Thief gameplay tips 

Thief gameplay tips 2014-03-07T12:12:12
Thief stal niet alleen het hart van Jan, ook Graddus' ogen beginnen te glinsteren wanneer het over de roofsim gaat. Zelf ambities op het dievenpad? Trek dan een hoodie aan, pak die 'Verlaat de gevangenis zonder te betalen'-kaart uit je Monopolie-spel én check onze onmisbare Thief gameplay tips!

Tien jaar. Dat is hoe lang het duurde voordat we eindelijk weer met meesterdief Garrett door de even mistroostige als magistrale straten van The City konden struinen. Tien lange jaren. Was dit het wachten waard? Ik vind van wel. Thief is namelijk een game voor fijnproevers geworden. Een spel voor mensen met engelengeduld, die het heerlijk vinden als een rat in het donker te wachten op de kans een met diamanten gevulde kroon te gappen. Of een ring vol saffieren. Of anders gewoon een brievenopener.

In ieder geval tast je met deze 5 gameplay tips niet langer in het duister. En snap je ook waarom ik niet nog eens tien jaar wil wachten op de volgende Thief...

Thief gameplay tips

 

1. Laat de sfeer van de City op je inwerken

Jan gaf het al aan in zijn Review: in Thief speel je dan wel als Garrett, de échte hoofdrolspeler is The City. De middeleeuwse stad is al sinds The Dark Project 15 jaar geleden verscheen present, en is in Thief sfeervoller dan ooit. Tussen missies door heb je alle tijd om een en ander eens goed te verkennen. Laat eventuele ADHD-neigingen dus varen, en ga in luipaard-modus. Je weet nooit wat voor wonderlijks je nu weer aantreft.

Echte dieven lopen daarbij natuurlijk niet over straat. Nee, zij nemen de Highway of Thieves - het ingenieuze 'verkeersnetwerk' van daken, stutbalken en andere hooggelegen constructies. Het in parkourstijl rennen over de dievensnelweg is bijna een game op zich. En het uitzicht? Om te stelen zo mooi...

thief gameplay tips

 

2. Gedraag je als een compulsive hoarder

Duidelijk is dat het in Thief allemaal draait om loot. Vette buit, in de vorm van gouden dubloenen, dure broches en onbetaalbare juwelen. Niet voor niets heeft de game een achievement genaamd 'Obsessive Compulsive', die je krijgt wanneer je álle loot in een level verzamelt! Een échte hoarder heeft immers nooit genoeg.

Gelukkig zit de City vol verborgen plekjes: een gesloten deur, een saboteerbaar raam of anders wel een balk om je touwpijl aan vast te knopen. Soms is de beloning 'slechts' wat standaardbuit. Maar weet je als meesterdief je zesde zintuig (lees: Focus) goed te gebruiken, dan stuit je wellicht op een unieke collectible! En dus neem je risisco's om ook op dat schijnbaar onbereikbare riggeltje te belanden, of een tweetal guards hun salarisbuidel te rollen. Houd daarnaast altijd je oren gespitst tijdens conversaties tussen bewoners. De arme drommels zouden zomaar eens de schuilplaats van hun pensioentje prijs kunnen geven...

thief gameplay tips

 

3. Vermaak je met de sullige guards

Guards in middeleeuws getinte games: het is een hemelse combinatie. Want net als in bijvoorbeeld Skyrim, zijn de voetsoldaten in Thief nu niet de meest snuggere pipo's. En dat betekent fun! Allereerst door te gniffelen om meelijwekkende quotes als 'I think I'm getting sick... I know it' en 'I feel a tooth getting loose'. Ah gossie, heeft The Gloom jullie te pakken, jongens? Nou, daar heeft ome Garrett wel een medicijn voor hoor: zweten! Ga bijvoorbeeld maar even kijken waar dat *rinkeldekinkel* rare geluid van brekend glas vandaan komt. Ha, niks gevonden, zeker? Weet je wat, voor straf schiet ik een botte pijl in je reet. En als toetje een takedown op je kop. Koekoek!

Het fijne is dat eenmaal uitgeschakelde guards niet meer spontaan terugkomen. Heeft al dat gefuck dus nog nut ook!

thief gameplay tips

 

4. Neem sidequests aan en upgrade je suf

Naast het volgen van de hoofdverhaallijn, bevat Thief een shitload aan sidequests. Heler Basso is je belangrijkste contactpersoon - check dus na iedere missie of de man nieuwe jobs heeft. Maar ook op andere locaties in The City staan mensen klaar om hun problemen op jou af te schuiven. Prima, zolang ze maar betalen! Daardoor kun jij je weer uitrusten met nieuwe gadgets, of blijvende perks zoals meer Focus of een grotere pijlenkoker. Protip: schaf als eerste de Basso Bond aan. Met dit kleinood krijg je 25% korting op AL je volgende aankopen. Bonuskaart, eat your heart out!

De sidequests kennen overigens allemaal weer hun eigen miniverhaal en puzzeltjes. Zo moet je op een gegeven moment een spiegel stelen van een ziekelijk ijdele dame. Het ding zit echter in een kluis, en je hebt de combinatie niet. Wat blijkt? Die staat weer elders in een kast gekerfd, wat je alleen weer kon weten door het dagboek van de deerne te lezen. Vet!

thief gameplay tips

 

5. Erger je vooral niet aan de schoonheidsfoutjes

Nee, Thief is niet perfect. Maar ik heb het idee dat de game door sommige journo's / gamers onterecht hard wordt aangepakt. Laadtijden, abrupt eindigende tussenfilmpjes, te donker: de kritiek is dubieus en riekt zelfs naar mierenneukerij. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn.

Punt A (meest logisch): men speelt Thief op de verkeerde manier. Dus als een pitbull, in plaats van een hazewindhond. Tja, dan ligt het gewoon puur aan jezelf...

Punt B: de verwachtingen waren onrealistisch hoog. Want kom op, deze reboot doet echt exact wat je ervan mag verwachten. De voortzetting van een geliefde franchise in glorieus HD, zonder teveel nieuwerwetse fratsen. Eenmaal een dief, altijd een dief. Had je echt anders gewild?

thief gameplay tips

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord