Uitgekeken op je games? Mod ze! 

Uitgekeken op je games? Mod ze! 2014-05-18T14:11:11
Alie is bekend geraakt met de kunst van het modden door Dragon Age: Origins. In die game moest en zou ze als elf met Alistair kunnen trouwen… Raar natuurlijk, maar wel fijn dat ze hierdoor weet waar je moet zijn voor de dikste mods. Pimp die 10 oude games de zomer door!

Voor een nieuwe dikke triple-A titel leg je toch al snel €50 of €60 neer. En zelfs als je helemaal verliefd bent op de game in kwestie en er uren mee zoet bent, is dat best wel een smak geld. Logisch om te stellen, hoe langer je plezier kunt beleven aan zo’n game, hoe beter. Natuurlijk kun je aan je zoveelste playthrough beginnen, maar dan wel eentje die je geheel naar eigen wens kunt inrichten. Hierbij komt modden om de hoek kijken.

Een mod (kort voor modification) is eigenlijk een verandering van de code van een game, zodat deze anders speelt, er anders uitziet etc. Mods kunnen zelfs een hele nieuwe game opleveren, maar toch zijn het (in eerste instantie) geen standalones; je kunt ze alleen spelen met de originele game. Zo voegen mods bijvoorbeeld nieuwe items, wapens, characters, modellen, texturen, levels, locaties en gamemodi toe aan games. Mods kunnen tegenwoordig relatief simpel gefikst worden doordat sommige devs toolsets en andere hulpmiddelen openlijk beschikbaar maken.

Garry's Mod - het toppunt van de mod

Dat we hier bij de PU ook niet vies zijn van een fijne mod, hebben we al een aantal keer bewezen. Zo schreef Roy over GTA IV-mods, Corneel over Skyrim-mods, en is Nick onze ArmA-modman, zoals onder andere bewezen door DayZ en verschillende Life-mods. Aan mij de eer om het geheel iets breder te trekken en te kijken welke briljante mods er nog meer te vinden zijn op het almachtige interwebz.

 

Source Engine mods

Een aantal van de bekendste mods maakt gebruik van de Source Engine. Om deze (standalone) games te kunnen checken, heb je vaak niet meer dan een game in je Steambieb nodig die draait op deze engine, zoals Half-Life 2, Portal of Left 4 Dead. Ook is het in sommige gevallen genoeg om in Steam (via de Library en vervolgens via tools) de Source SDK te downloaden. Valve is namelijk een van die devs, die de devkit gratis beschikbaar maakte, zodat iedereen ermee aan de slag kon. Sommige mods, zoals Counter-Strike, waren zelfs zo goed dat Valve ze kocht en uitbracht als standalone games.

Voorbeelden van dikke mods die op deze Source Engine draaien, zijn zeer talrijk. Neem Black Mesa, de mod die je een opgepoetste remake van Half-Life laat checken. Of NeoTokyo dat je in een soort neon-anime stijl door een futuristisch Tokio laat knallen. Daarnaast kennen jullie waarschijnlijk allemaal Garry’s Mod wel, waarmee je werkelijk alles kunt bouwen. In principe dus lekker zelf experimenteren met de Source Engine. Of neem Dino D-Day, de nazi-dino shooter. En wat te denken van The Stanley Parable, dat draait om het maken van keuzes en vrijheid. Je speelt een game zonder einde, een spel dat je niet kan winnen. Horror-fan? Check Cry of Fear, inclusief cutscenes, custom campaigns en meerdere eindes, of No More Room in Hell, dat geïnspireerd is op films als Night of the Living dead. Nog niet genoeg gehad? Je kunt ook altijd nog naar Nightmare House 2 en Underhell checken.

 

Minecraft mods

Minecraft is ook een waar Walhalla voor de modder. Neem bijvoorbeeld Terrafirmacraft, dat van de builder een ware survival uitdaging maakt. Zo moet je rekening houden met honger en dorst, instortende mijnen, en de weersomstandigheden tijdens de vier seizoenen. Of wat te denken van Captive Minecraft, waar ik laatst al een supertof filmpje over plaatste. Daarnaast is er ook Terraria 3D, dat het beste uit Minecraft en Terraria combineert, of Millénaire dat je singleplayer ervaring opleukt door de map vol te plempen met dorpjes en inwoners uit verschillende (oude) culturen. Je kunt spulletjes ruilen, quests aannemen en je er zelfs vestigen. Ten slotte wil ik ook nog Fossil / Archaeology noemen, die je dino’s laat uitbroeden en je paleontoloogje laat spelen; en Aether dat een hele nieuwe dimensie aan de map toevoegt door je zwevende eilanden en mythische wezens te schenken. Het probleem met veel Minecraft-mods is alleen dat ze niet compatible zijn met de huidige versie van de game… Dit is gelukkig vrij simpel te verhelpen door (via de launcher) terug te keren naar een eerdere versie van de Minecraft.

 

Warcraft III mod

Er zijn ook mods waarvan het heel gemakkelijk is te vergeten dat het eigenlijk een mod is, of dat het in ieder geval ooit begonnen is als mod. Neem bijvoorbeeld DotA, dat toch eigenlijk ‘gewoon’ een Warcraft III-mod is. Maar dan wel een mod die de inspiratiebron was voor een heel genre games. Visueel is het niet meer zo appetijtelijk als het ooit was, maar aan gameplay heeft de eerste DotA nog steeds niets ingeboet. DotA is trouwens gebaseerd op de Aeon Strife map van StarCraft en (misschien hebben jullie het verdrongen) heeft zelfs een eigen liedje.

 

Star Wars mods

Heb je KotOR toevallig nog ergens liggen? Hartstikke mooi, want dan kun je aan de slag met The Sith Lords Restored (Content Mod). Want weet je, KotOR was een toffe game, maar het liet veel spelers toch met een ontevreden gevoel achter… Precies dé reden om de game nogmaals te checken, maar dan inclusief deze mod. De modders hebben geprobeerd alle content die gecut is uit de originele game terug te brengen en hiermee dan toch eindelijk een bevredigende belevenis af te leveren. Daarnaast noem ik Republic at War, waarmee je de Empire in Star Wars: Empire at War (Forces of Corruption) vervangt met de Galactic Republic, en de Rebel Alliance met de Confederacy. Je speelt met de CIS of de Republic, die verwikkeld zijn in een onderlinge strijd om de heerschappij over de galaxy. Dankzij een singleplayer campaign en verschillende sandbox modi kun je diverse scenario’s uit de Clone Wars naspelen. En alsof dat nog niet genoeg was, zijn er nog altijd meer expansions in de maak. Het zou natuurlijk kunnen dat je zelf geen Star Wars games in je bieb hebt… in dat geval transformeer je toch gewoon een andere game om tot Star Wars parel. Neem bijvoorbeeld de Star Wars: Galactic Warfare mod voor Call of Duty 4: Modern Warfare. Van de levels, tot de wapens en de sound, de gehele CoD 4: MW-wereld krijgt een dikke Star Wars make-over.

 

Fallout mods

Er zijn ook mods die je game niet direct drastisch veranderen, maar gameplay-technisch of grafisch wel een boel mooie dingen opleveren. Als voorbeeld neem ik de Fallout-serie. Fallout: New Vegas heeft een mod genaamd Project Nevada, die de originele game interessanter, lastiger en leuker wil maken. Levelen gaat langzamer, spelers krijgen minder health, en er is een boel nieuwe content. De mod bestaat uit een aantal modules, die je naar hartenwens kan combineren. Maar misschien heb je meer zin in Fallout 3, ook dit deel in de serie is volop te modden. Check bijvoorbeeld eens de Wanderer’s Edition, die meer survival elementen toevoegt, maar ook gear en items. Daarnaast zijn er natuurlijk mods te vinden die zorgen voor verbeterde animaties, weereffecten en texturen.

 

Civilization mods

Dan nu een mod die je wederom gewoon via Steam kunt binnen hengelen, maar dan voor Sid Meier's Civilization V, genaamd Nights_Gods and Kings. Een van de meest populaire mods voor de game, die nieuwe gebouwen, wonderen, technologieën en units toevoegt. Verwacht ook een complete rebalancing van de manier waarop happiness berekend wordt, waardoor eigenlijk de hele manier van spelen verandert. Maar misschien wil je een Civ-game wel eens in een hele andere setting checken, dan kun je eens kijken naar Fall From Heaven II voor Civ IV, die de game verplaatst naar een duistere fantasysetting en volgens sommigen zelfs beter is dan het origineel. Of ben je meer van de post-apocalyptische wereld à la Mad Max? Ook geen probleem, gewoon effe Fury Road checken. 

Civ IV: Fall From Heaven II

 

Company of Heroes mods

In Company of Heroes kun je kiezen tussen de Duitsers, Amerikanen en later ook de Britten. In Company of Heroes 2 mocht je daarnaast ook aan de slag als Rus… Alleen is die game gewoon niet zo goed als het eerste deel. Gelukkig is er een oplossing! Download Eastern Front voor CoH, dat een Russische factie toevoegt en eigenlijk sowieso een gehele Sovjetervaring weet neer te zetten. De tweede dikke mod die ik uit heb gekozen, is er een voor de expansion Opposing Fronts. Europe in Ruins combineert alles dat CoH goed maakt, met steeds veranderende meta-gameplay en een voortdurende oorlog. Je creëert en bestuurt je eigen bataljon, dat je kan customizen met units en upgrades. En ten derde: Europe at War, dat een realistische ervaring biedt, inclusief tripje over 's Neerlands tulpenvelden. 

 

Deus Ex mods

De Nameless Mod voor Deus Ex zorgt voor verbeterde graphics en schenkt je daarnaast een hele nieuwe wereld die bijna uit zijn voegen barst door de duizenden zinnen gesproken tekst en de vijf eindes. Een hele prestatie, die bijna voelt als een officiële spin-off in plaats van een fan-made project. Of misschien heb je zin in een gekke mod. In Burden of 80 Proof speel je als Peter Kent, een gamer / partyanimal / boodschappenjongen. Je baant je een weg door zeurende vriendinnen, agenten, collega’s en werkgevers, en barkeepers. Het doel van je missie is om de benodigdheden te scoren voor een weekendje keihard beesten. Het klinkt maf, maar deze mod bied je toch echt een volledig nieuw script, chars, levels, modellen, texturen, en meer, in een wereld die echt reageert op je keuzes.

Burden of 80 Proof

 

Unreal mods

De Unreal-serie is ook zo’n voedingsbodem voor modders, waarvan er velen uiteindelijk daadwerkelijk devs zijn geworden. Ik zal een greep doen uit de pareltjes die er in omloop zijn. The Crucible, voor UT III, biedt je een Armageddon-achtige vibe inclusief bijbehorende wapens, chars, maps, een gamemodus met voertuigen, een nieuw goresysteem en nog veel meer. Of wil je een mod voor good ol' UT? Geen probleem, neem bijvoorbeeld Weapons Factory, een class-based game dat een beetje doet denken aan Team Fortress. Deze mod geeft je tien klassen, zoals Cyborg, Demoman en Field Medic, die allemaal verschillen wat betreft health, speed en firepower, en dus allemaal voor een andere gameplay zorgen.

 

Diaspora

Het laatste plekje in deze modlijst heb ik bewaard voor Diaspora. Deze mod is gebaseerd op Freespace 2, maar je hebt deze game niet nodig om de mod te kunnen draaien. Het downloaden van de modfiles is genoeg om aan de slag te kunnen. Beter noemen we het vanaf nu gewoon een standalone. Na 4 jaar hard bikkelen heeft het team het eerste deel uitgebracht, dat eigenlijk een (single- en multiplayer) Battlestar Galactica simulator is. Je kunt kiezen uit verschillende spaceships, waaronder de Vipers. En de kwaliteit liegt er niet om mensen! Deze mod is een aanrader voor iedereen die van space shooters en / of Battlestar Galactica houdt.

Ik had deze feature natuurlijk nog met vele duizenden woorden kunnen uitbreiden, er zijn ondertussen meer mods dan games… Desondanks kan er niks van je gading bij hebben gezeten, of misschien ben je op zoek naar mods voor andere games. Nee, het is al goed. Dan zoek je het zelf maar uit! Als afsluiting daarom twee aanraders. Check Nexusmods als je mods zoekt voor onder andere: Batman: Arkham Origins, Borderlands, Dark Souls, Dragon Age, Fallout, Far Cry, KotOR, Mass Effect, Minecraft, The Elder Scrolls, Starbound, The Witcher, War Thunder, World of Tanks en XCOM. Check Moddb voor mods voor onder andere: Age of Empires, ArmA, Assassin’s Creed, Battlefield, Call of Duty, Civilization, Crysis, FIFA, GTA, Half-Life, Medal of Honor, Need for Speed, Resident Evil, Star Wars, The Sims en Unreal.

Have fun met jullie oude nieuwe games!

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord