Science fiction films die je moet zien voor Deus Ex: Mankind Divided 

Science fiction films die je moet zien voor Deus Ex: Mankind Divided 2016-08-22T09:59:37
Deus Ex: Mankind Divided verschijnt binnenkort en brengt ons een flinke dosis cyberpunk, inclusief existentiële vragen en lange leren jassen. Deus Ex staat op de schouders van reuzen in het science fiction filmgenre. PeterKoelewijn vertelt je welke scifi klassiekers je moet zien voor je aan Deux Ex: Mankind Divided begint!

Kunst heeft inspiratie nodig en dat betekent dat kunstenaars weleens iets… uhm, lenen zonder het te vragen. In het geval van games worden films veel gebruikt als inspiratiebron. Onderstaande films kan ik sowieso van harte aanbevelen maar met Deux Ex: Mankind Divided in aantocht, is de perfecte tijd aangebroken om ze te kijken!

 

RoboCop (1987)

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven was in de jaren ’80 helemaal tot in Hollywood een enorme baas. RoboCop uit 1987 is misschien wel zijn beste film. Detroid is in de toekomst een nog grotere schijtstad geworden en megacorporaties hebben de politie overgenomen en proberen ze met robots overbodig te maken. Politieagent Alex Murphy is een proefkonijn. Nadat hij bijna letterlijk kapot geknald wordt door een stel criminelen, bouwen ze zijn lichaam om tot een cyborg politieagent. Deze RoboCop werkt volgens een computerprotocol maar zijn menselijke identiteit neemt langzaam over.

RoboCop

Verhoevens stijl is niet alleen bekend omdat hij seks en geweld onverbloemd laat zien, in onder meer RoboCop toont hij een verdomd cynische visie op de Amerikaanse media. Daarnaast heeft het verhaal van RoboCop zelf veel raakvlakken met dat van Adam Jensen, die in Human Revolution na een zwaar gevecht weet te overleven met behulp van augmentations.

     

Ghost in the Shell (1995)

Een van de hoogst aangeprezen animefilms ter wereld is een nog grotere inspiratiebron voor Deus Ex. In het futuristische Tokio van Ghost in the Shell leven mensen als volledige cyborgs. Hun totale identiteit wordt opgeslagen in het cybernetische brein, zo ook dat van majoor Motoko Kusanagi. Zij leidt een eenheid bij de politie die cyberterrorisme bestrijdt. Doordat mensen in computers leven, is de mogelijkheid voor hackers ontstaan om een persoon totaal over te nemen.

Ghost in the Shell

Deus Ex: Mankind Divided leent gretig van Ghost in the Shell, met o.a. de vormgeving van de stad en het design van de machines en augmentations, wiens transformaties net als in de anime heel organisch overkomen. Ghost in the Shell heeft ook veel invloed gehad op de volgende film…

     

The Matrix (1999)

The Matrix was ooit de coolste film ter wereld maar ik kan me voorstellen dat jongere generaties hem nog geen kans hebben gegeven. Die kleine zonnebrilletjes en zwarte leren outfits schreeuwen jaren ’90, dus ik neem het jullie niet kwalijk. Niettemin is The Matrix een van de meest invloedrijke cyberpunk films ooit gemaakt.

The Matrix

Het vertelt het verhaal van Neo; een beruchte hacker die door andere hackers wordt benaderd met een vraag: gelooft hij dat zijn realiteit eigenlijk een simulatie is? Neo speelt het spelletje mee maar komt er tot zijn schok achter dat hij, samen met de rest van de mensheid, echt in een simulatie leeft. Machines hebben in de werkelijkheid de wereld overgenomen en gebruiken mensen nu als brandstof, met de Matrix als een simulatiewereld om hun ‘crops’ kalm en tevreden te houden. Is Neo de messias die de strijd tegen de machines kan winnen en de mensheid kan bevrijden?

The Matrix heeft veel film- en gamegenres beïnvloed. Zwarte leren jassen met zonnebrillen bestaan al eeuwen maar Neo, Trinity en Morpheus maakten de combo iconisch. Adam Jensen voegt er een eigen draai aan maar niemand bij Eidos Montreal kan de gelijkenissen ontkennen.

      

District 9 (2009)

Deus Ex: Mankind Divided moet nog uitkomen maar het heeft zijn portie aan controverse al ontvangen. De game speelt zich 2 jaar na Human Revolution af, waar op het eind een virus alle mensen met augmentations agressief maakte. Veel mensen stierven daarbij en sinds dat incident worden cyborgs gediscrimineerd en moeten ze zelfs apart leven. De term ‘mechanical apartheid’ wordt in de game gebruikt, wat natuurlijk associaties oproept met het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Geen fijn tijdperk om je game mee te associëren en volgens critici een smakeloze benaming.

District 9

Maar goed, Eidos Montreal waagt de gok en het is zeker niet het eerste science-fiction verhaal dat apartheid verkent. In District 9 stranden kreeftachtige aliens in de jaren ’80 met hun ruimteschip in Kaapstad. De aliens worden naar een kamp gebracht waar ze decennia later nog steeds leven en als minderwaardige wezens worden behandeld door de lokale bevolking. De tweede helft van District 9 levert meer actie dan sociaal commentaar maar de film werd alsnog bejubeld om zijn analogie voor apartheid.

      

Ex Machina (2015)

Mensen die zichzelf deels mechanisch maken is één ding, maar wat als een robot zichzelf menselijk probeert te maken? Dat is wat Ex Machina verkent. Een programmeur wordt uitgenodigd door zijn Steve Jobs-achtige CEO om een Turing test uit te voeren op zijn nieuwste AI, genaamd Ava. De Turing test is een echt bestaande test waarbij, eenvoudig uitgelegd, een kunstmatige intelligentie een mens moet overtuigen dat het ook een mens is. Uitgezonderd van een menselijk gezicht ziet Ava er nog als een robot uit dus dat wordt moeilijk. Niettemin begint de hoofdrolspeler gevoelens te krijgen voor de AI. Ook heeft zijn baas andere motieven achter de uitnodiging zitten.

Ex Machina

Los van de naam lijken Deus Ex en Ex Machina niet veel met elkaar gemeen te hebben. Maar net als de eerder genoemde films delen deze scifi film en game hetzelfde thema: de relatie tussen mens en machine. Wat definieert ons als mens en wat definieert een machine als iets anders? Als een machine je in leven houdt, kan het dan deel van je zijn? En als een machine menselijk gedrag toont, moet het dan toegang krijgen tot dezelfde rechten die wij hebben?

     

Die Hard (1988)

Die Hard is geen science fiction film, maar het is wel de film die Warren Spector inspireerde om de oorspronkelijke Deus Ex te maken. Het verbaasde hem dat populaire actiefilms een realistische setting verkozen terwijl games vooral in science fiction en fantasy bleven hangen. Hij wilde een geloofwaardige realistische setting creëren voor zijn cyberpunk avontuur en daarvoor gebruikte Spector Die Hard als inspiratiebron.

Een prima keuze want… het is fucking Die Hard! Wie houdt er nou niet van Die Hard? Het is een van de beste Bruce Willis-films en een van de beste actiefilms ooit. Hell, het speelt zich af tijdens Kerstmis dus het is ook de beste kerstfilm ooit. Zit je weer met je familie opgescheept in december en willen ze een kerstfilm kijken? Zet gewoon Die Hard op!

Die Hard

Nog geen tijd om Deus Ex: Mankind Divided te spelen maar wel tijd om een vette film te checken? Of kan de game je geen fluit boeien en zoek je gewoon een goeie scifi flick? Met deze titels heb je gegarandeerd een goeie avond! Meer tips voor Deus Ex-achtige science fiction films kunnen jullie in de comments zetten.

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord