Waarom kopieert de PlayStation 4 updates op het systeem? 

Waarom kopieert de PlayStation 4 updates op het systeem? 2020-02-21T12:54:06
Een update voor een PlayStation 4-game downloaden gaat vrij snel, maar vervolgens krijg je een ander scherm voor je neus: ‘Copying update file’. Je vraagt je misschien af waarom de PlayStation 4 dit doet, waarom het soms zo lang duurt en of je het proces kunt versnellen. Michel gaat op onderzoek uit.

Het kan bijna niet anders of je hebt het al eens meegemaakt: wil je net lekker een PS4-game gaan spelen, moet je eerst een update downloaden. Nu zijn de meesten van ons in Nederland gezegend met een vrij snelle internetverbinding en haal je zo’n update relatief snel binnen. Maar dan verschijnt het copying update file-scherm en ben je nóg langer aan het wachten, soms wel langer dan dat de update bezig was om te downloaden. Frustrerend!

De reden van het kopiëren van updates

Dit kopieersysteem was bij lancering van de PlayStation 4 nog niet geïmplementeerd. Pas in 2017 werd deze werkwijze middels een systeemupdate toegevoegd aan alle PlayStation 4-systemen. Of je nou een PlayStation 4, PS4 Pro of PS4 Slim hebt: al deze consoles maken gebruik van het kopieersysteem.

PS4

Geloof het of niet: dit systeem is in het voordeel van gamers. Wat er in feite gebeurt, is dat de PlayStation 4 een nieuwe kopie maakt van alle voorgaande updates die eerder al voor die specifieke game zijn verschenen, en daar de nieuwe update aan toevoegt. Pas als dit complete bestand ‘ververst’ is, vervangt het de voorgaande updates die al op je systeem stonden.

Dit is voor jou als gamer op twee manieren positief. Ten eerste zorgt het er voor dat de game niet onbruikbaar wordt, want pas als de update succesvol aan de al bestaande patches is toegevoegd, wordt de complete boel vervangen. Zo hoef je niet dankzij een corrupte download alle patches opnieuw te downloaden – vooral belangrijk in landen waar er een maximum op de hoeveelheid data voor thuisinternet zit.

Ten tweede maakt dit het mogelijk dat je games nog gewoon kunt blijven spelen tijdens het downloaden van een update - al is de multiplayer meestal niet speelbaar, omdat uitgevers willen dat iedereen die online komt de nieuwste versie heeft.

Waarom duurt het kopiëren soms zo lang?

Soms ben je maar een paar minuten kwijt aan het kopiëren van een update, maar op andere momenten kan het wel een uur of langer duren! De discussie en bijbehorende frustraties over het kopieersysteem laaiden eind vorig jaar kort na de lancering van Call of Duty: Modern Warfare vooral weer op.

De tijdsduur is compleet afhankelijk van hoe groot vorige updates voor de betreffende game al waren. Omdat de gedownloade patch aan het complete updatebestand van een game moet worden toegevoegd, kan dit soms erg lang duren. Juist daarom duurt het kopiëren bij Modern Warfare zo lang: al op lancering lag er een update van tientallen gigabytes klaar, en die moet bij elke ‘kopie’ na het downloaden van een nieuwe patch opnieuw ververst worden. Het is wel zo dat sommige updates de totale bestandgrootte juist verminderen, zoals bij seizoen 2 van Call of Duty: Modern Warfare.

CoD Modern Warfare

Kun je de tijdsduur van het kopiëren inkorten?

Helaas is er niet echt een manier om het kopieerproces te versnellen. Het heeft niets te maken met je internetsnelheid: die is alleen belangrijk voor het daadwerkelijk downloaden van updates. Zodra je PS4 een update aan het kopiëren is, komt er geen internet meer aan te pas.

Het proces kan iets sneller worden gemaakt door de interne harde schijf van de PlayStation 4 te vervangen, bijvoorbeeld met een SSD. Dat schijnt echter niet héél veel tijd te schelen, mede omdat het hele kopieerproces ook afhankelijk is van de snelheid van de PlayStation 4-processor, die natuurlijk niet te vervangen is.

De toekomst belooft veel goeds

Sony beseft zelf natuurlijk ook dondersgoed dat dit systeem gestroomlijnder kan, en je kunt er van op aan dat dit een speerpunt wordt voor de PlayStation 5. Zo krijgt dat systeem een supersnelle, interne SSD en ook de processor zal een stuk sneller zijn. Ook gaat de PS5 slimmer om met data, waardoor ontwikkelaars potentieel meer ruimte overhouden en spelers meer keuze krijgen in wat ze wel en niet installeren. Dat moet er hopelijk voor gaan zorgen dat het langdurig staren naar een copying update file-scherm een ding van het verleden wordt. Maar goed, games en daarmee updates gaan door de verbeterde audiovisuele kwaliteit natuurlijk ook alleen maar groter worden, dus helemaal nooit meer hoeven wachten lijkt vooralsnog een utopie. Geduld is een schone zaak!

PS4 Update

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord