Tom Clancy-games: van Rainbow Six tot The Division 

Tom Clancy-games: van Rainbow Six tot The Division 2016-03-08T11:56:14
Vandaag wordt er een geheel nieuw deel aan de Tom Clancy-franchise toegevoegd. Om te beschrijven welke games er aan deze nieuwste Ubisoft-titel voorafgingen, lieten we Alie de geschiedenis induiken. Lees in deze Feature alles over series als Rainbow Six, Ghost Recon en Splinter Cell en begin goed voorbereid aan The Division.

De Tom Clancy-games hebben hun naam te danken aan de gelijknamige auteur, die ruim 100 miljoen boeken wist te verkopen. Ondanks dat Clancy niet altijd (volledig) betrokken was bij de ontwikkeling van de games zijn de thema’s en onderwerpen uit zijn boeken, zoals spionage en militaire wetenschap, duidelijk te herkennen. Helaas stierf Clancy in 2013, maar zijn nalatenschap leeft gelukkig voort in de games die nog altijd door het mede door hem opgerichte Red Storm Entertainment (1996) en Ubisoft gemaakt worden.

Tom Clancy hield van games, zo erg zelfs dat hij besloot te investeren in het bedrijf van David Smith. Deze laatste was verantwoordelijk voor de lievelingsgame van Clancy: The Colony. Met behulp van een van de beste vrienden van Clancy (Commodore Doug Littlejohns; een commandant) creëerden ze een onderzeebootsimulator. Aangezien het resultaat de mannen niet tegenviel, besloten ze de volgende stap te wagen en hun eigen studio op te richten. 

Tom Clancy

    

Rainbow Six

De meest succesvolle games van deze Red Storm Entertainment hebben allemaal de naam Tom Clancy in hun titel, zo was de eerste echte grote game van de ontwikkelaar Rainbow Six (1998), een tactische FPS die een nieuwe vorm van realisme introduceerde. Terwijl andere FPS (en Quake-klonen) uit die tijd vooral draaiden om vliegensvlugge reflexen vroeg Rainbow Six om een geheel andere skillset, waaronder planning en geduld. De combinatie van actie met strategie, die een lastige, maar toch ontzettend speelbare game opleverde, vormt tot op heden de kern van de Tom Clancy-franchise.

In de Rainbow Six-games draait het om Rainbow, een door de NATO opgezette uiterst geheime operatie met een eigen inlichtingendienst, die overal ter wereld ingezet wordt om terrorisme te bestrijden. Binnen deze serie draait het zodoende veel meer om stealth, teamwork en tactics dan om pure vuurkracht. Er zijn inmiddels al achttien delen Rainbow Six-games uitgebracht, waaronder Rainbow Six: Vegas (2006). De Rainbow Six-games, waarvan het tactische basisrecept vrijwel onveranderd is gebleven, zijn ook vandaag de dag nog mateloos populair. Zo kwam het meest recente deel Rainbow Six Siege vorig jaar nog uit.

Rainbow Six

   

Ghost Recon

Het succes van Rainbow Six (1998), de expansies en de tweede game in de serie zorgden voor interesse vanuit Ubisoft. De uitgever bood Red Storm Entertainment onder meer de kans om hun games eveneens naar de consoles te brengen, zodat de overname uiteindelijk in 2000 een feit was. Op dat moment was de ontwikkelaar al bezig met een geheel nieuwe serie Tom Clancy-games, namelijk Ghost Recon. In tegenstelling tot de Rainbow Six-games zijn de games binnen de Ghost Recon-serie meer militair van aard, waardoor ze zich bijvoorbeeld voornamelijk afspelen in grotere buitengebieden.

In de inmiddels dertiendelige Ghost Recon-serie ben je de leider van een nieuw opgerichte squad, beter bekend als de ‘Ghosts’. De nadruk in deze games ligt op een systeem waarmee je in real-time tijdens de gameplay kunt veranderen van waypoints en strategie. Wellicht is de Ghost Recon-serie iets toegankelijker dan de Rainbow Six-games, maar desondanks toch net zo moeilijk en realistisch.

Ghost Recon

   

Splinter Cell

Het succes van de Tom Clancy-naam liet Ubisoft verlangen naar een derde goedlopende serie. Mede geholpen door de hype rondome de Metal Gear Solid-games besloot de uitgever een serie games te maken die in het teken stond van stealth, maar dan uiteraard wel ondersteund met dezelfde mate van realisme die de franchise zo kenmerkt. In Tom Clancy’s Splinter Cell (2002) leerden we kennis maken met Sam Fisher. Deze protagonist is onderdeel van een black-ops unit van de NSA. De term ‘Splinter Cell’ slaat op de operatives die tijdens hun solo-veldwerk ondersteund worden door high-tech remote teams. De missies, die veelal in het teken staan van het dwarsbomen van terroristische en vijandelijke aanvallen, laten je informatie verzamelen en terroristen vangen of elimineren.

Splinter Cell focust zich veel meer dan de Rainbow Six- en Ghost Recon-series op de protagonist en het verhaal, waardoor deze game een breder publiek wist aan te trekken. Geholpen door het design en de looks van de game werd het dan ook een van de best verkochte Tom Clancy-titels ooit. Ook opvolgers, zoals Splinter Cell: Pandora Tomorrow en Splinter Cell Chaos Theory, waren uiterst succesvol.

Splinter Cell

   

Uitstapjes en de terugkeer

In 2008 kocht Ubisoft de Clancy-naam op, waardoor de uitgever volledige controle over de toekomst van het merk kreeg en de rol van Tom Clancy zelf verviel. De eerste game die daarna gemaakt werd, was EndWar (2008). Deze RTS-game speelt zich af ten tijde van de Derde Wereldoorlog en laat zich volledig besturen door spraak. Volgens velen ging hierdoor echter de bekende keiharde, tactische uitdaging verloren. Ook H.A.W.X. dat in 2009 uitkwam, kon ondanks dat het eveneens een vermakelijk game was, toch niet geheel voldoen aan de Tom Clancy-naam...

Ubisoft besloot terug te keren naar twee van de oorspronkelijke Tom Clancy-franchises en bracht Ghost Recon: Future Soldier (2012) en Splinter Cell: Blacklist (2013) uit. Beide games gaven fans van het eerste uur precies wat ze wilden, namelijk mooie aanvullingen op de hen zo vertrouwde en geliefde gameplay. In hetzelfde jaar dat Blacklist uitkwam, onthulde Ubisoft met The Division een geheel nieuwe aanvulling op de franchise.

Tom Clancy-games

   

The Division

Samenvattend kan The Division wellicht nog het best omschreven worden als een open world third-person shooter RPG met survival-elementen. Het is aan jou om als lid van ‘The Division’, dat bestaat uit achtergebleven tactische agenten, die wanneer regeringen vallen geheel onafhankelijk van leiding kunnen opereren, de bron van een virus te achterhalen dat op Black Friday via bankbiljetten verspreid is, de verdere teloorgang van de maatschappij te stoppen, en eigenlijk simpelweg te redden wat er te redden valt.

De vernietigbare omgevingen in The Division beloven vrijelijk te exploreren te zijn. Je kunt tijdens de vuurgevechten dekking zoeken, en daarmee meteen een tactisch voordeel behalen. Door xp te verzamelen, kun je je personage, skills, wapens en gear upgraden. In de zogenaamde ‘Dark Zone’ vecht je PvP-gevechten uit, welke in principe (vrijwel) losstaan van de main campaign. In deze modus kun je ook de hulp in schakelen van andere spelers, maar pas op: zij kunnen zich ook tegen je keren.

The Division

Of The Divison de geboorte zal betekenen van een geheel nieuwe serie games binnen de Tom Clancy-franchise moet nog blijken. Wel is zeker dat jullie vanaf vandaag mogen gaan bepalen of deze game de naam van de man, die (in ieder geval geestelijk) aan de wieg stond van zoveel goede games, waard is.

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord