen in de huidige game-industrie en samenleving.
    

Leven in de OASIS

Wade Watts is de hoofdrolspeler in het boek en de film. Hij woont in een trailerpark in het Amerika van 2044. Het is je typische science-fiction dystopie waarin grote bedrijven de macht hebben en alles kutter is. Dat komt in dit geval door de OASIS; een virtual reality wereld waarin alles mogelijk is en iedereen zo’n beetje 24 uur per dag leeft. Wade (wiens online naam Parzival is) studeert er, werkt er en uiteraard ontmoet hij er ook zijn vrienden om samen te gamen. Elke vorm van popcultuur is aanwezig en hele planeten en ruimteschepen van bekende series zijn nagemaakt. Met name de jaren ’80 popcultuur is sterk aanwezig dankzij de bedenker van de OASIS: James Donovan Halliday a.k.a. Anorak.
   

Easter Egg Hunt

Deze briljante gamedesigner ontwrichtte de game-industrie en wereldeconomie toen hij de OASIS introduceerde. Hij was geobsedeerd door alles uit de jaren’80, van films en games tot muziek en obscure series. Hij overlijdt een paar jaar voor het verhaal maar niet zonder de allergrootst denkbare wedstrijd uit te schrijven. In een speciale video op zijn sterfdag onthult hij het bestaan van een schattocht binnenin de OASIS. Degene die alle 3 de sleutels bemachtigt en de Easter Egg vindt, wint eigendom van de OASIS en Hallidays hele bedrijf!

Met de moeder aller prijzen ontstaan er zogenaamde egg hunters of ‘gunters’. Wade is er zo eentje en net als de maker van de OASIS heeft hij zijn hele leven lang alle jaren ’80-cultuur opgevreten. Na jaren vruchteloos zoeken is Wade dan degene die de eerste opdracht vindt en de schattocht start. Andere spelers volgen gauw maar ook professionele spelers van bedrijven zoals Innovative Online Industries (IOI), die puur meedoen omdat ze Hallidays bedrijf willen overnemen en de OASIS achter een paywall willen plaatsen. 

Ready Player One       

Fantastisch concept in een übernerdy boek

Dit is natuurlijk een fantastisch concept dat helemaal past bij de huidige VR-industrie en het mainstream worden van grote social netwerken zoals Facebook en Twitter. En gelukkig is het boek van Ernest Cline ook aardig goed geschreven. Toegegeven, het kan soms een beetje als fan fiction aanvoelen; met name wanneer Wade Watts (het boek is geschreven vanuit zijn perspectief) zo’n 10 verschillende jaren ’80 franchises opnoemt op één pagina. Maar aan de andere kant, hij is een übernerd en dat is ook vanaf de eerste pagina duidelijk. Een belangrijkere vraag: is dit popcultuurfestijn ook te verfilmen?
   

Krankzinnige taak

Grootste struikelblok van Ready Player One is dat alles wat in het boek gebeurt een stuk moeilijker te doen is met een film. Met name het refereren naar personages, films en series van andere bedrijven. Warner Bros. mag al zijn eigen personages wel gebruiken, maar voor die van concurrenten moeten ze toch echt toestemming vragen als ze geen boze advocaten op de stoep willen hebben. Een recent voorbeeld is Marvel die een deal met Sony sloot om Spider-Man en andere Marvel-personages samen in een film te stoppen. Beeld je dat in maal een stuk of 100 franchises en je komt in de buurt van de krankzinnige taak die Clyne heeft geschapen in Ready Player One.

Ready Player One     

Matthew Broderick spelen

Op het moment van schrijven is er nog maar één trailer online maar die geeft wel al flink wat vrij van het verhaal. Cline is zelf een van de schrijvers van de screenplay en het lijkt erop dat hij flink zal afwijken. Ik herinner me in ieder geval geen race met een DeLorean in het boek. Oké, ik herinner me wel een DeLorean – kom op, jaren ’80 – maar zeker geen race! Ik verwacht dus een film waarvan de hoofdpunten hetzelfde zijn maar de opdrachten voor de sleutel kunnen verschillen. De opdrachten die Wade in het bronmateriaal moet doen zijn ook niet per se even spannend op het witte doek. Zo moet hij een potje Joust winnen op een arcadekast maar ook Matthew Broderick naspelen in een live versie van de jaren ’80 film WarGames. Ik vraag me af of Steven Spielberg dit in de film houdt…

   

Scoort Steven Spielberg weer een hit?

Spielberg is overigens ook geen garantie meer voor succes. Oh hij is een legendarische filmmaker wiens naam aan meer topfilms verbonden is dan je ooit kan raden zonder IMDb te raadplegen. Maar als regisseur heeft hij al een tijdje geen hit meer gescoord bij het grote publiek. Sterker nog zijn laatste publieksfilm, The Big Friendly Giant, was zelfs een flop! Ik hoop uiteraard dat Ready Player One een beter lot is beschoren maar een garantie is het allerminst. De elementen voor een popcultureel fenomeen zijn in ieder geval te vinden in het boek en met Spielberg aan het roer is er een grote kans op een topper volgend jaar.

Ready Player One verschijnt 29 maart 2018 in de Nederlandse bioscopen. Kijken jullie er al naar uit? Of heb je zelf het boek gelezen en wil je je ei erover kwijt? Zet het in de comments!

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord