Wat brengt de nieuwste generatie SSD's

Wat brengt de nieuwste generatie SSD's? 2018-04-25T09:06:53
Bijna elke gamer heeft tegenwoordig wel een SSD in zijn kast zitten, of dit nou een oudere SATA-SSD is of een modernere NVMe-SSD. Samsung introduceert een nieuwe lijn SSD’s: de 970-serie. En Floris vond dat een prima moment om aan de hand van de nieuwe 970 EVO te kijken wat deze nieuwe generatie brengt.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung Storage. De inhoud is bepaald door Floris.

Als je een SSD in je systeem heeft, is de kans groot dat het een wat ouder exemplaar is, ze gaan namelijk vaak jaren mee en hoeven zelden vervangen te worden. De allerbelangrijkste reden om up te graden naar een nieuwe generatie SSD's is de winst in snelheid. Die winst komt bij de 970 Evo doordat de SSD is gebouwd op basis van de nieuwste Samsung V-NAND-technologie, voorzien is van de krachtigere Phoenix Controller en beschikt over Intelligent TurboWrite waardoor het leessnelheden van 3500 MBps en schrijfsnelheden van 2500MBps kan leveren. Vergeleken met de vorige generatie is dat bijna dertig procent sneller.

     

Snelheid

Misschien wel belangrijker dan deze zogeheten sequentiële snelheden is de sprong bij willekeurige lees- en schrijfopdrachten. Zowel games als consumentenapplicaties moeten vaak kleine stukjes data laden van verschillende plekken op de schijf, dit is waar SSD's juist in uitblinken. Omdat er geen fysieke harde schijf hoeft te draaien om de data te benaderen zijn SSD's vele malen sneller dan HDD's als het gaat om willekeurige data lezen en schrijven, wat met name handig is als je bijvoorbeeld 4K-textures moet inladen.

Bij het lezen van deze kleine stukjes data klokt de 970 Evo op papier maar liefst 15.0000 lees- en 50.0000 schrijfopdrachten per seconde, in onze benchmark gaat hij daar zelfs nog boven. Dat is ruim 35 procent sneller dan zijn kleinere broertje uit de vorige generatie, de 960 Evo. Deze aanzienlijke snelheidswinst wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe Phoenix controller die Samsung gebruikt. Deze heeft nog steeds vijf cores, net zoals de Polaris controller op de vorige generatie, maar deze draaien wel op een hogere kloksnelheid. Bovendien is een van de cores toegewijd aan communicatie met de pc, wat de SSD nog responsiever maakt.

Op zowel korte sprints met willekeurige opdrachten, als de langere marathons van vele GB's, ben je met de 970 Evo ongeveer dertig procent sneller uit dan met een 960 Evo uit de vorige generatie. Als je dagelijks games moet laden of zware applicaties gebruikt dan maakt deze snelheidswinst alleen al het upgraden de moeite waard.

      

Betrouwbaarheid

Aan al die snelheid heb je echter weinig als de SSD het maar een jaar of twee volhoudt. Gelukkig geeft Samsung daarom bij elke 970 Evo een garantie van vijf jaar, of tot een bepaald aantal geschreven bytes. Dit aantal bytes, aangeduid met TBW, is maar liefst zeshonderd keer de totale capaciteit van de schijf. Voor de 500GB-variant van de 970 Evo geldt bijvoorbeeld een garantie tot 300 weggeschreven terabytes, vijftig procent meer dan de 500GB-variant van de 960 Evo.
  
Het grootste pijnpunt bij het gebruik van M.2 SSD's is altijd al de koeling geweest. Omdat de schijfjes zo klein zijn hebben ze nauwelijks oppervlakte om mee af te koelen, met als gevolg dat ze na een paar seconden lezen of schrijven veel langzamer worden om de temperatuur in bedwang te houden: thermal throttling.

Om dit throttlen zo lang mogelijk uit te stellen heeft de 970 Evo, net zoals de 960, een geïntegreerde koperen hitteplaat die de hitte beter verspreid en zo het throttlen vertraagd. Bij de 970 Evo heeft Samsung echter nog een slim trucje toegepast die ervoor zorgt dat de schijf langer kan werken zonder hoeven te throttlen. De Phoenix controller is namelijk bedekt met een dun laagje nikkel, waardoor het throttlen met maar liefst veertien seconden wordt uitgesteld ten opzichte van de vorige generatie.

Samsung 970 EVO     

Veelzijdigheid

De eerste SSD's voor consumentengebruik waren niet alleen ongelofelijk duur, maar ook nog eens alleen beschikbaar in zeer lage capaciteiten. Dat betekende eigenlijk dat alleen je besturingssysteem, samen met een of twee andere programma's, op deze schijf past. Zodoende was het ook een vereiste om een relatief langzame harde schijf aan te schaffen om games en andere grote programma op te installeren.  
  
Gelukkig is er sindsdien veel veranderd in de beschikbare capaciteiten van SSD's. Zo introduceerde Samsung met zijn vorige generatie M.2 Evo-SSD's al een schijfje van 1TB, op een printplaatje dat niet veel groter is dan je duim. Daar doen ze nu nog een schepje bovenop, want de 970 Evo is beschikbaar in capaciteiten van 256GB tot aan 2TB.  

De grote keuze in capaciteiten, het lage stroomverbruik en de indrukwekkende snelheid maakt het dat de 970 Evo ideaal is voor zowel kleine, compacte en stille pc's als extreem prestatiegerichte pc's die geen compromissen willen sluiten op snelheid.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord