The World Ends With You – Vergeten Games 

The World Ends With You – Vergeten Games 2018-04-12T11:57:54
In de Serial Vergeten Games kijkt PeterKoelewijn terug op de obscure games en vergeten toppers die wel een remaster of nieuw deel kunnen gebruiken. Deze keer kijkt hij naar The World Ends With You, een DS-game die binnenkort weleens uit de vergetelheid kan raken.

Als je aan Tetsuya Nomura denkt, dan denk je al gauw aan Final Fantasy en Kingdom Hearts. En ritsen. Maar wat als ik je vertel dat hij in de begindagen van de Nintendo DS een compleet originele game heeft gemaakt met zijn Kingdom Hearts-team? Het is volgende week precies 10 jaar geleden dat The World Ends With You verscheen voor de handheld met de dubbele scherm en nog steeds wordt het gezien als een van Nomura’s beste games.
    

Shibuya Underground

The World Ends With You speelt zich af in een fictieve versie van Shibuya, het populaire winkeldistrict van Tokyo. Jij speelt Neku Sakuraba, een jongen die op mysterieuze wijze is overleden en getransporteerd wordt naar de ‘Underground’, afgekort als UG. De UG is een alternatieve dimensie van Shibuya dat simultaan bestaat naast de echte. Het wordt gebruikt voor de Reapers’ Game: Neku moet in één week diverse opdrachten voltooien anders wordt hij permanent gewist. Weet hij de Reapers’ Game te winnen en zijn tegenstanders te verslaan, dan krijgt hij zijn meest waardevolle bezit terug en wordt hij opnieuw tot leven gewekt.

The World Ends With You     

J-Pop perfectie

Het verhaal van The World Ends With You gaat nog veel dieper, want er blijkt flink wat mis te zijn met de Reapers’ Game en de mensen die het spel runnen. Ook komt Neku diverse tieners tegen die in hetzelfde schuitje als hem zitten, zoals Shiki Misaki. Het zorgt voor een spannende game die de relatief kleine spelwereld van Shibuya nooit eentonig maakt. De soundtrack verdient een speciale vermelding want het is een van de weinige games waarin J-Pop perfect past bij de setting en stijl.

     

Twee partymembers, twee schermen

De gameplay van The World Ends With You is echter nog beter. De Nintendo DS moest in het begin gamers overtuigen dat het dubbele scherm en de touchscreen controls geen gimmicks waren. Square Enix’ RPG was in 2008 een van de titels die deze systemen het beste toepaste in de gameplay. Neku heeft tijdens de game vrijwel altijd een partner en tijdens gevechten worden ze gescheiden van elkaar via de 2 DS-schermen. Ze vechten wel tegen dezelfde vijand maar via een zogenaamde ‘light puck’ wissel je steeds van speelbaar personage. Het personage op het onderste scherm kan psych-aanvallen gebruiken middels touchscreen bewegen. Het bovenste personage wordt ondertussen gewoon met knoppen bestuurd. Je begrijpt dat dit een flinke leercurve heeft maar als je de intense gameplay eenmaal onder de knie hebt is het briljant. En hoe hoger de sync ratio tussen Neku en zijn partner, hoe sneller het switchen tussen personages gaat. Neku’s aanvallen zijn gekoppeld aan de batches die hij draagt. Ook zijn kleren kunnen het verschil maken want je wordt sterker als je de kledingmerken draagt die op dat moment in zijn in Shibuya.

The World Ends With You              

Waarom is de game vergeten?

The World Ends With You ontving wereldwijd lof voor zijn verhaal, originele stijl en het goede gebruik van de Nintendo DS-functies. Dat betekent helaas niet dat het een commercieel succes was en voor velen vloog de game dan ook onder de radar. Gelukkig heeft de game altijd een warm plekje bij Square Enix en zeker Tetsuya Nomura gehad. Zo gaf Nomura de hoofdpersonages gastrolletjes in Kingdom Hearts: Dream Drop Distance voor de 3DS.

Square Enix bracht in 2012 The World Ends With You: Solo Remix uit voor iPhone en iPad. De remaster kreeg wat kritiek vanwege het pittige prijskaartje (voor een app) en de beslissing om het vechtsysteem te vereenvoudigen zodat het op 1 scherm werkt. Het is naar mijn mening een prima versie van de game en de superieure touchscreen controls ten opzichte van de DS maken The World Ends With You zelfs beter speelbaar. De game verscheen later ook voor Android-toestellen maar daarna bleef het weer jaren stil… tot begin dit jaar.

The World Ends With You

Tijdens een Nintendo Direct in januari werd The World Ends With You: Final Remix aangekondigd. De game lijkt grotendeels gebaseerd te zijn op de Solo Remix remaster, met de toevoeging van JoyCon controls én een extra scenario dat zich na het oorspronkelijke einde gaat afspelen. Is Square Enix misschien van plan om ons klaar te maken voor een The World Ends With You 2? Nomura heeft in de loop der jaren in meerdere interviews interesse getoond in het uitbreiden van het The World Ends With You-universum. Wat dat betreft is de Nintendo Switch een uitstekend platform om de RPG naar te porten; kleinere games zien hun verkopen gigantisch stijgen zodra ze op de eShop verschijnen. Afhankelijk van het succes van de port, kan The World Ends With You misschien eindelijk een franchise voor Square Enix worden.

            

Vergeten Games Serial

Nu lezen:

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord