Vijf random Steam-games - een experiment - deel 2 

Vijf random Steam-games - een experiment - deel 2 2017-06-29T12:39:31
In de naam van de wetenschap plunderde Alie voor de tweede maal haar spaarpot. De hoofdvraag die ze in deze feature wil beantwoorden, is of het een goed idee is om at random 5 Steam-games te kopen. Houd je er misschien verborgen pareltjes aan over of is het weggesmeten geld?

In deze feature ga ik voor de tweede maal het experiment aan. Ik vroeg me namelijk al eens eerder af in hoeverre het loont om blindelings vijf games op Steam aan te schaffen. Maar op basis van een, enkele feature mogen we natuurlijk geen conclusies trekken. Het is immers zo dat reproductie een voorwaarde is voor gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Zodoende kijk ik in deze feature nogmaals wat het compleet blind aanschaffen van vijf Steam-games oplevert. Zou ik verborgen pareltjes ontdekken of blijkt het weggesmeten geld? Voor ik aan de resultatensectie begin eerst echter een uitleg over mijn methode:

Om vijf willekeurig gekozen Steam-games aan een onderzoek te kunnen onderwerpen, heb ik gebruik gemaakt van een random number generator. Dat werkt als volgt: je geeft de generator een range getallen van waaruit willekeurig gegenereerd moet worden, zoals bijvoorbeeld 1 tot en met 500. Vervolgens kiest de generator een gewenst aantal getallen. In het geval van mijn onderzoekje ging het om 10 getallen, waarvan er 5 een paginanummer aangaven en 5 bestemd waren om de game op die pagina aan te duiden. Zo duidden 150 en 4 bijvoorbeeld op de vierde game op de honderdvijftigste pagina. Het enige criterium waar deze 5 games uiteindelijk aan moesten voldoen, was dat ze me minder dan 5 euro elk zouden kosten.

Vijf random Steam-games - een experiment - deel 2

Via deze wetenschappelijk toch zeer gedegen methode heb ik uiteindelijk de portemonnee getrokken en de volgende games afgerekend:

  • Betrayer – €4,99
  • Ephemerid: A Musical Adventure – €1,99
  • Puzzle Agent – €4,99
  • Braveland – €4,99
  • Meadow – €2,99
        

Betrayer

De Steam-beschrijving vertelt me dat Betrayer een first person action adventure is, waarin ik aan het begin van de 17e eeuw afreis naar Amerika. Dat begint al slecht... Mijn evenwichtsorgaan heeft namelijk een hekel aan alles dat zich afspeelt vanuit het gezichtspunt van het personage. Na een reispilletje genomen te hebben, start ik Betrayer op.
De gamewereld blijkt uiterst sfeervol. In ieder geval als je de settingen op zijn originele stand laat staan. Dan is de omgeving namelijk zwart-wit, met af en toe een rode glinstering. Zodra je kleur toevoegt, is Betrayer plots een stuk minder charmant. Ook het verhaal is best intrigerend: zo was ik een tijd lang erg benieuwd waarom alle kolonisten uit de omgeving verdwenen zijn. Het feit dat ik om daarachter te komen allerlei afleidende quests moet uitvoeren en saaie vijanden moet verslaan, zijn echter weer behoorlijke minpunten. Het resultaat is namelijk dat Betrayer behoorlijk verwarrend en repetitief is. De game lijkt zodoende meer belang gehecht te hebben aan graphics dan aan gameplay.

Betrayer
    

Ephemerid: A Musical Adventure

In het beginscherm van Ephemerid: A Musical Adventure probeer ik boomblaadjes aan de kant te schuiven om de letters uit de titel van de game te vinden. Daarmee wordt de aftrap gegeven voor een heuse rockopera. Je doorloopt in deze ritmegame korte levels. Zo stuur je gekleurde, vallende sterren richting het juiste sterrenbeeld en klik je op boomtakken om een vlinder de juiste kant op te sturen. De soundtrack is erg lekker en de game ziet er kleurrijk en vrolijk uit. Het is alleen jammer dat het op zich niet zo heel erg veel uitmaakt of je de taken (lees: het op de maat klikken) goed uitvoert. Regelmatig miste ik een ster of tak, maar de muziek speelt gewoon door. In die zin is het anders dan bijvoorbeeld een Guitar Hero waar fouten afgestraft worden. Ephemerid: A Musical Adventure is dan ook meer een interactief album met een mooie videoclip. Dat laatste maakt echter een hoop goed, want het verhaaltje met twee vlinders is uiterst aandoenlijk.

Ephemerid: A Musical Adventure
    

Puzzle Agent

Puzzle Agent blijkt een game te zijn van Telltale Games. Het is me een compleet raadsel hoe ik deze point and click puzzelgame uit 2010 volledig gemist heb, terwijl ik destijds wel dol was op de Sam & Max-games en Tales of Monkey Island. Puzzle Agent blijkt in ieder geval een alleraardigste game in het straatje van de Professor Layton-serie. De wereld is bevolkt met rare snuiters die je om de haverklap puzzels voorschotelen. Het is aan FBI-agent Nelson Tethers van de afdeling Puzzle Research om de puzzels op te lossen en daarmee het “incident” in de gumfabriek op te lossen. Een zaak van nationaal belang aangezien deze Scoggins Eraser Co. leverancier is van het Witte Huis. De president maakt nou eenmaal ook wel eens foutjes die uitgewist moeten worden... De puzzels variëren van raadsels tot doolhoven en alles daartussenin. De unieke visuele stijl gecombineerd met de typische Telltale-vertelstijl en de leuke puzzels maken maar een conclusies mogelijk: all hail de random number generator.

Puzzle Agent
    

Braveland

Gelukkig kent mijn random selectie aan games flink wat verschillende genres. Braveland blijkt ondanks de cartoony graphics in de basis namelijk een vrij traditionele turn-based strategy game. Zo beweeg je je personages over een speelveld dat opgedeeld is in zeshoeken. Je party bestaat uit verschillende klassen, zoals boogschutters, scouts en healers. Het is jullie doel om een stel bandieten te verslaan die het dorp van de hoofdpersonage geplunderd te hebben. Als ik het zo typ, klinkt het allemaal best degelijk... Maar daarmee doe ik de game eigenlijk iets teveel eer aan. De vraag die namelijk de hele tijd door mijn hoofd spookte, was: hoe is Braveland geen Facebook-game? Het is allemaal niet heel slecht, maar de gameplay is bijzonder simpel, het verhaaltje heeft zelfs nog minder om het lijf en de stijl doet denken aan een soort Farmville. In het inlogscherm zie ik dat er wel mobiele varianten van de game bestaan, maar ook deze versie voor €4,99 voelt eigenlijk meer als een gratis game.

Braveland    

Meadow

Ik startte mijn avontuur in Meadow als een das. Ik keek naar mijn action bar en ontdekte er alleen emotes. Mijn das kon bijvoorbeeld een blij gezichtje tonen of een soort pijl. De MMO (multiplayer-sandbox, als die term je meer aanspreekt) kent namelijk geen chatbox. Communiceren met andere dieren in het grote bos moest ik dus doen met een beperkte set aan tekens en een soort schattig geblaf. Al snel stuitte ik op twee andere dassen die geleid werden door een lynx. Ik voegde me al vrolijk emotend en blaffend bij hen. Terwijl het eerst leek alsof ze simpelweg de wereld aan het verkennen waren, merkte ik al snel op dat ze eigenlijk bloemen aan het verzamelen waren. Na een poosje gingen we ieder weer onze eigen weg. Meadow deed me in dat opzicht denken aan Journey, maar dan wel minder intuïtief. Ik heb namelijk het gevoel dat deze game nog vele geheimen kent. En ik ben in ieder geval geïntrigeerd genoeg geraakt om ze te willen ontdekken.

Meadow
     

Net als in mijn vorige feature blijkt niet elke verstopte game op Steam een pareltje. Toch ben ik ook nu over het algemeen best tevreden met mijn random gekozen games. Zeker Puzzle Agent vind ik oprecht erg tof, maar ook Meadow en Ephemerid: A Musical Adventure zal ik zeker nog wel eens spelen. Misschien start ik zelfs Betrayer wel weer op als ik weer nieuwe reispilletjes heb. Ik kan alleen niet zoveel met Braveland... Desondanks kan me toch redelijk vinden in de positieve reviews, die stellen dat het een leuke turn-based strategy game is om de kneepjes mee te leren. Oftewel: de game lijkt meer geschikt voor kinderen.

Het blind uitkiezen van games is een leuke manier om eens iets anders te proberen. Zo zou ik Betrayer zeker nooit in mijn winkelmandje gelegd hebben. Als je daarbij ook nog eens de synopsis en userreviews leest, kan er bijna niets misgaan. Laat dat “bijna” trouwens maar weg... Zijn jullie al bekend met het refund-beleid van Steam?

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord