The Legend of Korra is Avatars grandioze, chaotische opvolger 

The Legend of Korra is Avatars grandioze, chaotische opvolger 2020-02-21T14:38:43
De live-actionversie van Avatar: The Last Airbender – een van de beste series ooit – verschijnt dit jaar op Netflix. Nadat Jacco daar vol passie over vertelde, duikt hij nu in de grandioze, chaotische opvolger: The Legend of Korra.

Avatar: The Last Airbender is té goed om niet elk jaar te kijken. Althans, dat doe ik. Een merkwaardige bijwerking hiervan is dat ik lang niet zo vaak terugkeer naar diens opvolger, The Legend of Korra. Waar ik The Last Airbender kan uitschrijven, had ik Korra’s verhaal niet helemaal meer op een rijtje. Dat maakte mijn recente binge van de blu-ray-box echter extra bijzonder. Het deed me denken aan het euforische moment waarop ik de serie voor het eerst keek. Ik was vergeten hoe mooi het is, hoe natuurlijk de wereld zich heeft ontwikkeld en hoe bijzonder Korra als personage is. Ik was vergeten hoe chaotisch de structuur soms is, hoeveel stereotypes het breekt en hoe het verleden van de franchise op een waardevolle manier is geïntegreerd. Man, waar moet ik beginnen?

The Legend of Korra

Een natuurlijke ontwikkeling

Nou ja, misschien bij het begin. The Legend of Korra start met een onvermijdelijke, maar schokkende constatering: Avatar Aang is gestorven en de zeer getalenteerde Korra van de Waterstam is de volgende spil tussen chaos en orde. De techniek is in de afgelopen zeventig jaar sterk vooruitgegaan, waardoor de zorgvuldig opgebouwde wereld in The Last Airbender op sommige aspecten onherkenbaar is veranderd. Het is even wennen aan het feit dat er nu elektriciteit is en het door Aang gestichte Republic City krioelt van de auto’s, maar deze technische vooruitgang is juist waar de wereld wederom getuigt van ongekende doordachtheid. Metaalsturen heeft deuren geopend naar talloze industrieën, dankzij verbeterd transport heeft handel een vlucht genomen en als gevolg daarvan is er een kloof tussen arm en rijk ontstaan. Het laat de serie op natuurlijke wijze ontzettend fris aanvoelen.

Dat onderstreept ook Korra zelf, die praktisch het tegenovergestelde is van de door monniken opgevoede luchtmeester Aang. Korra is getalenteerder als het gaat om het sturen van de vier elementen, maar ook een heethoofd dat iets te graag geweld inzet om problemen op te lossen. Haar groei als persoon is dan ook – net als die van Aang in Avatar: The Last Airbender – bijzonder intrigerend en een van de beste uit de gehele franchise. Hoe vaak Korra ook zorgt voor vrede, keer op keer krijgt ze te horen dat de Avatar er niet meer toe doet. Dat ze de titel niet waardig is en niks begrijpt van deze nieuwe wereld.

Ze breekt een aantal keer gedurende de serie, maar haar toestand na het gevecht met de anarchistische luchtmeester Zaheer gaat een stuk verder dan wat elke tekenfilmmaker met de held zou doen. Ik kreeg een brok in m’n keel toen ik voor het eerst een emotioneel uitgeputte Korra in een rolstoel zag, en haar revalidatie – die zo’n half seizoen in beslag neemt – is een lijdensweg. Korra lijdt namelijk aan een posttraumatische stressstoornis en ze heeft drie jaar nodig om daarvan te herstellen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de schrijvers dergelijke onderwerpen niet uit de weg gaan en op een empathische manier behandelen.

The Legend of Korra

Prachtige bende

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de omringende cast van personages niet zo ‘perfect’ is als die uit Avatar: The Last Airbender. Team Avatar bestaat uit Korra, rijkeluisdochter Asami en de gebroeders Mako en Bolin. De meesten van hen ontwikkelen zich op een toffe manier, maar tegenover de hilarische aardmeester Bolin staat de relatief saaie Mako, die na het vervallen van de liefdesdriehoek er vaak maar een beetje bijhangt. Verder heb je de toffe personages Tenzin, een strenge luchtmeester die moeite heeft om in de voetsporen van zijn vader Aang te treden, en Lin Beifong, wiens familieproblemen haar gevoelloze karakter verklaren.

Het probleem met de personages is dat het de serie soms ontbreekt aan focus. Dat heeft onder andere te maken met Nickelodeon, dat makers Bryan Konietzko en Micheal Dante Dimartino aanvankelijk slechts één seizoen toezegde, waardoor de schrijvers in tegenstelling tot The Last Airbender geen groter overkoepelend plot konden plannen. Ook werd de serie bizar genoeg halverwege exclusief voor internet gemaakt, om later toch weer uitgezonden te worden op tv. Vanwege die onzekerheden staat elk seizoen op zichzelf en worden er constant nieuwe personages geïntroduceerd. Ik vraag me oprecht af waar Nickelodeon mee bezig was, want de makers hadden hun strepen op voorhand al dubbel en dwars verdiend.

The Legend of Korra

Dat gebrek aan focus is vooral merkbaar tijdens het tweede seizoen, dat veruit het slechtste is van de vier. Er is een overdaad aan nieuwe personages en er gebeurt té veel om elke gebeurtenis gewicht te geven. Er woedt een burgeroorlog, de wereld tussen mensen en geesten wordt geopend, er is liefdesdrama, Bolin wordt een filmster, Tenzin haalt pijnlijke herinneringen op, het meisje Jenora kan uit haar lichaam treden (???) en exact in het midden van het seizoen wordt alles onderbroken door een – heel gaaf – tweeluik over de eerste Avatar. Vergeleken met elke andere animatieserie is het tweede seizoen nog steeds ontzettend goed met genoeg memorabele momenten, maar vergeleken met de torenhoge kwaliteit van de franchise zelf is het een bende.

Toegegeven, er schort soms wel meer aan Korra’s anders zeer consistente schrijfwerk. Waar de regels van Avatar: The Last Airbender logisch worden opgerekt met bijvoorbeeld bloedsturen en metaalsturen, worden sommige dingen vanwege het gebrek aan focus niet of amper uitgelegd. Korra’s transformatie in de Tree of Time, lava kunnen toveren vanuit solide steen en Jenora’s spirituele krachten moet je maar voor lief nemen. Wellicht heeft het iets te maken met het ontbreken van hoofdschrijver Aaron Ehasz, die momenteel werkt aan The Dragon Prince op Netflix.

The Legend of Korra

Confrontaties

Gelukkig volgt het hoogtepunt van de serie kort daarna met het derde seizoen, en de eerder genoemde revalidatie van Korra in het laatste seizoen. Met name de zeer gelaagde antagonist Zaheer maakt het plot enorm interessant, want voorheen stonden luchtmeesters nog bekend als wijze, goedwillende mensen. Zaheers anarchistische filosofie, sluwe methoden en intimidatie van iedereen waar Korra van houdt, zorgt voor een constante dreiging. De meeste antagonisten van Korra komen vanwege hun ideologieën sowieso beter uit de verf dan die in The Last Airbender. De communist Amon neemt de gave van stuurders af uit een pervers streven naar gelijkheid en de fascist Kuvira kiest voor een dictatuur om orde te scheppen in het Aarderijk.

De confrontaties met deze mensen bewijzen daarnaast dat de animatie van The Last Airbenders gevechten slechts het topje van de ijsberg besloeg. The Legend of Korra zit namelijk vol met bloedstollende, prachtige gevechten. Of het nou de MMA-achtige stijl in de probending-sport is, of Tenzins majestueuze, vederlichte bewegingen wanneer hij het opneemt tegen Zaheer in een strijd tussen leven en dood: het is een waar genot om te aanschouwen, op enkele momenten met matige CGI na dan.

The Legend of Korra

Stereotypes

De serie kent een zinderende finale die op wonderbaarlijke wijze personages als Mako toch nog een bevredigend einde geeft. Los van het spektakel en het gevoel dat Korra écht ten einde kwam, leefde ‘Korrasami’ destijds onder kijkers: de start van Korra’s relatie met Asami. De hints ernaar zijn subtiel en een deel van de fans stond zoals verwacht op hun achterste benen, maar uiteindelijk is de relatie het zoveelste voorbeeld van hoe de serie maar al te graag stereotypes doorbreekt met sterke vrouwen, lhbti-personages en lichamelijk beperkten.

Uiteindelijk is The Legend of Korra een soms incoherente, maar briljante opvolger van een van de beste series ooit. Ik ben dankbaar dat de makers zo zorgvuldig zijn omgegaan met de wereld, en dat Korra zo’n prachtig personage is. Dus mocht je zijn afgehaakt tijdens het tweede seizoen, of Korra helemaal nog nooit hebben gezien, dan weet je wat je te doen staat!

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord