Wat is Google Stadia en waarom wil je het? 

Wat is Google Stadia en waarom wil je het? 2019-03-20T14:02:37
Google heeft gisteren een nieuw gameplatform onthuld genaamd Google Stadia. Het lijkt er op dat Google hiermee een revolutie in de game-industrie wil beginnen maar wat is het nu eigenlijk? Droefus legt het je hieronder haarfijn uit.

Google Stadia wordt volgens Google dé manier waarop iedereen straks moet gaan gamen. Of je nu thuis op je TV of PC, in de trein op je telefoon of in de wc op je tablet zit, het zal niet meer uitmaken. De vraag is nu wat Stadia nu precies is; hoe werkt het, wat kan je ermee en natuurlijk, waarom zou ik er gebruik van willen maken? Laten we maar eens antwoord gaan geven op al die vragen van jou!

  

Wat is Google Stadia?

Volgens Google is Google Stadia de toekomst van gamen. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Google Stadia is een streamingservice voor games, te vergelijken met Netflix, waarmee je op iedere plek met een internetverbinding games moet kunnen spelen. Deze service is speciaal ontworpen om de zogenoemde ‘frictie’ tussen het moment dat je een game ziet of ontdekt en het moment dat je de game daadwerkelijk speelt, weg te nemen.

Om precieze cijfers te noemen, volgens Google wordt de tijd tussen ontdekken en spelen voor iedere game tot maximaal vijf seconden op Google Stadia. Het maakt niet uit op welk device je gebruik wilt maken van Google Stadia; je kunt elk apparaat waarmee je toegang hebt tot internet en Google Chrome gebruiken om via Google Stadia te spelen.

Ook draait Google Stadia om het concept dat je maar één plek nodig hebt om zowel te gamen als games te bekijken. Zo moet de samenhang tussen kijkers en YouTube content creators veel groter worden. Google Stadia geeft je ook de mogelijkheid om je games direct te streamen of met je favoriete YouTuber mee te spelen.

Al met al is Google Stadia dus een platform waarmee je games kunt bekijken of spelen, op ieder apparaat met internet en met een beoogde, minimale tijd tussen het wisselen van device of game.


   

Hoe werkt Google Stadia?

Nu gaan we verder in op hoe Google Stadia precies werkt, want zeg nu zelf, dit klinkt allemaal wel heel erg mooi maar is het ook daadwerkelijk mogelijk? Alles wat met Google Stadia te maken heeft draait om een specifiek ding; de Google Datacenters. Dit zijn vaak gigantische centra tjokvol met servers zijn die heel Google Stadia draaiende moeten houden. Als je gebruik gaat maken van Stadia wordt je direct met een van deze datacenters verbonden en deze datacenters draaien jouw games voor je. Je kunt dus op ieder apparaat in de webbrowser Chrome op een link klikken en de game direct spelen. Op YouTube komt er bij gaming content een ‘Speel nu’-knop waar je op kunt klikken en direct spelen. Het maakt niet uit waarop je de game wil spelen en of je tussendoor bijvoorbeeld de deur uit moet want met een druk op de knop wissel je van je PC naar je telefoon en ervaar je de game hetzelfde. Verder stelt Google Stadia je in staat om je eigen gamemoment te kunnen delen met anderen. Zo kun je je spel vlak voor een moeilijke baas delen en je vrienden uitdagen om de baas sneller te verslaan dan dat jij dat doet.

Er komt dus bijna geen specifieke hardware aan te pas, behalve de servers zelf en de nieuwe onthulde Stadia controller. Deze controller heb je alleen nodig als je op de TV met Google Stadia aan de slag wil.

Deze controller is volgens Google de ultieme manier om Stadia te beleven en dat komt door een aantal specifieke eigenschappen. Zo kan je met een druk op de knop alles wat je speelt direct op YouTube streamen. Deze stream wordt naast je eigen gamesessie in het datacenter opgenomen in 4k/60fps en moet dus altijd, hoe goed of slecht je internetverbinding ook is, van hoge kwaliteit zijn. Ook kan je de controller stemcommando’s geven zoals ‘Hey Google, ik wil game X spelen met Wouter en Martin’ en je zal direct in game worden gezet. Je kunt je stem ook gebruiken om de Google Assistant om hulp te vragen. Stel dat je vast loopt in een spel kan je Google Assistant vragen om hulp en deze laat jou dan een video zien met hoe je uit de benarde situatie komt. Het is dus niet heel vreemd dat Google stelt dat je Stadia-ervaring niet compleet is zonder de Stadia-controller.

Deze controller is niet een vereiste als je op een laptop, een PC of een mobiel apparaat speelt. Er is maar een voorbeeld waarin je het deze wel moet gebruiken en dat is als je via Chromecast op je TV speelt.

Als je interesse hebt is specifieke statistieken raad ik je aan om deze video van DigitalFoundry te bekijken. Dit YouTube-kanaal weet veel beter hoe dit in elkaar zit dan ikzelf. Als je wilt weten wat voor internetsnelheid je nodig hebt check dan ons eigen artikel hier.


   

Overige details over Google Stadia

Er zijn zoveel dingen om te bespreken over Google Stadia. Zo is het Stadia-account verbonden aan je Google-account dus je zal moeten inloggen met je Gmail. Betekent dit dat Google ook direct al je data opslaat en uitleest? Volgens Google is dit aan de speler zelf en het bedrijf zal niet alles opslaan zonder toestemming. Ook zullen patches en dergelijke updates verleden tijd zijn. Je hoeft slechts op een link te klikken om te spelen en niets te installeren omdat de games op de servers staan. Alle updates worden dus in het datacenter uitgevoerd en daar ga jij volgens Google geen last van krijgen. Daarnaast kost het weinig extra stroom, ondersteunt het platform in de toekomst volledige crossplay en er is er heel veel ondersteuning aanwezig voor ontwikkelaars. Het blijkt dus erg makkelijk te zijn voor ontwikkelaars om bestaande en nieuwe games toe te gaan voegen aan Google Stadia.

We hebben nu alle belangrijke onderdelen van Google Stadia besproken, dus is het tijd om de laatste vraag te beantwoorden; waarom zou jij Google Stadia moeten kopen? Allereerst lijkt het er op dat je via Google Stadia letterlijk overal kunt gaan spelen. Ook hoef je een bepaalde game neer te leggen omdat je onderweg bent in plaats van dat je constant moet saven en afsluiten. Je blijft hopelijk, als puntje bij paaltje komt, meer betrokken bij de games die je speelt. Ook maakt Stadia het je veel makkelijker om met je favoriete creators op YouTube te spelen en kan je veel makkelijker samen met je vrienden aan de slag. Volgens Google hoef je je zelfs niet druk te maken over lag en wachttijd-problemen vanwege de unieke infrastructuur waarop je de games speelt.

Natuurlijk zullen er ook genoeg nadelen kleven aan Google Stadia en die gaan we zeker nog bespreken in een ander artikel of in een review als we het daadwerkelijk hebben kunnen testen. 

Laat ons vooral weten waarom jij wel of niet aan de slag wil met Google Stadia!

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord