Vijf random Steam games - een experiment 

Vijf random Steam games - een experiment 2015-08-10T13:01:39
Alie heeft bijna 10 jaar doorgebracht op de universiteit. Dat oude gewoontes niet slijten, blijkt wel uit het feit dat ze nog altijd dol is op wetenschappelijk onderzoek. Zo erg zelfs dat jullie er van mee mogen genieten. Lees in deze Feature alles over een experiment met 5 random gekozen Steam games!

Dit is niet zomaar een Feature. Nee, dit is een experiment! Want in hoeverre loont het om blindelings 5 games op Steam aan te schaffen? Is het de beste manier om een (te) goed verborgen pareltje te treffen of de beste manier om geld weg te smijten?

Om 5 willekeurig gekozen Steam-games aan een onderzoek te kunnen onderwerpen, heb ik gebruik gemaakt van een random number generator. Dat werkt als volgt: je geeft de generator een range getallen van waaruit willekeurig gegenereerd moet worden, zoals bijvoorbeeld 1 tot en met 500, en vervolgens kiest de generator een gewenst aantal getallen. In het geval van mijn onderzoekje ging het om 10 getallen, waarvan er 5 een paginanummer aangaven en 5 bestemd waren om de game op die pagina aan te duiden. Zo duidden 150 en 4 bijvoorbeeld op de vierde game op de honderdvijftigste pagina. Het enige criterium waar deze 5 games uiteindelijk aan moesten voldoen, was dat ze me minder dan €5 elk zouden kosten.

Steam <3

Uiteindelijk heeft het lot (lees: de random number generator) bepaald dat ik aan de slag mocht met de volgende 5 games:

  • Puzzle Dimension €2,49
  • Blocks that Matter €4,99
  • The Hole Story €4,99
  • Paper Sorcerer €4,99
  • The Princess Heart €4,99

Van al deze games had ik nog nooit gehoord, en ook spraken ze me na een korte inspectie zeker niet allemaal aan. Toch heb ik in de naam van de wetenschap mijn portemonnee getrokken en braaf de willekeurig gekozen Steam-games afgerekend.

In het vervolg van deze Feature zal ik deze games bespreken om vervolgens tot een overkoepelende conclusie te komen.

   

Puzzle Dimension

Puzzle Dimension is best een aangenaam puzzelspelletje, dat niet zozeer een beroep doet op je behendigheid, maar op je hersens. Je rolt in deze game een bal door een 3D-level om items te verzamelen, hetgeen gelukkig nooit frustrerend wordt, aangezien je bal niet à la Super Monkey Ball zomaar van de baan kan rollen. Puzzle Dimension leunt dus eigenlijk op een simpel gegeven, dat echter ook na een hele poos spelen nog verslavend werkt. Dit komt mede door de fraaie audiovisuele kwaliteiten van deze game, zo hebben de banen een pixelige retrolook, die naarmate je vordert, verandert in een meer nieuwerwetse 3D-wereld. Ditzelfde geldt voor de muziek, die 8-bit toontjes mixt met een soort ambient.

Puzzle Dimension

     

Paper Sorcerer

Kennen jullie die oude, lastige turn based RPG’s van weleer nog? Dat die echter niet allemaal uit de voorbije decennia stammen, bewijst Paper Sorcerer. Deze game draait net als zijn voorgangers van de oude school om strategisch handelen en het uitbouwen van je party, maar dan ditmaal in first-person view en met een uiterst stijlvolle look. Als tovenaar op de vlucht probeer je een magische gevangenis te ontvluchten, terwijl je, tezamen met je diverse partymembers, je een weg vecht door vijanden. Als ik een kritiekpuntje zou moeten aanwijzen wat betreft Paper Sorcerer dan is het de ietwat repetitieve en vooral apart gekozen muziek... Maar goed, aangezien slechts een enkele man verantwoordelijk is voor de gehele game wil ik dat voor €4,99 best door de vingers zien.

Paper Sorcerer

   

The Princess Heart

Op het eerste gezicht lijkt The Princess Heart op pak en beet een oude Final Fantasy of een Golden Sun game. Alleen zat de protagonist in die games niet aan de drank… En ik geloof eigenlijk ook niet dat zij hun ziel aan een demon verkochten… Het is best even wennen aan het ietwat uitzonderlijke verhaal van deze game. Een opmerking die je eigenlijk kunt doortrekken naar de gehele game, want waar de combat aan het begin werkelijk niets om het turn-based lijf heeft, wordt deze gaandeweg gelukkig steeds interessanter. Oftewel: hoe langer ik The Princess Heart speelde, hoe meer ik de RPGM kon waarderen… Een verborgen pareltje wil ik het echter toch niet noemen.

The Princess Heart

   

Blocks that Matter

Blocks that Matter is de tweede puzzelgame in deze Feature die je grijze massa flink zal uitdagen. Verzamel blokjes met een klein robotje, bouw hier vervolgens (Tetris)constructies mee en platform je een weg naar de uitgang. De blokjes hebben allemaal andere eigenschappen, zo hebben zandblokjes ondersteuning nodig omdat ze anders weer rechtstreeks naar beneden vallen. Blocks that Matter heeft een aangename soundtrack en een geinig uiterlijk, maar het is vooral de (community) level editor, die deze game van wat extra levensduur voorziet.

Blocks that Matter

   

The Hole Story

The Hole Story is een top-down RPG fantasy adventure, waarin je als jonge archeologe Wendy in een mysterieuze wereld belandt. Doel is om weer thuis te komen en ondertussen prinses Alonna te redden. Hetgeen je natuurlijk het beste doet met je trouwe… schep. The Holy Story is gemaakt door een stel meiden tijdens een Girls Make Games zomerkamp op iets als RPG Maker. Op zich zou The Hole Story best een charmant spelletje kunnen zijn voor jonge kinderen met goed gevoel voor geinige woordgrapjes. Het is echter vooral een engelengeduld dat onontbeerlijk is aangezien de game minstens elke 5 minuten crasht…

The Hole Story

   

5 random Steam games - de conclusie

Zoals ik stiekem ook best wel verwachtte, is niet elke verstopte game op Steam een pareltje, maar over het algemeen ben ik best tevreden met mijn geheel random gekozen games. Zeker Paper Sorcerer vind ik oprecht erg tof, maar ook de twee puzzelgames zal ik zeker nog wel eens checken in een verloren uurtje. De andere twee games (The Hole Story en The Princess Heart) zullen hoogstwaarschijnlijk verder echter wel voorgoed onaangeraakt in mijn bibliotheek blijven staan. Niet omdat ze per se super slecht zijn, maar wel omdat ze mij persoonlijk gewoon niet zo aanspraken…

Aangezien de 5 games in deze Feature geheel willekeurig zijn gekozen, mag je wellicht verwachten dat de resultaten enigszins te generaliseren zijn. Of je echt elke keer de mazzel hebt om een Paper Sorcerer te treffen, is echter moeilijk in te schatten… Maar goed, het kan dus zeker de moeite lonen je eens te wagen in de diepste krochten van de Steam-catalogus. Met behulp van de korte synopsis, afbeeldingen en userreviews kan het bijna niet misgaan, toch? Het enige dat je nodig hebt, is in dat geval een beetje tijd en een rondslingerende €5!

Steam <3

Hebben jullie wel eens zomaar een game gekocht op Steam en wat waren jullie bevindingen? Of doen jullie eerst grondig research naar elke mogelijke aanschaf? Laat dit en meer weten in de comments!

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord