Saga is de ultieme comic voor Star Wars-fans  

Saga is de ultieme comic voor Star Wars-fans 2020-05-25T09:28:08
Een tijdje terug stuitte Jacco op Saga, volgens hem de ultieme comic voor Star Wars-liefhebbers. Hieronder vertelt hij waarom het zo goed is.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben geen doorgewinterde comiclezer, zoals Wimpie, Dennis en Wouter dat bijvoorbeeld wel zijn. Ooit schreef ik over mijn eerste echte stappen in het verwarrende Marvel-universum dankzij Marvel Unlimited, en hoe tof dat als MCU-liefhebber is. Vooral op mijn tv lees ik nog regelmatig superheldenverhalen, en op zo’n formaat voel ik mij de stripkoning te rijk, kan ik je vertellen. Op een gegeven moment wil je echter ook iets anders dan gasten in strakke pakken en die verdraaide Infinity Stones (gooi ze gewoon weg ofzo), dus pikte ik de eerste twee boeken van Saga op: m’n beste beslissing van dit jaar.

Saga

Saga Boek 2 (issue 17 tot en met 36) opent met een pagina vullende grijze vagina, waaruit het monitor-hoofd van een nieuwe prins wordt geperst. Een uiterst gestreste, blijkbaar vrouwelijke krokodil in zusterkleding knipt de kabel van het robotkind door en legt het in de armen van de trotse moeder. Deze scène illustreert wat Saga is: raar, expliciet, emotioneel en over het algemeen een ontzettend interessante space opera. Eéndie elke Star Wars-fan wel móet aanspreken. Het vertelt namelijk een verhaal over oorlog, brengt spelers naar allerlei fascinerende planeten en bevat kleurrijke wezens – allemaal met een flinke dosis sciencefiction en fantasy. Tegelijkertijd is het een heel herkenbaar verhaal over ouderschap en rassenhaat, dat niet draait om de wereld redden, maar om overleven en acceptatie.

Eeuwige oorlog

Saga verscheen voor het eerst in 2012 en wordt geschreven door Brian K. Vaughan, een grote naam in het comic en tv-landschap. Zo werkte hij aan X-Men, Batman, zijn eigen reeks Ex Machina en Lost - waar je hem waarschijnlijk van kent – en momenteel heeft hij samen met de getalenteerde tekenaar Fiona Staples groot succes met Saga. Zelf vindt hij de vergelijking met Star Wars trouwens best wel geinig, want ondanks dat Saga absoluut is geïnspireerd door die franchise, hebben de Star Wars-prequels ertoe geleid dat Vaughan maar z’n eigen universum is begonnen. Thanks, George.

Een andere inspiratie was de geboorte van zijn eigen dochter, wat het belangrijkste thema van het verhaal betreft. Vanwege een diepgeworteld conflict tussen de planeet Landfall en de maan Wreath is het uit den boze om contact te hebben met het andere ras – laat staan een kind te maken. Maar door de kracht van de liefde kunnen de jonge Marko en ex-militair Alana elkaar niet weerstaan en wordt het meisje Hazel geboren. Daar houdt de romantiek zo’n beetje op, want verder wordt de waarheid keihard gepresenteerd: het stel moet de rest van hun leven vluchten om de verboden baby te beschermen. De opening van het verhaal is daar een goed voorbeeld van, waarbij Alana Hazel probeert ‘uit te poepen’ in een loods waar je niet dood gevonden wil worden, om kort daarna weer op de vlucht te slaan.

Saga

Wat Saga heel slim doet is Hazel - het kind dus - context laten geven aan het verhaal alsof ze het jaren later aan de lezer vertelt. Het zijn simpele, korte zinnen die soms het equivalent zijn van een komische Morgan Freeman-voice over, en soms de lezer herinneren aan welke kant van het verhaal Hazel staat. Vaughan en Staples hebben namelijk een aantal bijzonder complexe personages gecreëerd, ook degenen die Alana en Marko geobsedeerd achtervolgen. Premiejager The Will – en zijn Lying Cat die op magische wijze bespeurt of mensen liegen – speelt bijvoorbeeld regelmatig de hoofdrol in een issue en wekt zo nu en dan zelfs sympathie op. Ondanks dat het een koelbloedige moordenaar is, begrijp je z’n persoonlijke motivaties en dat maakt hem een hele gelaagde ‘bad guy’.

De comics zitten vol met nog veel meer van dit soort boeiende personages: de robotmensen, The Will en die liegende kat zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Zo is er een bovenlichaam van een geest die gebonden is aan het reisgezelschap, een schrijver met één oog die pulpromans schrijft en een zekere ex-vriendin die zes spinnenpoten onder haar rok verstopt. Ook omarmt Saga diversiteit als geen ander door het de normaalste zaak van de wereld te maken. Alana en Marko zijn niet je standaard witte, gespierde superhelden, maar getint en van Aziatische afkomst. De journalisten Upsher en Doff zijn hun planeet ontvlucht, omdat homoseksuelen daar met de dood worden bedreigd, en meer dan eens wordt dat gebruikt als plotpunt. Saga pakt het simpelweg anders aan, en beter dan Star Wars.

Saga

Kunstwerk

Het is ook een van de fijnst en snelst lezende comics die ik, met mijn soms dramatische aandachtspanne, heb gelezen. Ondanks dat er weinig daadwerkelijke actie in voorkomt, blijft elke zin dialoog interessant dankzij het spelen met perspectief. Er is sowieso veel om uitgebreid te bekijken, want de tekenaar verkiest vier tot vijf grote afbeeldingen per pagina boven meer kleinere plaatjes. Ik ga er daarom als een trein doorheen en blijf bladzijdes omslaan omdat er altijd wel iets is om nieuwsgierig van te worden, zoals hoe de seksplaneet Sextillion eruitziet.

Soms forceert Saga lezers echter ook om een korte pauze te nemen, met twee bijna identieke afbeeldingen naast elkaar: een zonder tekst, een met. Het is een slim trucje dat zeer vaak terugkomt en extra opvalt vanwege de grote afbeeldingen en een geweldige manier om de flow een beetje te breken en bepaalde momenten van stilte te benadrukken.

Saga

Al is het zo nu en dan ook bedoeld om je mond open te laten vallen. Ik ben geen kunstenaar of fijnproever, maar de art in Saga is gewoon prachtig om naar te kijken. Het is gedetailleerd, speelt met heel vaak met perspectief en is verzot op paars en geel. Vooral die laatste kleur, want op vrijwel elke bladzijde komt de kleur geel terug, wat de comic in ieder geval een eigen smoelwerk geeft.

Vergelijking

Ik heb expres niet constant de vergelijking met Star Wars gemaakt, want eigenlijk verdient Saga dat niet. Ja, het is beide een mengelmoes van sci-fi en fantasy en beide draaien om een oorlog tussen de sterren, maar in veel opzichten is de comic totaal iets anders. Dat maakt het ontdekken van zo’n nieuw universum ontzettend fijn, want er ligt nog meer dan genoeg geschiet en het verrast je constant. Dus probeer het en geniet van Saga, ook als je nog nooit bent gaan zitten voor een comic.

Saga

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord