TV Updates: 8K TV's en Samsung slaat hard terug 

TV Updates: 8K TV's en Samsung slaat hard terug 2018-04-23T11:51:14
In de TV Updates Feature van deze maand kijken we alvast vooruit naar verschillende 8K schermen, slaat Samsung hard terug met de Q9F en doet Sony een stap achteruit als het gaat om latency voor games.

Sharp 8K TV

De markt moet nog steeds wennen aan 4K TV’s, maar de fabrikanten zijn niet te houden en komen heel binnenkort al met de eerste 8K TV’s op de markt. Er is nog zo goed als helemaal geen 8K content te vinden, maar dat weerhoudt de fabrikanten er niet van om de resolutie van de schermen nog hoger te maken. Nope, in de gemiddelde woonkamer heeft dit geen zin, tenzij je Florian Houtkamp heet en het liefst zo dicht mogelijk op een zo groot mogelijk scherm wil zitten.

Sharp is de eerste met een 8K TV, de LV-70X500E. De TV is inmiddels beschikbaar in Japan en China, maar moet eind deze maand ook in Europa in de winkels gaan liggen. De TV heeft een maximale resolutie van 7680x4320, ondersteuning voor HDR en een maximale helderheid van rond de 1000 nits. Het gaat hier daarnaast gelukkig om een TV met full array local dimming (FALD) met 216 zones. De TV maakt ook gebruik van een nieuwe upscale techniek, waardoor ook non-8K content er strak uit moet zien.

Sharp

Op papier een prima TV, maar ook totaal overbodig. 70 inch is te klein om echt baat te hebben bij die hoge resolutie en de TV wordt daardoor ook peperduur, ruim 11.000 euro. Voor dat geld zou ik liever een 2018 4K 77 inch Oled halen, maar het is wel duidelijk dat 8K TV’s sneller op de markt komen, dan dat iemand ze daadwerkelijk nodig heeft.


IFA = 8K en Micro LED

Over 8K gesproken! Niet alleen Sharp, maar ook de andere fabrikanten zijn op de achtergrond al druk bezig met 8K TV’s. Zo heeft Sony op de CES al een prototype laten zien van een 8K TV met maar liefst 10.000 nits helderheid en ook Samsung nam een 8K TV mee naar de CES, de Q9S. De IFA in Berlijn in september, zal dan ook vooral in het teken staan van 8K.

De ZD9 van Sony is lange tijd de allerbeste LCD TV ooit geweest, maar de Samsung Q9F gaat daar nu overheen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Sony de opvolger van de ZD9 gaat showen op de IFA, die hopelijk weer vetter wordt dan de Q9F van Samsung. Of het een 4K scherm wordt, of daadwerkelijk het prototype TV met 8K en 10.000 nits is nog even afwachten.

Samsung heeft al laten weten de Q9S eind dit jaar in de winkels te willen leggen en dus is het niet meer dan logisch dat de TV flink wat aandacht krijgt op de IFA in september. De Q9S wordt sowieso een 8K scherm en wordt beschikbaar naast de Q9F, die nu/binnenkort in de winkels ligt.

IFA

Dan hebben we ook nog de micro LED TV’s die in de spotlicht zullen gaan staan op de IFA. Micro LED is de opvolger van LCD TV’s en moet de strijd aangaan met OLED TV’s. Sterker nog, micro LED moet gehaktballetjes gaan maken van OLED TV’s met dezelfde strakke zwartwaarde van OLED, maar met een veel hogere helderheid en betere motionflow. Micro LED zit daarnaast niet meer vast aan standaard TV maten. In de toekomst moet het mogelijk worden om een micro LED TV te kopen, in de afmetingen die je zelf wil.

Samsung heeft laten weten eind dit jaar de eerste micro LED TV’s op de markt te brengen, dus ook daar verwacht ik veel info over op de IFA. Sony is daarnaast ook bezig met micro LED, al noemt Sony het Crystal LED. Er komen mooie tijden aan, voor mensen met een grote portemonnee!


First look: Samsung Q9F

Het is ongelooflijk, ik had het totaal niet verwacht, maar Samsung heeft een gruwelijke QLED TV uitgebracht dit jaar. De edge-lit QLED TV’s van 2017 vielen behoorlijk tegen, maar Samsung slaat nu hard terug met de Q9F, het vlaggenschip tot de Q9S uitkomt eind dit jaar. De Samsung Q9F is zelfs zo goed, dat het de Sony ZD9 van de troon stoot en zich nu de allerbeste LCD TV ooit mag noemen.

In tegenstelling tot vorig jaar is de Q9F niet meer edge-lit, maar een FALD TV en dat komt de beeldkwaliteit ontzettend ten goede. Vorige week was ik op een eventje, waar de Samsung Q9F tussen de Sony ZD9 en een LG C8 stond en ik kon mijn ogen amper geloven. Zelfs na het kloten met de settings van de TV’s was de Samsung de duidelijke winnaar.

De Q9F heeft nog steeds niet de briljante zwartwaarde van een OLED, maar komt wel verdomd dicht in de buurt. Ik heb nog nooit een LCD TV gezien, die OLED zo goed nadoet. De Q9F heeft bijna totaal geen last meer van LCD nadelen, zoals blooming, door het geavanceerde FALD systeem. Het dimming systeem werkt zo goed dat je bijna het verschil niet meer ziet, zelfs als er een OLED naast staat. Het resultaat is absoluut verbluffend te noemen.

Q9F

De Samsung wint het daarnaast van de Sony ZD9 door het bredere kleurenbereik, diepere zwartwaarde en iets hogere helderheid van zo’n 2000 nits. Ik had altijd de ZD9 op het oog om mijn plasma in de woonkamer te vervangen, maar nu ik de Samsung heb gezien, moet het de Q9F worden.

Fantastisch detail is dat de nieuwe QLED TV’s van Samsung de laagste latency hebben, wat zeer interessant is voor ons gamers. De speciale Game Mode detecteert automatisch je consoles/PC en past daar de settings op aan, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft in te stellen. In Game Mode zit de vertraging op zo’n 16ms. Voor een PC monitor is dat nog behoorlijk veel, maar voor een TV is dat ongekend laag.

De professionele calibrators en TV Reviewers hebben de Q9F inmiddels ontvangen en zijn er druk mee bezig, dus verwacht vanaf volgende maand de eerste echte Reviews, ook van de andere Samsung modellen. Na mijn eerste kennismaking was het in ieder geval wel duidelijk dat dit weleens de beste gaming TV van 2018 zou kunnen zijn, in ieder geval tot de IFA.


Sony TV’s hebben meer lag dan vorig jaar?

Om deze TV Updates Feature af te sluiten nog even een vervelend en onbegrijpelijk bericht over de nieuwe Sony TV’s. Je zou verwachten dat Sony als geen ander begrijpt dat gamers een TV moeten hebben met zo min mogelijk vertraging, maar gek genoeg heeft Sony daar de grootste moeite mee. Na een aantal firmware updates zijn de TV’s van 2017 met zo’n 35ms vertraging okay te noemen, maar Sony heeft er blijkbaar niets van geleerd.

De eerste berichten zijn namelijk dat de 2018 TV’s niet lager komen dan 45ms in Game Mode. Het gaat dan zelfs om 4K content, want 1080p content heeft nog 2x zoveel vertraging en is zo goed als onbruikbaar voor gamers. Ik ben er vrij zeker van dat Sony dit redelijk recht zal trekken met firmware updates, maar waarom de neuk heeft juist Sony hier altijd zo’n moeite mee, de enige TV fabrikant met een eigen console?

PlayStation TV

Sony TV’s scoren altijd goed als het gaat om motionflow, maar dat zorgt ook voor vertraging in het beeld. Dat is voor films niet erg, maar voor games wel. Het is onbegrijpelijk dat Sony dat nog steeds niet wil inzien. Sony zou juist de allervetste gaming TV moeten hebben, die perfect samenwerkt met de PS4, maar blijkbaar snappen ze dat niet in Japan.

Nog 1x dan, speciaal voor Sony… We zijn gamers en willen een zo groot mogelijk beeldscherm, voor zo min mogelijk geld. Het enige dat we willen is een FALD TV, met een super lage latency en een hoge helderheid voor HDR games. Fuck al die media mogelijkheden, daar hebben we consoles voor. Fuck zelfs de speakers, daar hebben we surround sets en headsets voor. Maar vooral, fuck al die zogenaamde enhancements aan het beeld, we willen de games zien zoals ze bedoeld zijn, zonder vertraging!

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord