TV updates: QD-OLED en Micro-LED 

TV updates: QD-OLED en Micro-LED 2018-07-03T13:22:36
Het lijkt er op dat TV fabrikanten een flinke peper in de aars hebben zitten, want het gaat ineens heel hard met de techniek. In de TV Feature van deze maand dan ook aandacht voor QD-OLED en Micro-LED, de opvolgers van de traditionele OLED panelen die nu in de winkels liggen.

Samsung QD-OLED geruchten

Rumor alert! Net als in de Nachtwacht begin ik graag met een lekker gerucht, met in dit geval Samsung in de hoofdrol. Samsung heeft als het ware de OLED boot gemist en heeft de afgelopen jaren de focus gelegd op de QLED TV’s, die in tegenstelling tot vorig jaar meer dan prima zijn. Er gaan echter geruchten dat Samsung toch nog OLED TV’s gaan uitbrengen, de zogenaamde QD-OLED TV’s.

De QD staat uiteraard voor de Quantum Dot-filter die Samsung gebruikt in z’n LCD TV’s, dat voor een hogere helderheid zorgt en vooral een breder kleurenbereik, voor strakke HDR weergave. Het grootste probleem van OLED is dan ook dat de helderheid van minimaal 1000 nits en 100% DCI/P3 color coverage niet gehaald kan worden en daar zou Samsung met z’n Quantum Dot techniek weleens verandering in kunnen brengen.

Samsung OLED

Daarnaast zou de hele techniek achter deze OLED TV’s compleet anders zijn dan de huidige OLED TV’s, zodat Samsung de patenten van LG ontwijkt. Dit, in samenwerking met Quantum Dot, zou voor OLED TV’s moeten zorgen met een hogere peak brightness en breder kleurenbereik. Klinkt goed!

Het probleem dat Samsung heeft, is dat er een soort tussenstap moet komen, voordat Micro-LED mainstream kan worden. Micro-LED is absoluut de toekomst en moet de opvolger worden van OLED, maar is nog veel te duur voor massa productie. Volgens de geruchten staan deze QD-OLED TV’s gepland voor begin 2019 met een reveal op de CES in januari.


Samsung bevestigd 8K TV’s voor 2018

Het hele QD-OLED gebeuren zijn nog dikke geruchten, maar wat wel zeker is, is dat Samsung dit jaar nog 8K TV’s gaat uitbrengen. Daar waren al geruchten over, maar het is door Samsung zelf nu ook bevestigd, op een speciaal evenement in Los Angeles afgelopen week. Het gaat om 2 series, waarvan de eerste dit jaar al in de winkels moet liggen.

De volledige details zullen pas op de IFA in Berlijn bekend worden gemaakt eind augustus, maar wat we al wel weten is dat er flink verschil zit tussen de geplande 8K TV’s. De eerste serie is dan ook bedoeld als vlaggenschip en de tweede serie als betaalbare TV’s, oftewel de eerste 8K TV voor de massa. De 8K TV die gepland staat voor eind dit jaar moet beschikbaar worden in 65, 75, 82 en ergens in 2019 zelfs nog een 92 inch model en krijgen een 120Hz paneel. Daarnaast zou deze TV ondersteuning hebben voor full BT.2020 color range coverage, 12-bit color depth support en iets wat Samsung ’Next Gen HDR’ noemt, oftewel minimaal 4000 nits helderheid. Op papier is dit zo ongeveer de perfecte LCD TV, al blijf ik zeggen dat we voorlopig niet zoveel hebben aan de 8K resolutie.

8K

De tweede serie moet beschikbaar worden in 65 en 75 inch en krijgen een 60Hz paneel en zullen waarschijnlijk niet de high-end features krijgen als de eerste serie. Hopelijk krijgen we op de IFA inderdaad alle details te horen.

Sowieso wordt de IFA spannender dan ooit, want ook Sony werkt inmiddels aan vette 8K TV’s, LG neemt 8K OLED TV prototypes mee en zo’n beetje alle fabrikanten werken al aan Micro-LED TV’s, die hopelijk op de beursvloer staan te shinen. Nog een paar maandjes geduld!


LG Micro-LED trademarks

Over Micro-LED gesproken! LG is de koning als het gaat om OLED panelen, maar ook de Koreaanse fabrikant kijkt al verder dan z’n neus lang is, naar de opvolger van OLED. Het heeft er alle schijn van dat Micro-LED het stokje gaat overnemen van OLED en LG heeft dan ook alvast een aantal patenten vast laten leggen.

Micro LED

Het gaat om True µLED, QµLED en MµLED. De ‘µ’ staat voor micro, wat duidelijk slaat op de techniek achter deze TV’s. Net als OLED is Micro-LED een ‘self emitting display’, waarbij de pixels zelf licht geven en er dus geen backlight meer nodig is. Micro-LED heeft dan ook alle voordelen van OLED, zoals de fantastische zwartwaarde, maar rekent daarnaast ook af met alle nadelen van OLED zoals de helderheid en kleurenbereik. Op papier is Micro-LED een soort next-gen TV, zonder nadelen. Ja, behalve het prijskaartje dan waarschijnlijk.

Er is verder nog maar weinig bekend over de Micro-LED TV’s van LG, maar ook hier is de verwachting dat we meer info krijgen op de IFA, met misschien zelfs al een aantal prototypes om aan te tonen waar de techniek toe in staat is.


Hisense naar Nederland

Tot voor kort merkten we hier in Nederland maar weinig van de hele opmars van Chinese fabrikanten, die massaal TV’s uitbrengen. In de USA bijvoorbeeld is het echter de afgelopen jaren heel normaal geworden dat je TV’s kunt kopen van fabrikanten als TCL, LeEco, Xiaomi en Hisense. De fabrikanten zijn al een tijdje druk bezig om het ook mogelijk te maken de TV’s in andere delen van de wereld te verkopen en vooral TCL en Hisense maken flinke stappen.

Zo komen nu de eerste Hisense TV’s naar Nederland, die binnenkort verkocht zullen worden. Er komen meerdere modellen uit, maar de eerste zal de ULED N6800 worden, een TV met een VA LCD paneel, 4K resolutie, ondersteuning voor HDR 10 en HLG en een quad-core processor. De TV wordt beschikbaar in 50, 55 en 65 inch.

Hisense

Nu hoor ik je denken, wie wil er nu zo’n Chinese TV van een merk waar we hier nog nooit van hebben gehoord, maar vergis je niet, ze zijn vaak beter dan je denkt! De panelen in TV’s zijn vaak namelijk hetzelfde als bij de concurrent, alleen de software is anders. Begrijp me niet verkeerd, de software is bij de grote fabrikanten als Sony, Samsung, LG en Panasonic absoluut beter, wat resulteert in mooiere beelden met name in de motionflow, maar je betaald ook ontzettend veel voor het merk zelf, puur omdat er een Sony of Samsung logo op zit.

Dit soort Chinese TV’s halen de perfecte weergave van een vlaggenschip TV van de bekende fabrikanten niet, maar in het middensegment geven deze Chinese merken flink wat tegengas. Even ter illustratie, de 65 inch versie van de Hisense ULED N6800 moet voor minder dan 1000 euro in de winkels gaan liggen en doet amper onder voor een middenklasse TV van Sony of Samsung, waar je 2x zoveel voor moet neerleggen. Concurrentie is sowieso altijd goed voor de prijs, dus kom maar door met die Chinese merken hier in Nederland!

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord