Top 10 Alternate Reality games 

Top 10 Alternate Reality games 2015-02-23T12:43:18
Games creëren vaak een eigen werkelijkheid. Zo zijn er niet echt weerwolven te vinden in Londen en heeft Hitler ook nooit in een turkoois gekleurde mecha gezeten. Iemand die het kaf daadwerkelijk goed van het koren kan scheiden, is Alie. Zij neemt jullie mee naar 10 games met een alternatieve realiteit.

Sinds een paar dagen ligt The Order: 1886 in de schappen. Deze game speelt zich, zoals de naam al doet vermoeden, af in 1886. Maar dan niet helemaal het 1886 dat wij kennen uit de geschiedenisboeken… Dat zo’n alternatieve geschiedenis goed uit kan pakken, kun je beluisteren in de video Review van Jan en Nino, die de game met een mooi cijfer beloonden. The Order: 1886 is echter niet de eerste game die zich afspeelt in zo’n ietwat andere vertelling van de realiteit. Bekendste voorbeeld van de afgelopen tijd is wellicht Wolfenstein: The New Order, waarin de Nazi’s de Tweede Wereldoorlog wisten te winnen. Maar in deze Feature komen jullie nog veel meer games tegen waarin de historie eens lekker door elkaar is geschud, zoals men dat bijvoorbeeld deed bij Assassin’s Creed, Call of Duty en BioShock.

The Order: 1886

 

Command & Conquer

Albert Einstein was van mening dat de Tweede Wereldoorlog ons alleen maar ellende had opgeleverd. Het verschil met ieder ander weldenkend mens was echter dat hij slim genoeg was om terug te kunnen reizen in de tijd. Hij besloot daarom simpelweg Hitler te vermoorden… Dat klinkt in theorie inderdaad als een super goed idee, maar helaas kreeg in Command & Conquer: Red Alert Rusland daardoor juist alle ruimte om naar de macht te grijpen. Zodoende belandde de mensheid alsnog in een Tweede Wereldoorlog. Het kan echter nog gekker. In Red Alert 3 besluiten de Russen namelijk weer een geheel nieuwe alternatieve geschiedenis te schrijven door Einstein te doden, waardoor Japan magischer wijs aan de macht komt en de wereld in een derde versie van de Tweede Wereldoorlog beland. Zucht…

Command & Conquer

 

Wolfenstein

In de Wolfenstein serie zijn Nazi’s wellicht nog verderfelijker dan in het echt. In deze games hebben ze namelijk de beschikking over occulte krachten en robots. Neem bijvoorbeeld Wolfenstein 3D, waarin William ‘B. J.’ Blazkowicz het opneemt tegen Hitler in een turkoois, mechanisch pak… Of neem de laatste toevoeging aan de serie, Wolfenstein: The New Order dat Blazkowicz in 1960 laat ontwaken uit een coma. Hij ontdekt dat de Nazi’s in 1948 de Tweede Wereldoorlog gewonnen hebben. Zij blijken gebruik te maken van de technologie van een eeuwenoude organisatie, waardoor zij beschikken over allerlei leuke speeltjes, zoals super beton...

Wolfenstein

 

Fallout

In Fallout zijn de fifties nooit voorbij gegaan. Dus alhoewel de games zich in een verwoeste wereld tijdens de 22ste en 23ste eeuw afspelen, doet alles denken aan een naoorlogs Amerika en de nucleaire paranoia die destijds heerste. In dat opzicht doet Fallout ons eigenlijk een beetje beleven hoe de wereld eruit zou zien wanneer het toch erg mis was gegaan... De serie kiest voor een alternatief pad door de geschiedenis, waarbij de transistor niet werd uitgevonden, maar men zich volledig richtte op atoomfysica. In deze bizarre wereld rijden auto’s op atoomenergie, maar belt iedereen nog met een telefoon die sinds 1950 onveranderd is gebleven.

Fallout

 

S.T.A.L.K.E.R.

In de wereld van S.T.A.L.K.E.R. gaat het niet een, maar zelfs twee keer vreselijk mis in Tsjernobyl. Na een tweede explosie raakt de gehele flora en fauna gemuteerd, waaronder ook de menselijke inwoners van de streek. Maar gek genoeg leidde deze tweede explosie in de games er juist toe dat mensen de omgeving rondom de reactoren juist maar wat graag gingen verkennen… Niet eens zo gek eigenlijk, aangezien je er in het echte leven ook gewoon je vakantie naartoe kan boeken.

S.T.A.L.K.E.R.

 

The Order: 1886

In een alternatief Londen bevecht een oude orde ridders een soort halfbloed monsters. Zo rond de zevende of achtste eeuw nam een klein aantal mensen dierlijke kenmerken aan. De meeste gewone mensen vreesden deze ‘monster’, vooral door hun bovennatuurlijke krachten. En ondanks dat de mensheid verreweg in de meerderheid was, brak er een oorlog uit. Geholpen door King Arthur, het mysterieuze goedje Black Water, maar vooral de Industriële Revolutie, zijn de ridders inmiddels aan de winnende hand. Technici en ingenieurs zijn in The Order: 1886 hun tijd namelijk ver vooruit, zodat zij met de ene na de andere uitvinding komen, uiteraard vooral op het gebied van wapentuig.

The Order: 1886

 

Assassin’s Creed

Aan de ene kant is de echte geschiedenis best wel intact gebleven in de Assassin’s Creed serie, maar aan de andere kant houdt men bij Ubisoft ook wel van een stukje alternatieve realiteit. De gedachte dat de Tempeliers en Assassijnen elkaar bevechten, is op zichzelf niet ver gezocht… De gehele complot theorie erachter natuurlijk wel. Klein voorbeeldje uit Assassin’s Creed III: Tyranny of King Washington. In het echt deed George Washington na verloop van tijd iets vrij unieks, hij stond vrijwillig zijn macht af. In deze AC DLC raakt hij echter gecorrumpeerd door de Apple of Eden, waarna hij de gehele inheemse bevolking probeert af te slachten, een reusachtige piramide bouwt, en plannen maakt Engeland binnen te vallen. Niet helemaal zoals het echt is gegaan…

Assassins's Creed

 

BioShock

Andrew Ryan heeft in de jaren ’40 van de vorige eeuw de elite, die het zat was onder de toenemende bemoeienis van de overheid te functioneren, meegenomen naar een stad onder de zee, genaamd Rapture. De inwoners leven al zo’n 20 jaar in een soort retro-futuristische staat, oftewel in een eigen alternatieve geschiedenis. Een ander voorbeeld hiervan vinden we in BioShock Infinite, dat zich in 1912 afspeelt in Columbia. Deze stad in de lucht werd in 1893 tijdens de Worlds’ Fair in Chicago gecreëerd door de Amerikaanse overheid. Onder grote publiciteit en gejuich, in ieder geval totdat de stad betrokken raakte bij een incident ten tijde van de Bokseropstand in China… Historische settingen, waarbij de gebeurtenissen alleen iets anders in de geschiedenisboeken staan vermeld.

BioShock

 

Homefront

Homefront begon op een gegeven moment toch gedeeltelijk overlap te vertonen met onze echte werkelijkheid. Zo was Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il, die in de game doodgaat, ten tijde van de release nog springlevend… Maar al snel daarna niet meer. Met de opvolging door zoonlief Kim Jong-un werd Homefront dus plots een stuk realistischer. Gelukkig is het hem echter nog niet gelukt een superpower te vormen en Japan binnen te vallen, zodat het ook wel mee zal vallen met die enge volgriep epidemie…

Homefront

 

Call of Duty

Ook de Call of Duty franchise heeft een plekje veroverd in deze Feature. Lang niet alles in deze franchise bewandelt een alternatieve route door de geschiedenis, maar toch is ook deze shooter niet altijd even historisch accuraat. Neem bijvoorbeeld Call of Duty: Ghosts, dat een alternatieve tijdlijn volgt waarin het Midden-Oosten is verwoest door een nucleaire aanval en de olieproducerende landen in Zuid-Amerika snel in dit gat springen en The Federation vormen. Deze supermacht laat er geen gras over groeien en beheerst al snel heel Centraal-Amerika en de Cariben. Of wat te denken van Call of Duty: Black Ops, dat zich afspeelt in de alternatieve periode 1961 – 1968, waarbij ik vooral doel op de Zombie Mode in deze game. Of zouden Kennedy, Nixon, Castro en McNamara echt een zombieaanval hebben afgeslagen?

Call of Duty

 

Resistance

De gebeurtenissen in de Resistance serie beginnen af te wijken van de geschiedenisboeken vanaf de Spaans-Amerikaanse Oorlog (1898), die in de games leidde tot een alternatieve Eerste Wereldoorlog die uitmondde in een welvarend Europa en wereldwijde vrede. Hierdoor werd de opkomst van de Nazi’s en daarmee de Tweede Wereldoorlog voorkomen, en ontstond er een geïsoleerd Russisch Rijk dat muren bouwde rond de grens met Europa. Ach, uiteindelijk blijkt geen enkele muur bestand tegen een stel gezellige aliens.

Resistance

Eigenlijk hebben we het dus nog niet zo slecht met onze enige, echte geschiedenis, toch? Of zouden jullie toch liever in een alternatieve (game) versie leven? Laat dit en meer weten in de comments!

REACTIES (41) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord