Star Wars: The Old Republic: 7 jaar later 

Star Wars: The Old Republic: 7 jaar later 2018-12-06T12:06:12
Alhoewel ze weet dat de tijd vliegt, kon Alie toch bijna niet geloven dat het alweer bijna 7 jaar geleden is dat Star Wars: The Old Republic uitkwam. Onze redactrice vond het daarom de hoogste tijd om te kijken wat BioWare en EA allemaal veranderd/toegevoegd hebben aan de MMORPG.

Het is inmiddels precies 6 jaar, 11 maanden en 14 dagen geleden dat Star Wars: The Old Republic uitkwam op de PC. In deze 6 jaar, 11 maanden en 14 dagen is er een hoop veranderd. Hoogste tijd dus om eens te kijken wat er allemaal nieuw is in de MMORPG.

Star Wars: The Old Republic SWTOR
      

Van een subscriptie naar een hybride F2P

20 december 2011 werd Star Wars: The Old Republic (SWTOR) uitgebracht op PC. Na drie dagen had de game al meer dan een miljoen subscribers. Het werd daarmee de snelst groeiende MMO ooit. Zoals dat echter gaat met MMO's verdwenen er ook weer snel een hoop mensen. Om nieuwe mensen te lokken/oude spelers te verleiden terug te komen, kreeg de game in 2012 een F2P-optie.

Inmiddels kun je spelers zelfs opdelen in drie smaakjes: Premium, Preferred en Free-to-play. De mensen met het label Premium zijn de subscribers, Preferred-spelers zijn de mensen die meer dan €5 aan de game hebben uitgegeven, terwijl F2P-spelers echt met gesloten portemonnee spelen. Die Preferred-status krijg je overigens ook als je in het verleden een sub hebt gehad.

Eigenlijk moet je de F2P-versie van SWTOR zien als een hele uitgebreide demo. Je kunt weliswaar heel veel content checken, maar toch is je account bijzonder gelimiteerd. Denk aan een cap op je hoeveelheid currency, het niet kunnen dragen van high-end gear en geen toegang hebben tot de content uit (latere) expansies. Als Preferred-speler heb je net effe wat meer toegang tot quality-of-life-features, zo heb je bijvoorbeeld meer character-slots, kun je wel mail versturen en is de cooldown op je quick travel korter.

Wil je echt alle content kunnen checken, dan zit er echter niets anders op dan een sub af te sluiten. Dat hoeft overigens niet voor de rest van je SWTOR-carrière: een maandje is genoeg om alle expansies permanent te unlocken. Blijvend subben heeft echter wel z'n voordelen, zoals: sneller levelen, rested xp en toegang tot Operations.

Star Wars: The Old Republic SWTOR
     

Hoe F2P is SWTOR echt?

Mocht je SWTOR eens willen checken dan doe je dat waarschijnlijk in eerste instantie met een F2P-account. Ik ga daarom even wat dieper in op deze gratis versie.

SWTOR biedt heel erg veel content voor de F2P-speler. Zeker als je vooral speelt om te genieten van de verhalende quests en het persoonlijke verhaal van je klasse te checken, zul je niet zoveel problemen ondervinden. Oké, je moet je bags vaker legen en merkt na level 20 dat je langzamer xp verdient, maar dat staat je singleplayer-ervaring echter amper in de weg. Ter vegelijking kijken we effe naar World of Warcraft. De gratis versie van die game laat je maar tot level 20 levelen en geeft je vrijwel geen enkele quality-of-life-features. Dan doet SWTOR dat toch best netjes. Mocht je echter iemand zijn die een MMO helemaal wil uitwonen, dan kun je echter niet anders dan (een maandje) subben. Anders loop je tegen hetzelfde "probleem" aan als ik vijf jaar geleden: een gebrek aan endgame-content.

Mocht je subben, verwacht dan overigens niet dat alles in SWTOR plots gratis is. De in-game-winkel staat voor Premium-leden net zo vol als voor F2P-spelers. Kleurtjes voor je lightsaber, rassen en gear; oppassen geblazen als je gevoelig bent voor microtransacties en lootboxes.

Star Wars: The Old Republic SWTOR
    

Het SWTOR van vroeger

Ik speelde SWTOR tot een jaartje of vijf geleden vrij fanatiek. Ik was dol op de hiervoor al genoemde verhalende quests, waar zo duidelijk de BioWare-stempel op gedrukt is. Elke (overkoepelende) klasse kent zijn eigen storyline. Je kunt kiezen tussen de Republic of Sith, die elk vier heel verschillende klassenverhalen kennen. Daarbinnen heb je ook nog de mogelijkheid om je personage goed of slecht te maken. Zo kun je best een Sith met een geweten spelen, of juist voor een gemene Jedi kiezen. Ik speelde bijvoorbeeld als een Sith Sorcerer met een hart van goud. Een andere feature die ontzettend à la BioWare voelt, is de toevoeging van companions. Gaandeweg verzamel je steeds meer aanhangers, die je mee kunt nemen op missies, waar je gesprekken mee kunt aanknopen en die je zelfs kunt romancen. Mijn Sorcerer had het bijvoorbeeld erg gezellig met de Bounty Hunter Andronikos Revel.

Als BioWare-fan had ik dus de tijd van mijn leven. Ik vermaakte me uitstekend met mijn verhalende quests en mijn companions. Toch moest ik op een gegeven moment eerlijk toegeven dat de game wel erg weinig endgame-content kende. Een potje PvP hier, een dungeon daar... Na een jaartje had ik het wel gezien.

Star Wars: The Old Republic SWTOR
    

De zes expansies van SWTOR

Gelukkig zijn er sinds de release van SWTOR al zes expansies uitgekomen: Rise of the Hutt Cartel (2013), Galactic Starfighter (2014), Galactic Strongholds (2014), Shadow of Revan (2014), Knights of the Fallen Empire October (2015) en Knights of the Eternal Throne (2016). Deze uitbreidingen voegden onder meer gebieden, verhalen, features, modi en systemen toe. Hierdoor is SWTOR inmiddels uitgegroeid tot een afwisselende game, waarin gelukkig veel meer te doen is dan vijf jaar geleden.

De oplettende lezer heeft gezien dat de laatste expansie echter ook alweer een fikse poos geleden uit is gebracht. Dat betekent niet dat de game niet meer ondersteund/onderhouden wordt. Zo zie ik in mijn launcher een nieuwe companion, een nieuwe warzone en update 5.10 voorbijkomen.

Star Wars: The Old Republic SWTOR
    

Mijn huidige ervaring in SWTOR

Dankzij mijn eerdere sub begin ik de game met een Preferred-status. Dat betekent dat mijn gameplay minder karig is dan de mensen die de game gratis checken, maar ik alsnog niet de volledige SWTOR-ervaring krijg. Ik kan bijvoorbeeld niet bij de nieuwste expansies. Toch een maandje subben dan maar...

Ditmaal maak ik een Jedi Shadow aan. Na vijf jaar geleden de Dark Side verkend te hebben, is het nu tijd om de Republic bij te staan. Net zoals vroeger vermaak ik me weer uitstekend met questen. Voor de grap noemde ik de game voorheen ook wel eens de beste singleplayer MMO die ik ken. Een uitspraak waar ik nog steeds achter sta – ook al is ESO een goede tweede. Ik moet mezelf er zelfs aan herinneren ook wat andere content te checken, zoals de Space Combat en Strongholds. Gelukkig vallen ook deze (voor mij) nieuwe features niet tegen.
     

6 jaar, 11 maanden en 14 dagen later

Kort gezegd biedt SWTOR je nu een veel completere ervaring dan vroeger. Ik blijf de game daarom ook nog wel een poosje spelen. Om te beginnen moet ik het verhaal van mijn Shadow Jedi nog uitspelen. En daarna zijn er dus nog 6 verhalen om te checken.. Met andere woorden: een best goed bestede €12,99.

Spelen jullie Star Wars: The Old Republic? En zo ja, hoe lang al? Of lijkt het jullie leuk de game alsnog eens te proberen? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

Star Wars: The Old Republic SWTOR
     

De x jaar later Serial

Donderdag 8 november – Guild Wars 2: 6 jaar later

Donderdag 3 januari - Runescape: 17 jaar later
    

Eerder in deze Serial

Elder Scrolls Online: 4 jaar later
    

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord