Wat is de Ataribox? 

Wat is de Ataribox? 2017-08-08T12:02:16
Je verwacht het niet, maar na jaren van afwezigheid komt Atari binnenkort met een gloednieuwe console! Florian moet er uiteraard alles over weten en bespreekt in deze Feature alvast alle details en geruchten over de mysterieuze nieuwe hardware van Atari.

De afgelopen maanden waren er ineens flinke geruchten over een nieuwe console van Atari. Het idee was echter zo gek dat niemand er echt vanuit ging dat het daadwerkelijk ging gebeuren, maar net voor de E3 was het Atari zelf die een korte teaser online gooide die het bestaan van dergelijke hardware bevestigde. Atari noemt het de Ataribox, maar wat is het nou eigenlijk en belangrijker nog, moeten we al enthousiast worden? Aan de hand van de geschiedenis van Atari en de vele geruchten over de Ataribox, probeer ik daar antwoord op te krijgen.


Pong

Atari heeft een belangrijke rol gespeeld in de gaming bizz. In 1972 werd Atari opgericht en kwam in hetzelfde jaar met Pong, een van de bekendste eerste games. Pong was 3 jaar lang alleen te spelen op een arcade kast, maar in 1975 bracht Atari een van de eerste consoles ooit uit, waar puur en alleen Pong op te spelen was met de toepasselijke naam Atari TV-Pong. Het was een groot succes, maar de echte klapper kwam een paar jaar later.

Pong

In 1977 kwam Atari namelijk met de Atari 2600 op de markt. Vanaf dat moment is de gaming industrie ontploft, kwamen er mega veel games uit en werden er in totaal ruim 30 miljoen consoles verkocht. De Atari 2600 werd zelfs tot 1991 officieel verkocht, wat het de langst verkopende console ooit maakt. De kers op de taart voor Atari was de release van Space Invaders op de Atari 2600 in 1980, dit was het hoogtepunt in de geschiedenis van Atari en heeft voor een hoop knaken gezorgd. Maar toen ging het allemaal bergafwaarts, en hard ook!


Woestijn

De gaming industrie kwam in 1983 terecht in wat we de ‘video game recession’ noemen. De concurrentie was moordend, de markt werd overspoeld met crappy games en ook Atari bracht een aantal kut games uit zoals een nieuwe versie van Pac-Man en het legendarisch slechte E.T. die Atari maar in de woestijn heeft gedumpt om van alle ellende af te zijn. Jarenlang was dit een broodje aap verhaal, tot er daadwerkelijk cartridges van de games werden gevonden na een opgraving in 2014. In 1982 bracht Atari nog de Atari 5200 uit en in 1986 de Atari 7800, maar ook die flopte.

Desert

In de tussentijd werd Atari meerdere keren gekocht en weer verkocht door meerdere partijen en zelfs opgesplitst in meerdere bedrijven. Ze bleven het echter wel proberen met in 1989 de release van de Atari Lynx, een handheld die het moest gaan winnen van de Game Boy van Nintendo, die in hetzelfde jaar uitkwam. Ondanks dat de Lynx technisch geavanceerder was met zelfs een kleurenscherm, flopte de handheld hard, maar Atari werkte intussen ook al aan een nieuwe console, de Atari Jaguar.


Dieptepunt

In 1993 kwam de Jaguar uit en moest de concurrentie aangaan met de PlayStation, Sega Saturn en de Nintendo 64. Ook de Jaguar was een stuk krachtiger dan de rest van de consoles, maar de console en games waren te duur en het was vooral ook erg lastig om games voor te ontwikkelen. Er zijn maar 80 games uitgekomen, waarvan de helft van Atari zelf en een kleine 3 jaar na release trok Atari de stekker uit de Jaguar.

Jaguar

2013 was het absolute dieptepunt voor Atari, want toen vroeg het bedrijf officieel faillissement aan. Het bedrijf kon echter toch een doorstart maken door casino games te maken en dat doen ze tot op de dag van vandaag met succes. Het is dus op z’n minst opmerkelijk te noemen dat Atari ineens met een gloednieuwe console komt, maar door naar de hele historie te kijken, kunnen we wel voorzichtig al wat conclusies trekken over wat Ataribox nu eigenlijk is.


Een mini-Atari 2600?

Nintendo heeft op het moment niet alleen succes met de Switch, maar ook met de mini-NES en mini-SNES. Net als Nintendo heeft Atari genoeg oude populaire games, dus zou het niet zo gek zijn als Atari het kunstje wil afkijken van Nintendo en met een soort mini-Atari 2600 te komen, oftewel de Ataribox. Sterker nog, Fred Chesnais, de huidige CEO van Atari, heeft zelfs bevestigd dat het succes van de mini-NES een grote inspiratiebron was voor de Ataribox! Duidelijk verhaal zou je zeggen, de Ataribox is niets meer dan een mini-Atari 2600, maar dat is waarschijnlijk niet het geval.

box1

Het ding is namelijk dat Atari al jaren de zogenaamde Atari Flashback console verkoopt. Dit is, je raadt het al, een soort mini-Atari 2600 waar je verschillende oude games op kunt spelen, exact zoals bij de mini-NES. Tussen 2004 en 2014 heeft Atari al 5 verschillende Flashback consoles uitgebracht, dus waarom er nu ineens een big deal van maken en met zoveel bombarie en geheimzinnigheid een nieuwe console aankondigen? De Ataribox moet haast wel meer worden dan alleen maar een console waar je oude games op kunt spelen.


Een volwaardige console?

Dit weten we zelfs zeker, want Atari heeft laten weten dat we naast de klassiekers ook ‘current gaming content’ mogen verwachten op de Ataribox! Gaat de Ataribox dan de strijd aan met de huidige consoles, zoals de PlayStation 4 en Xbox One en misschien zelfs high-end PC’s? Nee, ook die kans lijkt erg klein als je weer naar de geschiedenis kijkt.

Het ontwikkelen en op de markt brengen van een console kost tientallen, misschien wel honderden miljoenen euro’s. Sony, Microsoft en Nintendo pompen elk jaar weer een shitload geld in de research en development van nieuwe hardware en het is bijna onmogelijk dat Atari zoveel resources tot z’n beschikking heeft. Zeker niet als je nog geen 4 jaar geleden faillissement hebt aangevraagd!

box2

Als Atari een gruwelijk grote investeerder had gevonden of een samenwerking was aangegaan met een miljoenen bedrijf hadden ze dat al lang van de daken geschreeuwd. En buiten dat, het is in de huidige markt een veel te groot risico om een state of the art console uit te brengen naast de populaire PlayStation 4, Xbox One en Switch. Het zal verdomd moeilijk worden om daar tussen te komen en er zal geen enkele investeerder bereid zijn zonder garanties die strijd aan te gaan. Een vette high-end console wordt de Ataribox dus hoogstwaarschijnlijk ook niet.


Een soort Ouya?

De waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen. Het is wel zeker dat we de oude klappers op de Ataribox kunnen gaan spelen, maar Atari houdt ‘current gaming content’ expres lekker vaag, want dat is nogal een breed begrip. Natuurlijk moet je meteen denken aan grote triple-A titels op de consoles van tegenwoordig, maar het kan ook zomaar over ‘current Indie gaming content’ gaan om maar eens een voorbeeld te noemen. Er is natuurlijk helemaal geen dure hardware nodig om games van tegenwoordig te spelen, het ligt er gewoon aan wat voor soort games het zijn.

Als ik een gok moet wagen, wordt de Ataribox een soort Ouya, maar dan niet draaiend op Android, maar op een eigen platform van Atari. De console zal een aantal toffe games pre-installed hebben, maar aan de ingangen op de Ataribox te zien, kan je de console ook aan het internet hangen. Je zal dus via een Atari Store nog andere games kunnen kopen en downloaden naar een kleine interne storage, op misschien zelfs op een externe HDD of USB-stick.

box3

Wat de Ataribox echt in petto heeft is nog even afwachten, maar ik ben bang dat we ons er niet teveel bij moeten voorstellen. Het wordt vast een leuke ‘blast from the past’ console waar de wat oudere gamer, of de nieuwsgierige jongere gamer zich prima mee kan vermaken, maar ik verwacht geen must-have als een PS4, Xbox One, of zelfs mini-NES. Stiekem hoop ik uiteraard op een state of the art console, die vanuit het niets de strijd aan kan gaan met de PS4 Pro, Xbox One X en PC, maar dat noemen ze wishful thinking.

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord