Top 5: Rare Nintendo non-gaming producten 

Top 5: Rare Nintendo non-gaming producten 2012-09-17T12:57:50
Als je denkt dat Nintendo gerund wordt door oempa loempa’s terwijl Shigeru Miyamoto zingend en dobberend in een kano op een chocoladerivier de productie controleert, dan heb je het mis… waarschijnlijk. Volgens PeterKoelewijn is Nintendo gewoon een keihard bedrijf en hebben ze net als elke andere business een paar rare producten op de markt gebracht. Hij wist er zelfs vijf te vinden die helemaal niks met gamen te maken hebben!

Nintendo is sinds de vroege jaren ’80 een enorme speler op de gamemarkt geworden. Het bedrijf bestaat echter al sinds 1891 als producent van Japanse speelkaarten. Daar kun je natuurlijk niet voor eeuwig van leven dus begon The Not So Big N ook andere markten aan te boren. Dat leidde, nog voor de doorbraak met Donkey Kong en de NES, tot een paar spectaculaire faalacties!

5. Een taxicentrale

Een taxicentrale?! Ja, ook in Japan moet gereisd worden. Nintendo besloot in de jaren ’60 dat de speelgoedmarkt te krap was om fulltime in rond te worstelen. Vandaar dat er geavonturierd werd in een taxibusiness! Info op het internet is nogal schaars over deze beruchte periode maar het spreekt voor zich dat het slechts om een handvol auto’s ging en dat de hoge heren van Nintendo er al gauw achterkwamen dat de concurrentiestrijd in Tokio’s taxibizz nóg gehaaider was dan die op de speelgoedmarkt. In die laatste moeten ze namelijk tenminste nog rekening houden met de kinderen. Binnen een paar jaar was de taxicentrale dan ook exit om nooit meer terug te keren! Alhoewel? Toen hadden ze Mario nog niet. Wie zou er nu niet in New York rondgereden willen worden door een Brooklyn taxichauffeur in loodgieteroveral en een dozijn groene schilden op de bijrijderstoel?

4. Ultra Hand

Niet zo bekend als de Power Glove voor de NES (en ook niet zo verrassend populair onder moordlustige pedofielen) maar minstens net zo'n raar Nintendo-product, was de Ultra Hand. Een blauwkleurige, uitrekbare arm met twee zuignapjes aan het einde. Kon je een geel balletje mee proberen te pakken, de mok van je baas of de kat van je huisgenoot. Logisch dus dat Nintendo 1,2 miljoen van die krengen verkocht in de loop der jaren! Gunpei Yokoi is de originele bedenker van de Ultra Hand. Op een dag bracht de man zijn speledingetje mee naar de speelkaartenfabriek. Toen de baas het zag kreeg ie meteen yentekens in zijn ogen en promootte hij Yokoi tot manager van de Research and Development-afdeling. Later maakte hij nog andere dingetjes zoals de Game Boy en Metroid maar dat vinden jullie vast minder boeiend om te weten…

3. De Love Tester

Nintendo-games zijn doorgaans net zo seksloos als een CDA-congress, maar voordat het bedrijf probeerde om de Disney van de gamesindustrie te worden, gooiden ze kermisshit op de markt zoals de Love Tester; opnieuw met de complimenten van Gunpei Yokoi. Een van de eerste elektronische producten van Nintendo kwam in de jaren ’60 uit, met een handleiding die gemaakt leek in de jaren ’50. Twee mensen moesten allebei een metalen balletje in hun hand vasthouden, waarna de Love Tester-naald in beweging kwam. Hoe hoger de score, hoe verliefder (lees: geiler) (lees: je hebt zweterige handen, viespeuk!) je bent. Natuurlijk komt het bij goedkope prullaria voor dat de door Sovjet-slaven gemaakte onderdelen soms niet goed werkten. De oplossing volgens de handleiding: dichter bij je metgezel zitten en desnoods kussen! Wauw, briljant! Hoe veel relaties zouden er uit het slop zijn getrokken dankzij Nintendo’s Love Tester? We zullen het helaas nooit weten…

2. De Seattle Mariners

Na het succes van de NES en de SNES had Nintendo genoeg geld in kas om een honkbalclub te kopen. Dus toen er vergaderd werd over hoe de financiën het best te beleggen, stond toenmalig president Hiroshi Yamauchi op en zei: “Ik wil een honkbalclub kopen!” Tenminste, zo denk ik dat het gegaan is. Ik denk ook dat Nintendo de 100 miljoen dollar die ze voor de Seattle Mariners neerlegden in 1992, beter hadden kunnen besteden aan het plannen van een goede online strategie voor later. Maar daarmee dwaal ik een beetje af. Wat wel bekend is, is Yamauchi’s grote liefde voor honkbal. Sinds 2010 bezit Nintendo of America meer dan 50 procent van de aandelen in de Amerikaanse honkbalclub en kunnen ze de naam vermoedelijk zonder al te veel problemen veranderen in de Seattle Plumbers. Gelukkig voor fans van de club bemoeit Nintendo zich tot nog toe weinig met dit ‘product’.

1. Een Love Hotel

Alsof de Love Meter al niet raar genoeg was, bezat Nintendo voor hun gameopenbaring een heus Love Hotel. Nooit erg populair geworden in het westen maar nog steeds hete shit in Azië, biedt een Love Hotel precies wat een verliefd stelletje en hun tikkende biologische klokken verwachten: privacy om te batsen! Soms zelfs met schone lakens. En eerlijk is eerlijk, een Love Hotel klinkt aanzienlijk beter dan de achterbank van je auto of het huis van je ouders. Opnieuw blijven de lippen van Nintendo stijf op elkaar over deze dubieuze praktijken, omdat ze tegenwoordig gezien worden als een vrolijk familiebedrijf, maar het is een feit dat ze in de jaren ’60 minstens één Love Hotel bezaten. Ook nu nog is de branche errug lucratief (vier triljoen yen jaarlijks volgens Wikipedia), al moet daarbij gezegd worden dat velen het ook gebruiken als ontmoetingsplek voor hoeren. Niks voor Nintendo dus!

En dat was ie dan! De Top 5 raarste Nintendo-producten die niets met gamen te maken hebben. Het bewijs dat Nintendo, net als Disney, ook in minder mooie tijden bestond en weleens rare shit heeft uitgehaald. Of zoals een schrijver bij Cracked in zijn Nintendo-artikel het zo mooi verwoordde:

“Make no mistake, Nintendo has more money than God.  But if they hadn't royally fucked up roughly half of everything they tried, they'd have more money than Ultra-God: The premium deity that God himself worships.”

Ken je zelf nog rare producten van gamebedrijven uit de tijd van Ot en Sien (of iets recenter), laat je horen in de comments! Misschien maken we er wel een grotere Feature van!

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord