Slechte games die super verkochten  

Slechte games die super verkochten 2015-06-29T14:13:01
Jezelf volvreten bij McDonalds, luidkeels meeblèren met de Toppers of op de tribune zitten bij een Feyenoordwedstrijd. Niet de meest smaakvolle activiteiten, maar wel retepopulair. Net als het spelen van sommige games, eigenlijk. Graddus kent er wel een paar...

Wanneer je de Power Unlimited leest, hoef je letterlijk nooit meer een miskoop te doen. Toch gebeurt het af en toe wel. En oké, oké: zelfs wij redacteuren rijden héél soms een scheve schaats. Maar zo MASSAAL als bij onderstaande spellen...?

 

Wii Sports

Aantal exemplaren verkocht: 82,69 miljoen (maar echt)

Waarom is het kut?
Toegegeven: van alle Wii-bewegingsmeuk, is Wii Sports nog de minst erge. Minder kut dan het op kinderen, tantes en grootvaders gerichte Wii Play of Wii Shi... uhm, Fit, in ieder geval. Neemt niet weg dat dit een vreselijk product is. Een afgeraffeld kliekje vol 'sportactiviteiten' die ofwel niet werken, of gewoon te saai voor woorden zijn. Blegh.

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Omdat het spel gebundeld werd met de Wii. En daarvan gingen ongeveer 4964896723596725392735925835972159 stuks over de toonbank.

Wii Sports

  

Call of Duty: Ghosts

Aantal exemplaren verkocht: 19 miljoen

Waarom is het kut?
Geen vernieuwing, cashcow, uitmelkerij: Call of Duty is al jaren de gebeten hond. En wanneer je naar Ghosts kijkt, is die kritiek prima te begrijpen. Dit is zonder twijfel het minste deel in de serie, waarin de clichés zich opstapelen en de productiewaarden ook nog eens onderaan de ladder staan. Gelukkig maakte Advanced Warfare vorig jaar veel goed. 

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Hé, het is fokking Call of Duty! Daarnaast verscheen Ghosts een jaar na het vette Black Ops II, en zaten de fans derhalve nog op een roze wolk.

call of duty: ghosts

  

Kinect Adventures!

Aantal exemplaren verkocht: 24 miljoen

Waarom is het kut?
Ja, Wii Sports is een ongeïnspireerde zooi minigames, maar die shit was tenminste nog origineel. Kinect Adventures! is zelfs dát niet, want dit is gewoon een goedkope rip-off van Nintendo's casual succes. Net als die Xbox Avatars een goedkope rip-off zijn van de Mii's. En de Kinect een goedkope rip-off van de Wii. En d...

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Hetzelfde verhaal als bij Wii Sports: Kinect Adventures! zat gebundeld bij Microsoft's bewegingsgestuurde controller. Dat iemand deze game vrijwillig gekocht heeft, lijkt me onwaarschijnlijk.

Kinect Adventures!

 

Super Mario Bros. 2

Aantal exemplaren verkocht: 10 miljoen

Waarom is het kut?
Wanneer Super Mario op het doosje staat, verwacht je topkwaliteit. En die krijg je ook. Meestal. Want soms zijn z'n games 'alleen maar' erg leuk (Sunshine), stiekem zwaar gaar (Mario is Missing!) of gewoon pure middelmaat. Zoals Super Mario Bros. 2, een port(!) van de Japanse game Doki Doki Panic met de slechtste spring-physics in een Mario-game ooit. OOIT.

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Alles met de naam Mario verkoopt. Echt waar: zelfs Mario Balotelli vindt altijd weer een nieuwe club!

Super Mario Bros. 2

 

The Getaway

Aantal exemplaren verkocht: 3 miljoen

Waarom is het kut?
Aan het begin van het millenium stond het sandbox-genre nog in de kinderschoenen. Grand Theft Auto III had net laten zien hoe het moest, dus wilden ook andere ontwikkelaars/uitgevers een graantje meepikken. Sony onder andere, met The Getaway. Een miljoenenproject dat dankzij z'n saaie verhaal en gameplay echter nooit wist te overtuigen.

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Het budget was immens, het idee van een realistische GTA in Londen wreed. Zo wreed zelfs, dat Sony het met The Getaway: Black Monday in 2004 nog eens opnieuw probeerde. En opnieuw faalde.

The Getaway

 

South Park Rally

Aantal exemplaren verkocht: 3 miljoen

Waarom is het kut?
Zeker in de jaren '90 waren licentiegames vaak slecht. Schaamteloze incashers op de goede naam van een film, serie of ander entertainmentproduct, met gedrochten als South Park Rally als resultaat. Zo is de besturing van deze Mario Kart-kloon bedroevend, en is het grafisch gezien nóg lelijker dan de TV-show. 

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Puur en alleen vanwege South Park. Oh, en dat Saddam Hoessein als power-up in de game zat, natuurlijk.

South Park Rally

 

Candy Crush Saga

Aantal exemplaren verkocht: 90 miljoen

Waarom is het kut?
Buiten dat het de meest simpele 'game' ooit is, bedoel je? Nou eh, wat dacht je van de rete-irritante uitnodigingen op Facebook? Dat je op elke familieverjaardag aan je nichtjes moet uitleggen dat je wel gamer bent, maar geen Candy Crush speelt? Of - God verhoede het - dat ontwikkelaars massaal denken 'fuck het, waarom zouden we ons best nog doen als die simpele shit ook verkoopt?'...

Waarom heeft het toch goed verkocht?
Omdat er kennelijk genoeg kermisgangers zijn die denken dat drie-op-een-rij'en met snoepjes het beste is wat gaming te bieden heeft. Arme schapen.

Candy Crush Saga   

Lees hier over de films die veel verdienden, maar het niet verdienen, volgens de redactie van FilmFan.nl!

REACTIES (105) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord