TV Updates: De beste game TV’s van 2020 

TV Updates: De beste game TV’s van 2020 2020-06-03T01:05:47
Jawel, het is weer tijd voor de jaarlijkse Feature, waarin Florian de allerbeste TV voor gaming bekend maakt! Wat is de allerbeste OLED en LCD TV van 2020 om op te gamen en wat moet je als je een wat minder diepe portemonnee hebt?

Door het hele Corona gebeuren hebben de TV’s dit jaar wat vertraging opgelopen en dus was het ook wachten op de reviews van professionele TV kalibrators, maar inmiddels is het zo klaar als een klontje welke TV je moet hebben om het maximale uit je (next-gen) consoles en PC te halen. En ja, dit jaar heb ik besloten om ook TV’s aan te raden voor gamers met een kleiner budget, die geen duizenden euro’s over hebben voor een vette TV.


De beste OLED TV van 2020

Net als vorige jaren is een LG OLED TV nog steeds de allerbeste keuze voor gamers. Er is dit jaar echter iets heel geks aan de hand met de OLED TV’s. Het is dit jaar namelijk duidelijker dan ooit dat er nog maar weinig rek zit in de OLED techniek en er worden geen grote stappen meer gemaakt in features en beeldkwaliteit. Als we kijken naar de LG CX, de nieuwste OLED voor 2020, heeft deze maar weinig voordelen ten opzichte van de C9, de beste gaming TV van 2019. Sterker nog, de CX is op bepaalde punten zelfs een downgrade!

Wat de CX beter doet ten opzichte van de C9 is het upscalen van content met een lage bitrate. Er zit een nieuwe krachtigere chip in de CX, die beter kan omgaan met lagere kwaliteit content, waardoor non-HD content er iets strakker uitziet. Het ding is alleen, dat is niet boeiend voor gamers.

CX

De CXheeft een betere chip, maar vergeleken met de C9 is de helderheid lager, er is geen DTS support en het allerbelangrijkste, de CX heeft wel HDMI 2.1 support, maar biedt niet de volledige bandbreedte! De C9 heeft een bandbreedte van 48Gb/s, maar de CX moet het doen met ‘maar’ 40Gb/s.

Dit betekent dat de CX signalen kan ontvangen tot 10-bit 4K/120 4:4:4, terwijl deC912-bit 4K/120 4:4:4 aan kan. Wat dit uiteindelijk betekent voor de next-gen consoles en nieuwe generatie videokaarten is nog even afwachten, maar de HDMI 2.1 chipset in de CX is simpelweg een downgrade ten opzichte van de chipset in de C9. Meer hierover in de volgende TV Updates Feature!

Aangezien de CX vooral voor gamers niet echt een upgrade is ten opzichte van de C9, is de C9 nog steeds de allerbeste game TV van 2020 en bovendien een stuk goedkoper te vinden dan de nieuwe CX. Het enige is, de CX is buiten 55, 65 en 77 inch ook in 48 inch te vinden en dat is wel heel vet als PC monitor. Voor de rest, ga lekker voor de C9 van vorig jaar, dat is nog steeds de beste gaming TV op de markt! Hieronder nog de vergelijking tussen de CX en C9, van Vincent Teoh.


De beste LCD TV van 2020

Zo ongeveer de enige reden waarom je een LCD TV wil hebben boven een OLED is de geweldige peak brightness. HDR content ziet er over het algemeen nog vetter uit op een high-end LCD, door de hoge helderheid, en je hoeft je ook geen zorgen te maken over burn-in, al is dat tegenwoordig niet echt meer een ding in de huidige OLED panelen. Op zo’n beetje alle andere punten is OLED beter, al komen de super high-end modellen behoorlijk in de buurt. Eigenlijk de enige die nog vol inzet op LCD is Samsung, zelfs Sony doet het dit jaar wat rustiger aan met LCD.

Samsung

Samsung maakt dit jaar niet alleen de beste LCD TV, maar zet er zelfs 2 op de markt, waarin het verschil eigenlijk alleen maar de resolutie is. Zo is er de Q950TS met 8K resolutie, en de Q95T met een 4K resolutie. Beide TV’s maken gebruik van HDMI 2.1, hebben de nieuwste local dimming systemen, hebben een super hoge brightness en een lage response tijd voor ons gamers. Deze modellen zijn zo ongeveer het beste dat je kunt krijgen op LCD gebied en daar betaal je dan ook de hoofdprijs voor.

Toch blijf ik zeggen dat OLED de betere techniek is, zelfs vergeleken met de allerbeste LCD TV’s. Alleen als je games speelt in een mega verlichte kamer, of urenlang puur en alleen dezelfde game speelt zou ik je een LCD TV aanraden. Je mist eigenlijk alleen wat peak brightness op een OLED, wat ook nog eens behoorlijk gecompenseerd wordt door de perfecte zwartwaardes in een OLED.


De beste budget TV’s van 2020

In een perfecte wereld zou je dus een LG C9/CX willen hebben, maar ik realiseer me ook dat dit niet voor iedereen financieel haalbaar is. Laten we dus eens naar de prijzen kijken…

De adviesprijs voor een55 inch CX staat op 1700 euro, maar na wat rondbellen en mailen kan je deze TV scoren voor zo’n 1400 euro. De 55 inch C9 is al een stuk goedkoper, die kan je nu voor zo’n 1100 euro krijgen. De high-end LCD TV’s laat ik nu heel even voor wat het is, die zijn over het algemeen nog veel duurder.

Maar wat nou als je een budget hebt van onder de 1000 euro? Simpel, dan spaar je nog even door. Dat klinkt kut, dat wil je niet horen, maar dat zou ik je echt aanraden. Voor iets minder geld koop je namelijk een mid-range LCD TV en het verschil in beeldkwaliteit tussen een mid-range LCD en een OLED, is gigantisch. Serieus, doe het niet!

Sony

Maar wat nou als die 1000 euro echt niet haalbaar is? Of als je 1000 euro voor een TV überhaupt belachelijk vindt? Wat is dan de beste mid-range LCD TV? Dan kom je uit bij de Samsung Q70R, de Samsung RU8000 en Sony XG950. De Samsung Q70R kan je in 55 inch wel krijgen voor 800 euro. De 55 inch Sony XG950 zit op ongeveer 900 euro en de 55 inch Samsung RU8000 kan je krijgen voor 600 euro en eventueel een 65 inch versie voor 750 euro.

Dit zijn de beste budget TV’s, waarbij je toch nog kan genieten van 4K, HDR, en een redelijk lage vertraging in het paneel voor gamers. Let wel op, want al deze modellen zijn edge-lit panelen en hebben uiteraard geen HDMI 2.1 support, maar dat mag je ook niet verwachten voor dat geld. In de volgende TV Updates Feature ga ik dieper in op HDMI 2.1 en waarom het zo belangrijk is voor de next-gen consoles. Ik zal dan ook meer uitleg geven over de CX/C9 HDMI 2.1 situatie. Tot de volgende!

REACTIES (57) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord