RuneScape: 18 jaar later 

RuneScape: 18 jaar later 2019-01-03T13:15:22
Alhoewel ze weet dat de tijd vliegt, kon Alie toch bijna niet geloven dat het alweer bijna 18 jaar geleden is dat RuneScape uitkwam. Onze redactrice vond het daarom de hoogste tijd om te kijken wat Jagex allemaal veranderd/toegevoegd heeft aan de MMORPG.

Het is inmiddels precies 17 jaar, 11 maanden en 30 dagen geleden dat RuneScape uitkwam op de PC. In deze 17 jaar, 11 maanden en 30 dagen is er een hoop veranderd. Hoogste tijd dus om eens te kijken wat er allemaal nieuw is in de MMORPG.

RuneScape
      

Alle versies van RuneScape

In 18 jaar kan er een hoop veranderen. Waarschijnlijk was een groot aantal van jullie 18 jaar geleden nog niet eens geboren. Het zal jullie daarom ook niet verbazen dat het RuneScape van nu er heel anders uitziet dan de versie die in 2001 uitkwam. Het is echter niet zo dat de oude(re) versie van de game nu niet meer te spelen is. Dat zit zo:

Toen RuneScape maar bleef groeien, besloot ontwikkelaar Jagex de game engine te herschrijven. Deze nieuwe versie werd in 2004 beschikbaar gemaakt onder de naam RuneScape 2. De originele versie van de game werd vanaf dat moment omgedoopt tot RuneScape Classic. In 2013 volgde een volgende grote ontwikkeling: RuneScape 3. Voor al die mensen die niets wilden weten van deze nieuwerwetse toestand, creëerde Jagex ook nog Old School RuneScape. Deze versie van de game hanteert de gamestate uit augustus 2007. Je kunt Old School RuneScape overigens ook op mobiele apparaten spelen. Aan een Android- en iOS-versie van RuneScape 3 wordt nog gewerkt.

Helaas lukt het echter niet altijd om de game in oude staat te bewaren. RuneScape Classic was zo verwilderd en vervuild geraakt dat Jagex de digitale veiligheid van zijn spelers niet meer kon garanderen. Ook kende de versie een aantal game breaking bugs, die de game steeds verder onspeelbaar maakten en niet meer te repareren waren met de huidige tools. De ontwikkelaar besloot zodoende in de zomer van 2018 de Classic-servers offline te halen.

RuneScape
      

RuneScape members

RuneScape kent meer dan 200 miljoen accounts en is daarmee ’s werelds grootste en meeste geüpdatete F2P MMO. De game kent niet echt een lineair verhaal. Na een tutorial bepalen spelers hun eigen doelen, zoals het bevechten van NPC’s, het uitvoeren van quests en het spelen van mini-games. RuneScape kent 27 skills, waarvan er 17 beschikbaar zijn voor free-to-play-spelers. De 10 overgebleven skills zijn exclusief beschikbaar voor members.

Je kunt RuneScape heel goed gratis spelen, maar je kunt dus ook een subscriptie afsluiten. Naast de hierboven genoemde 10 skills levert een membership je ook ruim 180 extra quests op en bijna 49 minigames. Daarnaast krijg je een te customizen huis. Jagex spreekt bij de perks ook nog over een drie keer grotere gamewereld.

RuneScape

In het verlengde van een membership ligt de Premier Club, waarmee je voor langere tijd een membership aflsuit. Met Bronze, Silver en Gold koop je respectievelijk drie, zes en 12 maanden een sub voor RuneScape. Deze bundels bevatten op hun beurt ook weer allerlei extra’s, zoals een outfit en een Artefact.

In 2012 kreeg RuneScape het Squeal of Fortune, waarmee door een draai aan een wiel te geven dagelijks items gewonnen konden worden. Middels echt geld konden mensen extra draaibeurten kopen. Anders gezegd: de MMO kreeg microtransacties. In datzelfde jaar volgde de Solomon's General Store, waarin cosmetische items gekocht konden worden. Het Squeal of Fortune is inmiddels vervangen door Treasure Hunter. Hierbij ontvangt de speler sleutels om een kist te openen. Spelers die lid zijn van de hierboven genoemde Premier Club ontvangen dagelijks meerdere sleutels.

RuneScape
      

Switchen tussen het RuneScape van vroeger en nu

Old School RuneScape en RuneScape 3; de mensen bij Jagex lijken na een aantal eerdere opstootjes alle spelers tevreden te willen houden. Neem bijvoorbeeld de optie om tussen de oude en nieuwe combat-stijl te wisselen. De combat in de MMO werkt kort gezegd met een rock-paper-scissors-systeem, waarbij de ene combat-stijl sterker is dan de andere, maar weer zwakker dan de derde. Met de Evolution of Combat wilde Jagex deze driehoek opnieuw balanceren. In plaats van de oude combat gewoon te vervangen, koos de ontwikkelaar voor een in-game-optie genaamd Legacy Mode. Hiermee kunnen ook gewoon nog terug switchen naar de combat zoals die was in 2012.

Old School RuneScape is zelfs compleet gebaseerd op de wil van de community. Voordat een update uitgevoerd wordt door Jagex moet meer dan drie kwart van de spelers “ja” stemmen in een soort stemhokje. Als deze 75 procent van de stemmen niet gehaald wordt, wordt de update geschrapt of dusdanig aangepast dat de community wel akkoord kan gaan.

Dat Old School RuneScape er überhaupt kwam, is overigens ook te danken aan de community. De MMO heeft tot dusver twee echt hele grote beslismomenten gekend. In 2010 werd er een referendum georganiseerd om te bepalen of vrije handel en PvP in oude vorm terug mochten keren. En in 2013 werd de community gevraagd of er behoefte was aan een aparte versie van de game, oftewel aan Old School RuneScape.

RuneScape
     

Mijn huidige ervaring in RuneScape

Laat ik maar meteen met de billen blootgaan: ik heb RuneScape nooit heel erg actief gespeeld. Ik hield het liever bij World of Warcraft. RuneScape vond ik op het eerste gezicht wel heel spartaans. Wel luisterde ik altijd vol bewondering naar verhalen van anderen. Ik bekeek RuneScape dan alsof het iets was in een rariteitenkabinet: fascinerend, maar wel een tikkeltje raar.

Door de jaren heen heb ik RuneScape echter natuurlijk wel een aantal keer geprobeerd te spelen. Het kon me niet gebeuren dat ik als fervent MMO-speler een game die door miljoenen spelers aanbeden werd niet gespeeld zou hebben. Dat was mijn eer te na! Vol goede moed ging ik er jaar na jaar na jaar voor zitten, maar toch haakte ik iedere keer weer af.

Ook ditmaal heb ik erg veel moeite om RuneScape echt goed te doorgronden. Daar kunnen ook de tientallen tips en tricks die ik op Google vind me niet bij helpen. Het verklaart echter wel waarom RuneScape 3 me veel meer aantrekt dan Old School RuneScape. In een allerlaatste poging heb ik die laatste zelfs op mijn mobiel gezet om onderweg te kunnen spelen. Ik denk echter dat ik een nostalgische blik mis…

RuneScape
     

17 jaar, 11 maanden en 30 dagen later

Gelukkig spreekt RuneScape 3 me inmiddels wel aan. Ik ben de eerste die toegeeft dat ik niet altijd precies weet wat ik aan het doen ben. Maar aangezien Jagex nog lang niet aan stoppen lijkt te denken, heb ik ruim de tijd om de game echt goed te leren kennen. Over een jaartje 10 behoor ik dan tot de oude garde die niets liever wil dan Old School RuneScape part II spelen!

Spelen jullie RuneScape? En zo ja, hoe lang al? Verkiezen jullie RuneScape 3 of Old School RuneScape? Of lijkt het jullie leuk de game alsnog eens te proberen? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

RuneScape
     

De x jaar later Serial

Donderdag 8 november – Guild Wars 2: 6 jaar later

Donderdag 6 december – Star Wars: The Old Republic: 7 jaar later
    

Eerder in deze Serial

Elder Scrolls Online: 4 jaar later

Dennis was op RuneFest in Op de Redactie

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord