TV Updates: De beste TV’s van 2018 

TV Updates: De beste TV’s van 2018 2018-07-23T13:32:56
We zitten inmiddels ruim halverwege het jaar en alle vette TV’s van alle fabrikanten zijn nu uitgebreid getest. In deze Feature dan ook officieel de allerbeste TV’s en allerbeste gaming TV’s van 2018. En ja, daar zit een behoorlijk verschil tussen!

CES vs IFA

Als we kijken naar de afgelopen 10 jaar, is het eigenlijk traditie dat alle nieuwe TV’s voor het jaar in januari tijdens de CES worden gepresenteerd en in de maanden daarna in de winkels komen te liggen. Dat is ook dit jaar het geval, maar vooral de afgelopen 3 jaar is de IFA in september steeds belangrijker geworden. Ook op de IFA worden tegenwoordig nieuwe TV’s aangekondigd, die dan aan het einde van het jaar in de winkels liggen. Denk bijvoorbeeld aan de nu nog steeds fantastische Sony ZD9, die 2 jaar geleden werd aangekondigd op de IFA.

CES

We kunnen dus niet met 100% zekerheid zeggen dat de TV’s in dit lijstje niet nog overtroffen worden door TV’s die misschien eind dit jaar in de winkels liggen. Sowieso denk ik dat fabrikanten steeds meer dan maar 1x per jaar TV’s gaan uitbrengen, want het gaat de afgelopen jaren ineens erg hard met de techniek en dat zie ik de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe dan ook, met alle TV’s uit deze Feature haal je iets moois in huis, waar je de komende jaren van kan genieten, maar er kan er maar 1 de beste zijn.


HDTVtest TV Shootout 2018

Niet alleen willekeurige reviewers en professionele kalibrators wegen in het oordeel over wat nu de allerbeste TV is van 2018. Het Engelse HDTVtest,  een verdomd betrouwbaar platform als het gaat om reviews en kalibrators, organiseren namelijk ieder jaar een event, waarin de allerbeste TV’s van het jaar tegenover elkaar worden gezet. Op het event mogen uitgenodigden, waaronder reviewers, kalibrators en liefhebbers, dan stemmen op wat ze de beste TV vinden op een heleboel verschillende punten. HDTVtest zorgt in dit geval voor de gekalibreerde TV’s en de verschillende tests waar het publiek op mag stemmen.

De TV’s werden getest op contrast performance, color accuracy, motion, video processing, uniformity, HDR, bright room performance en de allerbelangrijkste voor ons, gaming! Het was al snel dit jaar duidelijk dat er 4 TV’s zijn die het allerbeste presteren en dat waren dan ook de TV’s die in de HDTVtest tegenover elkaar stonden. Het gaat om:

Sony

Voordat we naar de uitslag kijken nog even het volgende, LG is sowieso de grote winnaar hier. OLED TV’s geven op bijna alle vlakken een beter beeld dan LCD TV’s en hebben de afgelopen jaren een flink marktaandeel van LCD afgepakt, maar of je nu een OLED TV koopt van LG, Sony of Panasonic, de panelen komen allemaal bij LG vandaan. De panelen in de OLED TV’s zijn exact hetzelfde, het enige dat verschilt per fabrikant is de hardware en de software die het paneel aanstuurt. Het zal LG een worst wezen, die verkoopt sowieso OLED panelen als een malle.


De uitslag per onderdeel

LG

Als je de uitgekomen TV’s van de afgelopen jaren een beetje hebt gevolgd is dit niet echt een verrassend lijstje. Panasonic focust zich bijvoorbeeld al jaren op de meest natuurgetrouwe contrast en kleuren in z’n TV’s en scoort daarom hoog op die punten. Sony staat al jaren bekend om de beste motionflow, wat ook weer naar voren komt in deze uitslag. Dat de LG C8 met HDR beter scoort dan de andere OLED TV’s is omdat LG door software een iets hogere peak brightness realiseert waardoor HDR highlights er iets beter uitzien. Uniformity is meer een mazzeltje, elk paneel is anders, en de uniformity-loterij is een begrip onder de TV enthousiastelingen.


De beste gaming TV van 2018

Dan nog de Samsung Q9FN. Dat de TV het beste scoort in een goed verlichte omgeving is ook niet meer dan logisch, want LCD TV’s zijn nu een eenmaal een stuk feller dan OLED TV’s. Maar dan het belangrijkste voor ons, gaming! De Samsung Q9FN is de beste gaming TV van 2018 door 4 aspecten, waarvan er 1 een beetje bullshit is. Het gaat dan om:

  • Geen kans op image retention, of burn-in.
  • Ondersteuning voor Auto Game Mode
  • Ondersteuning voor Variable Refresh Rate (VRR)
  • De laagste input lag

In theorie is het mogelijk, dat beelden die voor lange tijd in beeld staan, kunnen inbranden. Vooral voor games, waarbij er bijvoorbeeld constant een hud, map of logo op dezelfde plek in beeld staat, zou dit problemen op kunnen leveren. In de praktijk is dit echter zo goed als onmogelijk, zeker met een OLED uit 2017 of 2018. De TV’s gebruiken namelijk software om burn-in tegen te gaan, waardoor het beeld bijvoorbeeld af en toe een pixel verspringt. Het is mogelijk, maar alleen als je urenlang dag in dag uit dezelfde game speelt, in HDR met de brightness op 100, zou ik me er zorgen over maken. Op een LCD TV zoals de Samsung Q9FN is burn-in absoluut niet mogelijk.

Q9

De Auto Game Mode is een fijne feature, waardoor de TV automatisch de beste settings selecteert voor gaming. Dat is belangrijk , omdat TV’s van tegenwoordig allerlei technische trucjes hebben in de software zodat beelden zoals films en TV kijken er het beste uitzien. Dat soort settings zorgen echter voor vertraging in het beeld, wat bij een film geen probleem is, maar bij gaming uiteraard wel. In het geval van de Samsung Q9FN hoef je dus niets meer zelf in te stellen.

VRR is vergelijkbaar met G-Sync van Nvidia en Freesync van AMD op de PC. De Samsung Q9FN heeft als enige TV op de markt ondersteuning voor VRR, waardoor screen tearing zo goed als niet meer mogelijk is, aangezien de TV de frame pas ververst als de videokaart dat ook doet. Je kunt op dit moment gebruik maken van VRR op de Samsung Q9FN met een gaming PC en de Xbox One X. De PS4 Pro krijgt als het goed is ook een update voor VRR.

Het allerbelangrijkste is dat de Samsung Q9FN de laagste input lag heeft van alle TV’s. De concurrentie zit op z’n best zo rond de 21ms in Game Mode, maar de Q9FN zit in Game Mode op 16ms, ongeacht de resolutie en of de game in HDR draait. Voor een PC beeldscherm is 16ms niet zo best, maar voor een TV is het fantastisch.


Conclusie

Uiteindelijk zijn er 5 HDTVtest Awards uitgedeeld met als klapper de Award voor de beste all-round TV van 2018.

Laat het duidelijk zijn dat het allemaal top TV’s zijn, die heel erg op elkaar lijken, behalve de Samsung, die vast blijft houden aan LCD. Het is eigenlijk heel simpel… Als je een high-end OLED TV wil, kies dan de goedkoopste van de 3, want het maakt heel weinig uit of je de Sony AF8, Panasonic FZW804 of LG C8 in huis haalt. Misschien hooguit een bepaald design dat je mooi vindt. Wat betreft beeldkwaliteit maakt het niet zo veel uit, zeker niet in Game Mode, waar al die software toch grotendeels uitstaat.

Sonic

Als je absoluut een LCD TV wil, is er maar 1 high-end optie dit jaar en ook meteen de allerbeste gaming TV van 2018, de Samsung Q9FN. Er zijn geruchten dat er tijdens de IFA een paar hele mooie LCD TV’s worden aangekondigd van zowel Sony als Samsung, maar tot die tijd is de Q9FN heer en meester.

Tot slot, ik begrijp heel goed dat niet iedereen de knaken heeft voor een van de 4 TV’s uit deze Feature, maar daar gaat het in dit geval ook niet om, het gaat om de allerbeste. In de Feature van volgende maand zet ik alle wat meer betaalbare gaming TV’s op een rij, zoals de Samsung Q8FN en Sony X900F, maar ook TV’s van 2017 die nog de moeite waard zijn en nu in de uitverkoop staan vanwege de nieuwe modellen. Stay tuned!

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord