Sony toont Project Morpheus tijdens GDC: VR-bril voor PS4 

Sony toont Project Morpheus tijdens GDC: VR-bril voor PS4 2014-03-19T10:35:56
What if I told you dat Sony een VR-bril voor de PlayStation 4 aan het maken is, zou je dit dan geloven? Gelukkig heeft het Japanse hardwarebedrijf de bril vannacht onthuld op de GDC. De hardware met de codenaam 'Project Morpheus' is officieel aangekondigd samen met de eerste details.

Tijdens de presentatie genaamd "Driving the Future of Innovation at Sony Computer Entertainment" heeft Sony haar VR-bril onthuld. SCE Worldwide Studio baas Shuhei Yoshida en SCEA Research and Development director Richard Marks vertelden over de ontwikkeling van het nieuwe stukje hardware.Project Morpheus

Yoshida zei dat Sony in 2010 al begonnen is met het onderzoeken van Virtual Reality bril. In de presentatie op de GDC kwamen verschillende prototypen van 'Project Morpheus' voorbij. Yoshida liet weten dat ze op een van de eerste versies van het project een demo van God of War draaiende hadden gekregen.

Prototypes

"3D and motion capture can take players to other levels, but VR takes things even further."

'Sony experimenteert al langer met het vooruit duwen van de mogelijkheden om games te spelen, dit hebben we onder ander gedaan door games in 3D te ondersteunen en de PlayStation Move te implementeren. Virtual Reality is voor ons de volgende stap om de mogelijkheden om games te spelen vergroten', zo zei Yoshida.

Poject Morpheus is geen product dat al af is, er wordt namelijk nog constant aan gesleuteld door de werknemers van Sony. Om de reacties en ideeën van gamedevelopers te kunnen aanhoren, heeft Sony besloten om de bril tijdens de GDC te onthullen. Het project heeft een speelbaar demomodel op de beursvloer staan.

Sony heeft zichzelf zes doelen gesteld voor de bril:

 1. VR is a Medium, not a Peripheral
 2. Precense is the killer app
 3. Games are only one type of content
 4. Emotion is amplified
 5. The experience is social
 6. It is for everyone

Door deze doelen te behalen, hoopt Sony om van de VR-bril een succes te maken.

Presentatie GDC

Project Morpheus specs

 • De bril maakt gebruik van LCD technologie in de display.
 • Het beeldscherm in de bril is 5"
 • De resolutie is 1920xRGBx1080, per oog is dat 960xRGBx1080
 • De field of view is 90 graden
 • Tracking: 1000Hz en volledige 360 graden rotatie
 • Sensors: Gyroscope en accelerometer
 • Connection interface: HDMI + USB
 • Functies: 3D audio en Social Screen

De bril is op vele manieren te verstellen en moet ook bij langdurig gebruik comfortabel blijven zitten. Verder laat het bedrijf achter 'Project Morpheus' weten dat lage latency, hoge framerate, rendering van clean images, 3D audio en goede kalibratie erg belangrijk zijn.  De bril werkt op de PS4 via een snoer van 5 meter. Sony is op dit moment bezig om de bril draadloos te maken. Er is nog niet bekend of de bril ook compatibel wordt met de PC en mocht de bril draadloos worden, dan wordt de PS Vita ook overwogen.

Op de GDC is de bril te testen met speelbare demo's van The Deep (een diepzee duikspel van Sony), Eve: Valkyrie, Thief en de PS Move-game The Castle.

Tijdens de vragenronde liet Sony nog los dat de bril zo snel mogelijk uit moet komen en zo goedkoop mogelijk moet zijn. Verder gaan er geruchten dat de DriveClub, Gran Turismo, een game van Media Molecule en een game van Sony Santa Monica gebruik gaan maken van de VR-bril. Project Morpheus

Oculus Rift

De vergelijking met de Oculus Rift kon natuurlijk niet uit blijven. Geoff Keighley van GameTrailers.com liet weten dat de bril van Sony een betere beeldkwaliteit heeft en een betere spelervaring biedt. Yoshida noemde de Oculus Rift ook tijdens zijn presentatie en roemde het feit dat die bril een innovator is geweest in de VR-sector. De cognitie dat brillen bij gamers horen wordt steeds meer werkelijkheid. Gisteren was ook al te lezen dat Microsoft met een VR-bril bezig zou zijn. Voor welke bril gaan jullie?

REACTIES (57) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord