TV Updates: IFA 2019 Edition 

TV Updates: al het tv-nieuws vanaf de IFA 2019 2019-09-09T12:37:37
Deze TV Updates Feature staat volledig in het teken van IFA 2019! Zo bracht Panasonic een mega vette dual-panel LCD TV en een transparante OLED naar Berlijn, heeft Samsung zijn 8K TV lijn uitgebreid met een nieuw model, gaat LG daadwerkelijk de vetste TV ooit uitbrengen en heeft Sharp de allergrootste.

Samsung 55 inch Q950R

Samsung nam dit jaar geen nieuwe modellen mee naar IFA, maar toonde in plaats daarvan een extra versie van zijn 8K QLED TV, de Q950R. Deze high-end LCD’s waren al verkrijgbaar in 65, 75 en 82 inch, maar daar komt binnenkort ook nog een 55 inch versie van uit. De 55 inch Q950R krijgt exact dezelfde specs als zijn grotere broers.

Q950R

Dit is daarmee ook de kleinste 8K TV, maar dat kunnen we van de prijs niet echt zeggen. Deze 55 inch Q950R krijgt namelijk een adviesprijs van 4000 euro! Voor dat geld koop je 2x een 55 inch OLED TV, die op de hoge resolutie en brightness voor HDR na, op alle vlakken beter is.

Daarnaast is het nog maar de vraag of 8K op een 55 inch paneel wel zin heeft. De pixel dichtheid is natuurlijk nog veel hoger dan bij een 55 inch 4K scherm, maar persoonlijk twijfel ik of je het verschil gaat zien op een normale kijkafstand. Wat mij betreft ligt de ondergrens voor 8K minimaal op 65 inch, maar Samsung denkt daar duidelijk anders over!


Transparante OLED van Panasonic

Panasonic maakte er een feestje van in Berlijn met 2 hele vette concept TV’s, die een blik in de toekomst werpen, aangezien ze echt gepland staan voor release in de toekomst. Om te beginnen had Panasonic een transparante OLED TV meegenomen, die de vooruitgang in deze techniek goed aantoont.

Pana trans

Panasonic is niet de eerste die een transparante OLED showde, maar wel de eerste die werkt zoals je zou willen. Op de ‘oude’ concept transparante OLED TV’s kon je altijd door het paneel heen kijken, zelfs als de TV aanstond, maar dat is nu niet meer het geval. Je kunt deze OLED TV van Panasonic met een druk op de knop transparant maken.

Dit is vooral een designer ding voor mensen met een oneindig diepe bankrekening, die vrolijk worden van een futuristische en strakke inrichting. Dat zie je ook aan het design van de TV zelf, dat meer een glasplaat is in een houten frame. Specs, release en prijzen zijn nog niet bekend, maar Panasonic heeft laten weten op de CES begin volgend jaar meer info te geven. Kijk tot die tijd naar Vincent Teoh, die al even aan de knopjes mag friemelen.


Samsung sluit deals voor 8K streaming content

Leuk hoor al die 8K TV’s, maar er is helemaal nog geen 8K content beschikbaar! Ja, de upscaling technieken van TV’s worden steeds beter, waardoor bestaande 4K footage er over het algemeen nog net even mooier uitziet op een high-end 8K TV, maar uiteindelijk koop je zo’n peperdure 8K TV toch voor de native 8K content. Samsung, die al 8K TV’s in de winkels heeft liggen, snapt dit gelukkig en heeft deals gesloten met (kleine) streaming services om 8K content aan te gaan bieden.

8K

Het gaat om streamingdiensten Chili, The Explorers en Megogo, die al vanaf deze herfst gaan beginnen met het streamen van HDR10+ content in 4K en later dit jaar zelfs in 8K. Samsung heeft laten weten nog meer streaming services te benaderen, die dit hopelijk ook gaan doen.

Aangezien er bijna geen 8K footage te vinden is, zal de content hoogstwaarschijnlijk op het begin alleen bestaan uit sexy promo filmpjes van Samsung zelf. Het gaat echt nog wel even duren, voordat we onze favoriete films, series en games in native 8K kunnen bekijken, maar Samsung zet in ieder geval een eerste stap.


LG 88Z9 komt naar Nederland

OLED is de shit. Op gigantisch grote TV’s is 8K de shit. HDMI 2.1 met al zijn features is de shit. Voeg ze samen en je krijgt de ultieme natte droom in TV land, oftewel de 88 inch Z9 van LG! Begin dit jaar liet LG de TV al zien op de CES en liet toen weten dat het bakbeest niet een concept meer is en daadwerkelijk uitgebracht gaat worden. Nu tijdens IFA heeft LG bevestigd dat de Z9 binnenkort in de winkels gaat liggen, ook in de Benelux.

Geil AF

De exacte release date is nog niet bekend, maar het moet volgens LG binnenkort mogelijk zijn om de 8K OLED TV te kopen. Ook de prijs hier in de Benelux is nog niet bekend, maar daar kunnen we wel een schatting van maken.

In Korea is het namelijk mogelijk om de Z9 al te pre-orderen en als je dat doet, krijg je zelfs een flinke korting van omgerekend maar liefst 7000 euro! Dat klinkt goed, maar dan blijft er helaas nog steeds een bedrag staan van omgerekend zo’n 30.000 euro. Absoluut belachelijke prijzen, maar vergeet niet dat de eerste 77 inch 4K OLED TV’s een aantal jaar geleden ongeveer hetzelfde geprijsd waren en die kan je tegenwoordig krijgen voor ‘maar’ 5000 euro. De techniek gaat hard!


Sharp heeft de grootste

Groot, groter, GROOTST! Iedere TV tech fan zal het er over eens zijn dat een te grote TV niet bestaat en je ziet ook duidelijk dat ‘normale’ consumenten een steeds groter scherm in de woonkamer zetten. Niet al te lang geleden was je het mannetje met een 42 inch TV, maar al snel werd dat 55 inch en tegenwoordig wordt 65 inch al niet eens meer gezien als belachelijk groot.

Sharp

De TV fabrikanten brengen ook steeds grotere TV’s uit met 77, 85 en zelfs 100 inch varianten, maar Sharp spant nu officieel de kroon met een insane groot 120 inch 8K TV, die serieus nog uitgebracht gaat worden ook! Release date is nog niet bekend en of je de TV in Nederland in de winkels kunt gaan vinden is nog maar de vraag, maar het maakt allemaal geen reet uit, want niemand heeft er ruimte voor en niemand kan het betalen. Ik gok dat je hier minimaal 100.000 euro voor moet neerleggen. Maar woooooow 120 inch, holy shit!


Panasonic MegaCon

Naast de vette transparante OLED TV, had Panasonic een minstens zo indrukwekkend concept van hun zogenaamde Dual-Panel LCD TV meegenomen naar de show met de naam MegaCon. Transformers? Nee, dit is simpelweg de afkorting voor Mega Contrast, dat behaald wordt door 2 LCD panelen achter elkaar te plakken. Ook hierin is Panasonic niet de eerste, maar het is wederom de beste toepassing van deze techniek tot nu toe.

De MegaCon heeft een 4K paneel, maar daar achter zit ook nog een extra zwart-wit scherm dat samenwerkt met het direct LED backlight. Hierdoor is het mogelijk om op pixelniveau te dimmen, waardoor een contrast van 1.000.000:1 mogelijk is. Dit is ongekend voor een LCD TV en de MegaCon heeft dan ook veel eigenschappen van een OLED TV.

MegaCon

Daarnaast is de MegaCon in staat tot 1000 nits zonder dropdown en dekt hij 99% van de DCI-P3 kleurenstandaard. Volgens Panasonic is de kleurweergave daarmee net zo nauwkeurig als mastermonitoren die bijvoorbeeld worden gebruikt door Hollywood studios! Het is een technisch hoogstandje, dat voorlopig nog niet klaar is voor de consument.

Het laat echter wel zien hoeveel rek er nog zit in LCD, terwijl het er voor de komst van OLED op leek dat LCD zijn beste tijd wel had gehad. Met dit soort technieken worden de nadelen van LCD weggehaald, waardoor ze beter kunnen concurreren met OLED en op bepaalde vlakken zelfs beter zijn en worden. Het balletje ligt gek genoeg nu weer even bij OLED, waarin de afgelopen 3 jaar weinig vooruitgang zit en er vooral winst wordt geboekt door software. Whatchagonnado, LG? Mooie tijden voor TV tech fans, kijk maar eens naar het enthousiasme van Mr. Teoh in het filmpje hieronder. Tot volgende maand!

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord