VR View: Ready Player One 

VR View: Ready Player One 2018-03-14T12:00:08
Er is van alles gaande in de wondere virtual reality wereld! Florian keert weer even terug naar de normale wereld om het te hebben over de Oculus fock-up, Yu-Gi-Oh VR, Uber, Ready Player One en een gloednieuwe headset van VRgineers met Leap Motion support.

Oculus fuck-up

De afgelopen week gaat bij Oculus de boeken in als behoorlijk dramatisch. Vorige week lieten Oculus Rift bezitters namelijk massaal weten dat de headset ineens niet meer werkte door een Oculus Runtime Service error. Hierdoor was het niet meer mogelijk om de headset op wat voor manier dan ook te gebruiken. Een soort soft-brick dus en bij Oculus brak er terecht paniek uit.

Na een tijdje kwamen gebruikers en Oculus zelf er achter dat het om een verlopen security certificate ging, die checkt of de software legitiem is en daarna pas opstart. Aangezien het certificaat is verlopen, werkt de hele software niet meer. Een domme fout, maar ook een easy fix voor Oculus, zou je zeggen.

Oculus

Echter, omdat ook Oculus zelf de software niet meer inkwam om de boel te updaten, hebben ze er dagen over gedaan om een andere manier te vinden om de software weer werkend te krijgen. Intussen is er gelukkig een fix voor het probleem, waardoor iedereen z’n headset weer kan gebruiken, maar dit is een typisch gevalletje van niet opletten bij Oculus en had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

Er komen zelfs berichten binnen van developers die events moesten schrappen, omdat de headsets het allemaal niet meer deden en dat is toch pijnlijk. Gamers krijgen overigens 15 dollar tegoed in de Oculus Store voor het ongemak, maar dat het een flinke fock-up is van Oculus, is wel duidelijk!


Uber gaat VR

Even een ‘Ubertje pakken’ is een begrip geworden de afgelopen jaren en Uber is wereldwijd een groot succes. Veel mensen doen dagelijks een ritje, maar als dit steeds hetzelfde ritje is, kan dat erg saai worden. Het bekende rondje om de kerk. Uber denkt daar een oplossing voor te hebben, door het aanbieden van een ‘virtual reality experience for a vehicle’. Moet niet gekker worden.

Uber zet ook hard in op zelf rijdende auto’s en wil dit gaan combineren met VR ervaringen voor de inzittende. Het bizarre is dat volgens een patent van Uber, de auto vol moet gaan hangen met camera’s en sensoren, die in real-time informatie moet geven aan de headset. De ervaring in de headset veranderd dus als je bijvoorbeeld een bocht door gaat, of afremt voor een stoplicht. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele rollercoaster of on-rails shooter, waarbij de bewegingen van de auto overeenkomen met wat je ziet in de headset.

Uber

Dit soort VR ervaringen zijn voorlopig nog niet aan de orde, maar Uber heeft in ieder geval al wat plannen voor de toekomst vast laten leggen. Of er ook echt wat mee gebeurt is überhaupt (see what I did there?) nog maar de vraag, maar interessant is het wel. Over 20 jaar is VR sowieso niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, mark my words.


Yu-Gi-Oh VR

Naast Pokémon is Yu-Gi-Oh nog steeds een van de meest gespeelde card games ter wereld. Een grote fan van Yu-Gi-Oh fantaseerde over hoe vet het zou zijn om zijn favoriete card game in VR te kunnen spelen en in plaats van er over te blijven dromen, is hij zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van zijn visie. Persoonlijk heb ik geen kloot met card games, maar ik kan me voorstellen dat hardcore fans heel blij zullen worden van de eerste beelden, die je hieronder kunt checken. De game is in ontwikkeling voor de HTC Vive en ergens in mei moet de eerste bèta uitkomen.


VRgineers en Leap Motion headset

De high-end VR headsets zoals de HTC Vive, Oculus Rift en ook PlayStation VR zijn stuk voor stuk in staat om toffe VR ervaringen weer te geven, maar we zijn het er ook allemaal over eens dat de hardware nog veel beter kan en moet worden. Er komt dan ook een nieuwe Oculus Rift aan en een nieuwe HTC Vive, maar ook andere fabrikanten zijn druk bezig met een ‘next-gen’ VR headset met meer mogelijkheden en betere hardware. Zo werkt VRgineers aan een nieuwe VR headset, in samenwerking met Leap Motion.

Intern heeft VRgineers al een werkende VR headset, genaamd de VRHero. Deze headset heeft 2 horizontaal geplaatste OLED schermpjes met een 5K resolutie, 24-bit RGB colours, custom build optics en een field of view van maar liefst 170 graden. De VRHero moet uitkomen voor de consument ergens eind dit jaar, maar niet voordat de headset ingebouwde Leap Motion mogelijkheden heeft.

VRHero

Leap Motion is een techniek, waardoor je in VR helemaal geen motion controllers meer nodig hebt, maar letterlijk je handen kunt gebruiken. Dit in samenwerking met de brede field of view moet voor een meesterlijke VR ervaring zorgen. Voorlopig is de headset nog in ontwikkeling, maar op papier lijkt dit een echte waardige opvolger van de huidige VR headsets te kunnen worden.


Ready Player One VR experiences

Aan het einde van deze maand is het dan eindelijk zover, dan draait Ready Player One in de bioscoop, de verfilming van het meesterlijke boek. In het verhaal speelt virtual reality een grote rol en dus is het bijna niet meer dan logisch dat er ook echte VR ervaringen in de maak zijn in de stijl van Ready Player One. HTC heeft in samenwerking met verschillende developers maar liefst 8 verschillende VR experiences gemaakt, die allemaal binnenkort beschikbaar worden, nog net voor de release van de film in de bioscoop.

Joel Breton, de general manager van Vive Studios, is erg in z’n nopjes met de samenwerking. Hij zegt:

Ready

“Ready Player One has inspired both the current and future state of the VR industry and Vive is in a unique position to deliver on the promise of VR today. We’ve brought together a group of our favourite developers to bring content inspired by Ready Player One to life in a way that resonates with audiences long after they have left the theater.”

Voor meer informatie over de 8 verschillende Ready Player One VR experiences kan je hier kijken, of wacht anders nog een weekje tot de releases op Steam en laat je verrassen! En ja, alle content wordt gratis en voor niets aangeboden.

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord