VR View: Nieuwe PS Move controllers? 

VR View: Nieuwe PS Move controllers? 2018-02-14T11:45:44
Als het aan Florian ligt, schrijft hij elke maand de halve PU vol met zijn VR View rubriek, maar die ruimte krijgt hij niet van Ed en Martin. Gelukkig heeft PU.nl ruimte zat en kan hij helemaal los gaan met alles wat met VR te maken in een nieuwe serie van Features!

Het heeft veel langer geduurd dan ik ooit had gedacht, maar ik durf inmiddels stiekem te zeggen dat virtual reality een heel klein beetje op stoom komt. Er is steeds meer nieuws te melden, er komen meer en betere headsets op de markt en er komen hier en daar zelfs al wat games uit die je eigenlijk niet mag missen. Tijd dus om VR wat meer ruimte te geven en niet alleen in het magazine, maar ook hier op PU.nl. In de eerste editie nieuws over Fantastic Contraption en Microsoft Hololens, geruchten over nieuwe PlayStation Move controllers en een VR must have game genaamd Sprint Vector.


Fantastic Contraption: Update 2.0

Bizar, de HTC Vive is alweer bijna 2 jaar oud! De VR headset kwam in april 2016 uit en had een aantal toffe launch games, waaronder Fantastic Contraption, gemaakt door Radial Games en Northway Games. Het is een puzzelgame, waarbij je de motion controllers moet gebruiken om machines te maken van verschillende bouwmaterialen. Je moet bijvoorbeeld een wagentje maken om een switch aan de andere kant van het level in te drukken, maar de grap is dat je de machines niet meer kunt besturen, nadat je ze hebt losgelaten.

Fantastic

Fantastic Contraption is een toffe puzzel game, die ook nog eens heel goed laat zien waar VR toe in staat is. Ik ben dan ook blij om te melden dat de developers een dikke 2.0 update klaar hebben staan, waardoor de game ruim 2x zoveel levels krijgt, meer dan 100 in totaal, en er andere gameplay mechanics worden toegevoegd, waardoor ook de oude levels weer interessant worden.

De 2.0 update is geheel gratis voor gamers die de game al hebben en als je de game koopt zit de update er uiteraard bij in. Fantastic Contraption is daarnaast ook nog eens afgeprijsd naar 20 euro, dus als je benieuwd bent en van puzzel games houdt, blijft het een dikke aanrader. Zeker nu versie 2.0 binnenkort uitkomt!


Hololens operaties

Virtual reality en augmented reality worden vooral toegepast op games, maar ook steeds vaker op apps, als training voor bepaalde beroepen, als simulator, en ga zo maar door. Het wordt nu zelfs gebruikt in de medische wereld, waarbij de Hololens van Microsoft een ware toevoeging is voor artsen en chirurgen.

De chirurgen in het Imperial College London zijn begonnen met het gebruiken van Hololens om meer inzicht te geven, voordat ze de boel opensnijden. Ze gebruiken hiervoor de uitlag van CT scans, die ze met behulp van Hololens als het ware over de patiënt heen kunnen leggen. Dr Philip Pratt geeft uitleg:

Holo1

“To perform the best operation, you have to plan it meticulously beforehand. This technology allows us to experience the data that we have collected from patients before their operation in the most realistic and natural way. You look at the leg and essentially see inside of it; you see the bones and the course of the blood vessels.”

Holo2

Super indrukwekkende shit echt! Zo vet om te zien hoe dit soort technieken worden gebruikt om betere resultaten te boeken in niet alleen de medische wereld, maar in de hele wereld, in zo’n beetje iedere denkbare branch.


Nieuwe PS Move controllers?

Rumor alert! Sony beweert de PlayStation Move controllers ooit te hebben ontwikkeld voor PlayStation VR. De controllers waren echter veel eerder klaar dan de headset en aangezien Nintendo vet scoorde met de Wii vond Sony het een goed idee om de controllers maar alvast uit te brengen in plaats van ze op de plank te laten liggen voor VR. Dat is het verhaal van Sony. Of dat ook echt waar is, en of de PS Move controllers niet werden gemaakt om een graantje mee te pikken van het succes van Nintendo, laat ik even in het midden.

Feit is wel dat de PS Move controllers wel werken met PlayStation VR, maar inmiddels behoorlijk verouderd zijn en zeker in vergelijking met de motion controllers van de HTC Vive en Oculus Rift behoorlijk achterlopen in tracking en functionaliteit. Er gaan dan ook al maanden geruchten dat Sony achter de schermen werkt aan gloednieuwe motion contollers voor PlayStation VR en onlangs is er door Sony een wel heel interessant patent aangevraagd voor nieuwe motion controllers.

Move2

Aan de plaatjes te zien, lijken de nieuwe Sony motion controllers een soort combo te worden van de Oculus Touch en HTC Vive motion controllers. Er zit godzijdank een analoge stick op de nieuwe controller, maar misschien nog wel interessanter is dat deze controller ook finger tracking moet krijgen, vergelijkbaar met de Oculus Touch controllers. Daarmee kan je in-game je vingers onafhankelijk van elkaar bewegen en bijvoorbeeld iemand een thumbs-up geven. Of je middelvinger.

Het gebeurt heel vaak helemaal niets met dit soort patenten, maar in dit geval zijn er al zo lang geruchten dat het weleens waar zou kunnen zijn. Ik denk daarbij overigens dat deze nieuwe motion controllers niet geschikt worden voor de huidige versie van PlayStation VR, maar voor de next-gen versie op de PlayStation 5.


Teaser: Sprint Vector

Op dit moment ben ik druk bezig met de Review van Sprint Vector, voor VR View in het magazine. Verwacht daarin een uitgebreide Review, maar aangezien de game sinds gisteren uit is, wil ik je alvast melden dat Sprint Vector een must-have VR game is geworden. En dat voor een game, waarbij de zweetdruppels over m’n voorhoofd lopen! En ik haat lichamelijke inspanning.

Sprint Vector is een vreemde kruising van Mirror’s Edge, WipEout en Mario Kart. Je moet sprinten over tracks door je armen op het juiste moment te bewegen, maar je moet ook jumpen, sliden en schieten om je tegenstanders voor te blijven. Het is chaotisch en overweldigend, maar ik begin de game nu een beetje onder de knie te krijgen en fock yes, dit is een vette game.

Sprint V

Je komt na wat oefenen in een flow terecht, waarbij je als een dwaas over de tracks rent en tegenstanders om je heen aan flarden schiet, terwijl je objecten ontwijkt op de track. Dit is na Space Pirate Trainer misschien wel de leukste actieve VR game tot nu toe, maar voor het echte oordeel wil ik eerst nog wat verder spelen, dus dat lees je in de volgende PU. Sprint Vector is sinds gisteren beschikbaar voor de HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR.

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord