TV Updates: De beste LCD en OLED TV van 2018 

TV Updates: De beste LCD en OLED TV van 2018 2018-05-21T17:00:16
De kogel is door de kerk! De professionele TV reviewers en calibrators hebben inmiddels kunnen stoeien met de meeste nieuwe TV’s voor dit jaar en dus hebben we een antwoord op de vraag wat de beste LCD en OLED TV is voor 2018!

De beste LCD en OLED TV van 2018

Aangezien nog niet alle modellen zijn getest, bewaar ik de top 5 TV’s voor 2018 nog even voor de TV Feature van volgende maand, maar het is inmiddels wel duidelijk wat de absolute topmodellen zijn voor dit jaar. Daar komt nog eens bij dat zowel de LCD TV’s als de OLED TV’s weer een flinke stap voorwaarts hebben gemaakt, maar daarbij nog verder van elkaar af zijn komen te staan. Eigenlijk kan je LCD TV’s en OLED TV’s daarom niet goed meer met elkaar vergelijken en hebben we dit jaar niet 1 beste TV, maar 2 beste TV’s. De beste LCD TV en de beste OLED TV.

Het was nog even spannend of de Samsung Q9FN de bijna 2 jaar oude Sony ZD9 zou verslaan, maar daar zijn de calibrators het nu bijna unaniem over eens. De Samsung Q9FN is simpelweg de beste LCD TV ooit gemaakt en heeft een nog hogere peak brightness dan de Sony, betere motion handling, nog net iets betere dimming en bovenal, de allerbeste Game Mode in welke TV dan ook, met de minste vertraging en de mogelijkheid om motion interpolation aan te zetten voor nog vloeiendere beelden, zonder extra vertraging. Als hardcore gamer is de Samsung Q9FN de beste LCD TV die op dit moment te koop is.

Q9FN

De beste OLED TV is voor LG en aangezien de hele 2018 OLED lijn van LG exact hetzelfde paneel gebruikt, zou je kunnen zeggen dat alle LG OLED TV’s de beste OLED TV’s zijn. Het gaat dan om de LG C8, E8, G8 en W8. Het enige verschil tussen deze TV’s is het design en bij een aantal modellen zit een Dolby Atmos soundbar. Nogmaals, de panelen zelf zijn exact hetzelfde, dus maakt het als het gaat om beeldkwaliteit niet uit welke LG OLED je kiest. Persoonlijk zou ik de C8 aanraden. Dit is de meest betaalbare LG OLED.

LG C8

Het grootste verschil tussen de OLED TV’s van vorig jaar en de OLED TV’s van dit jaar is de manier waarop er met motionflow wordt omgegaan. De nieuwe OLED TV’s maken gebruik van een techniek die Black Frame Insertion (BFI) wordt genoemd. Hierdoor worden beelden nog veel vloeiender weergegeven, zonder dat dit voor extra vertraging zorgt in het paneel, wat erg interessant is voor ons gamers.

Lang verhaal kort, de Samsung Q9FN is de beste LCD TV die je kunt kopen en de LG C8 is de beste OLED die je kunt kopen.


OLED Burn-in?

Even een kleine kanttekening wat betreft burn-in. Je hebt ongetwijfeld gehoord dat OLED TV’s last kunnen hebben van burn-in, als er voor een lange tijd bijvoorbeeld hetzelfde logo in beeld staat. Vooral voor games, waarin dit vaak het geval is, zou dit voor problemen kunnen zorgen, maar in de praktijk valt dit heel erg mee. Ja, OLED kan inbranden, maar dan zou je honderden uren achter elkaar alleen maar hetzelfde beeld op hebben staan, zonder ook maar iets anders te checken. Als je exclusief alleen maar 1 en dezelfde game, dag in en dag uit zou spelen, zou ik je een OLED afraden. In alle andere gevallen hoef je echt niet bang te zijn voor burn-in.

OLED

Daar komt nog eens bij dat de OLED TV’s van tegenwoordig interne beveiliging hebben die het inbranden moeten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan Pixel Shift, waarbij het hele beeld een pixel naar links of naar rechts verschuift. Dit zie je bijna niet, maar zorgt er voor dat het logo door andere pixels wordt weergegeven. In de nieuwe 2018 LG OLED TV’s zit zelfs een setting, die alle logo’s minder fel maakt, waardoor ze nog minder snel inbranden. Laat je niet afschrikken door verhalen over het inbranden van een huidige OLED TV, het is zo goed als onmogelijk bij normaal gebruik, zelfs voor gamers.

En nee, een LCD TV zoals de Samsung Q9FN kan niet inbranden, daar zou je letterlijk 1000 uur achter elkaar hetzelfde logo kunnen laten zien zonder problemen. Daar adverteert Samsung dan ook hard mee en hoopt hiermee gamers aan te trekken.


Ziggo test 4K mediabox

4K TV’s zijn tegenwoordig heel normaal en binnen een jaar liggen zelfs al de eerste 8K TV’s in de winkels, maar als je er vooral gewoon TV op wil kijken, heb je geen kloot aan die hoge resolutie. Dat komt omdat je afhankelijk bent van het signaal dat bijvoorbeeld Ziggo of KPN aanbiedt. De huidige mediaboxen zijn helemaal niet geschikt voor 4K en sterker nog, vaak wordt er nog niet eens 1080p aangeboden, maar 1080i. We lopen dus flink achter hier in NL als het gaat om het TV signaal via de kabel, maar daar gaat binnenkort eindelijk verandering in komen.

Ziggo

Ziggo heeft namelijk laten weten met een kleine groep gebruikers een nieuwe mediabox te testen, die wel geschikt is voor 4K. Hierdoor kunnen er TV zenders in 4K worden gecheckt (als ze in 4K worden uitgezonden), maar ook apps zoals Netflix kunnen er op worden geïnstalleerd, zodat je van 4K beelden kunt genieten. Wanneer de mediabox beschikbaar wordt voor iedereen is nog niet bekend, ik gok op ergens eind dit jaar.


Sony IFA geruchten

Tot slot nog wat fijne geruchten over Sony en het aankomende IFA event in Berlijn. De Sony ZD9 is 2 jaar lang de beste LCD TV ooit geweest, tot Samsung er dit jaar overheen ging met de Q9FN. Als we de geruchten mogen geloven zag Sony dit al lang aankomen en werkt in het diepste geheim aan de opvolger van de ZD9, die gehaktballetjes moet maken van de net uitgekomen Samsung Q9FN.

Volgens de geruchten werkt Sony zelfs aan 2 nieuwe TV’s die beide gepresenteerd zullen worden op de IFA in september en eind dit jaar in de winkels moeten komen te liggen. De eerste wordt de echte opvolger van de ZD9 met een 4K resolutie, maar liefst 4000 nits aan brightness en een nog veel geavanceerder dimming systeem. Op papier blaast deze TV de Q9FN compleet omver, maar voorlopig blijft het een gerucht.

X1

Van de tweede TV hebben we op de CES al een voorproefje gehad. Dit wordt een 8K TV met een gigantische 10.000 nits aan brightness en krijgt volgens de geruchten duizenden dimming zones. De mensen die de TV op de CES hebben gezien waren het er allemaal over eens dat dit de vetste TV ooit is. De IFA wordt spannender dan ooit!

REACTIES (48) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord